Bandet TÅRN udfordrer sig selv og byder unge ører indenfor i indierockens univers. Et band med en meget pragmatisk tilgang til faget musik – og uden den fjerneste illusion om en raketkarriere… tværtimod.

Af Michael Schade. Fotos: Heidi Nannberg

Efterskoleoplevelsen

– Dem, der kommer udefra… dem som man så frem til at opleve noget spændende, ukendt sammen med, det var dét, man så mest frem til, siger Erik Apollo, når han tænker tilbage på sin egen tid på efterskole. Erik er sanger og guitarist i TÅRN, og drengene fra bandet håber på, at de kan blive en del af elevernes efterskolesoundtrack. En tid som for mange – inklusiv Erik – er en speciel tid, man tænker tilbage på med stor glæde. Derfor er bandet også meget beæret over at få muligheden for, at spille deres musik på ni efterskoler rundt i landet som del af ROSAs E-Tur.

TÅRN ser E-turen som en god mulighed for at udfordre sig selv. Hele formatet er skruet omvendt sammen i forhold til en normal koncert: Normalt møder folk op for at høre et bestemt band. Men her møder bandet op på skolen og står over for et publikum, som måske aldrig har hørt musikken før. Det giver en grad af uforudsigelighed, som gør at man som band skal tænke på sine fødder – en sund udfordring.

Vrigsted efterskoleelever sammen med TÅRN – fra venstre: Erik Apollo, Ida Bramming og Daniel Scheffmann.

Hvem er TÅRN?

Bandet blev til på Rytmisk Konservatorium i Odense og genren er ”eksperimenterende indierock”. Drengene ønskede luftforandringer og hev teltpælene op for, at drage østpå i fællesskab. Bandets vision er, at blive et rigtig godt liveband og derfor var København den perfekte destination – byen har mange spillesteder og dermed muligheden for at øve sit liveformat.
TÅRN, som de selv beskriver det, blev født i november 2012 og har lige siden arbejdet hårdt for at blive bemærket i mængden. I 2016 begyndte de for alvor at høste belønningen for deres hårde arbejde:

– Det er ikke en raketkarriere – vi arbejder for dét, siger forsanger og guitarist Erik Apollo.
Sidste år havde bandet nemlig ca. 35 live-jobs, med bl.a. Musik i Lejet på kalenderen. I det hele taget var 2016 et omvæltende og spændende år for TÅRN. Årets højdespringere var udgivelse af albummet ”Ud af mit vindue”, som gav mange jobs og tydelig interesse fra omverden. 2016 var også et år i forandringernes tegn, da bandet blev en mand mindre og på ny skulle definere de interne roller – en øvelse – som ifølge Erik – i sidste ende, har gjort TÅRN til et bedre band.

I dag består TÅRN af tre medlemmer, Erik Apollo (forsanger og guitarist), Daniel Scheffmann (lead guitarist, backing vokal) og Hans Henrik Thomsen (trommer). Udover den faste stamme har bandet også to livemedlemmer, Ida Bramming (bas og backing vokal) og Peter Sabroe (keyboards).

Daniel Scheffmann fyrer den af, til stor begejstring blandt eleverne.

Hvad byder fremtiden på?

– Endnu flere koncerter! Kommer det begejstret.

For at blive et rigtig godt live-band kræver det, at man spiller meget, og det arbejder drengene konstant på. Konkret står den naturligvis på E-tur lige nu, derefter skal TÅRN på turné med Virgin Suicide, som bl.a. tager dem forbi Lille VEGA – en destination som Erik, Daniel og Hans Henrik ser meget frem til, dog med en hvis portion ærefrygt.

– Kan vi fylde Lille Vega? Hvis vi kan, er det noget af en milepæl (red. kapacitet: 500).

Bandet har også deres andet album klar til udgivelse i slutningen af februar, og krydret med interesse fra udlandet går TÅRN unægteligt en spændende tid i møde.

– Men først og fremmest ser vi frem til resten af Efterskoleturnéen, siger Erik afslutningsvis. Næste destination er Brøruphus Efterskole, i nærheden af Skanderborg.

Vrigsted efterskoleelever sammen med TÅRN

TÅRNs resterende E-tur:

16/1 – Brøruphus Efterskole
17/1 – Østhimmerlands Ungdomsskole
19/1 – Hammerum Efterskole
24/1 – Galtrup Musik- og Idrætsefterskole
25/1 – Herning Friskole
25/1 – Skanderup Efterskole
30/1 – Klejtrup Musik Efterskole
31/1 – Rudehøj Efterskole