Strøm præsenterer både musikalske events og knowledge-program – også uden for hovedstaden og gennem hele året.

Strøm er gået ind i år 11. Og jo, der kommer også den ”vanlige” festival i København og på Frederiksberg i starten af august (læs mere her).

Men der er sket afgørende nyt siden sidst. Strøm har nemlig indgået en 4-årig aftale med både Københavns og Frederiksberg kommune – OG Statens Kunstråds Projektstøtte-udvalg for musik, som samlet betyder at Strøm-aktiviteterne ikke bare er forbeholdt hovedstaden, men vil kunne opleves i hele landet. Og på alle plan.

Strøms leder, Frederik Birket-Smith siger: – Lige fra starten i de år, jeg har været med (siden 2011, red.), har jeg fået et klart indtryk af, at det elektroniske miljø herhjemme har et meget stort behov for vidensdeling. Det er jo en genre, hvor man ikke nødvendigvis er ude hele tiden – men hvor man ofte sidder hjemme og arbejder med sin musik, og hvor man har udviklet sig via en gør-det- selv-agtig indsats. Men der var og er et stort behov for at vide mere om hinanden, hvad det er man arbejder med, hvad man gør osv., og derfor har selve Strøm festivalen i stadig stigende grad virket som samlingsstedet for miljøet, siger han.

Rulleskøjte-disco i kødbyen. (Foto: Peter-Emil Witt)

Siden de første workshops blev inkluderet i festivalen i 2011, har networking, undervisning og vidensdeling været et voksende element af det omfattende program under selve festivalen – kaldet Strøm School – med undervisning for alle lige fra de mindste folkeskole-klasser over workshops og masterclasses for øvede elektroniske musikere med kendte danske og udenlandske gæstelærere, til samarbejder med både konservatorier og internationale universitets-studerende.

Og det er succes’en med détte målrettede arbejde – og det høje niveau inden for de selve koncertprogrammet SAMT Strøms evne til at finde nye spændende lokaliteter og scener for den elektroniske musik og brede den ud til et stort publikum, der ligger til grund for den indgåede aftale.

4-årig aftale
Aftalen sikrer årligt Strøm 2,45 mio. offentlige støttekroner til og med 2020 – samtidig med at det forventes, at Strøm i løbet af det næste år overgår til status som offentlig institution.

Til gengæld skal Strøm fra nu af operere på fire felter:

1) Festivalen i København og på Frederiksberg, som føres videre (men i beskåret form).

2) Strøm Events – samme opgave som under festivalen, men her på landsplan: Altså elektroniske præsentationer af spændende danske som internationale kunstnere fra såvel top som nye vækstlag. Finde nye samarbejdspartnere, rammer og formidlingsformer for præsentation af elektronisk musik. Og tiltrække et bredt publikum, bl.a. ved at udvide opfattelsen af, hvad elektronisk musik kan og er.

3) Strøm Knowledge – det nye navn for Strøm School med undervisnings- og kursus- aktiviteter, som nu skal foregå i hele landet. Og på årsbasis. Lige fra folkeskoler til specialiserede events og workshops.

4) Strøm Platform – indsamle, behandle og videreformidle viden om elektronisk musik. Vidensdeling f.eks. via artikler, undersøgelser, data-opsamling m.v. og bidrage til et øget netværk inden for den elektroniske musik for både amatører, talenter og professionelle.

Med det kraftigt øgede opdrag, er støttebeløbet heller ikke større, end at det har været nødvendigt at opstille konkrete og realistiske målsætninger samt en fordelingsnøgle til såvel event- som knowledge-aktiviteter i København, på Frederiksberg og i det øvrige land.

– Vi kommer jo ikke til at undervise i alle landets folkeskole-klasser – langt fra – og vi kommer heller ikke til at lave events hver dag landet over, siger Frederik Birket-Smith. – Men på undervisningsfronten kan vi måske – som eksempel – opdyrke undervisningsmetoder, som kan overtages og videreføres af lokale kræfter. Og i modsætning til almindelig musikundervisning, er der jo ingen der sies fra, fordi de ikke kan spille et instrument: De fleste børn ved hvordan man bruger en iPad, som jo bruges som instrument i den elektroniske musik – og som dermed vil være relevant for mange, siger han.

Årshjul
– Vi er gået i gang med arbejdet med at få et årshjul i sving. F.eks. søger vi land og rige rundt efter spillesteder, der virker for os, eller nye locations og rammer, som måske ikke dur til anden musik, men som passer til nogle elektroniske kunstnere, fortæller Birket-Smith og kan bl.a. pege på arrangementerne i Cisternerne ved Valby Bakke (gammelt højde-reservoir for Københavns vandforsyning) som eksempel: – Det er ikke meget musik, der kan fungere et sted med 17 sekunders rumklang, men der er altså elektroniske musikere, som det passer perfekt til….

Ligesom Frederik Birket-Smith forudser, at der både vil være events, hvor Strøm bakker op/hjælper til i samarbejde med lokale ildsjæle inden for det elektroniske miljø eller andre arrangører (som Godsbanen i Aarhus’ præsentation af Cristian Vogels ” The Ballad of Agnete and The Merman” i denne weekend) – eller helt selvarrangerede Strøm-events. Det bliver alt fra deling af knowhow, over hjælp en festival på Stevns med musik – eller kunstmuseet Kunsten i Aalborg, der gerne vil præsentere specielle arrangementer.

Desuden skal der ske noget på formidlingsfronten – Strøm Platform: Dels er tredje og sidste fase af Strøms ”Undersøgelse af elektronisk musik i Danmark” klar til offentliggørelse i september. Dels er der masser af historier om elektronisk musik som eksempelvis hverken almindelig musikpresse eller medier opfanger: – F.eks. at dansk-norske Pegboard Nerds har over 600.000 likes og turnérer nonstop internationalt. Bare for at nævne én ting… og der er mange.

– I det hele taget er det fedt, at vi kan opbygge en anden slags kulturinstitution fra bunden, mener Frederik Birket-Smith. Og han konstaterer samtidig, at den målsætning Strøms bestyrelsesformand, ROSAs leder Gunnar Madsen og det tidligere medlem af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, Jesper Nordahl havde helt tilbage fra Strøms start om at Strøm skulle være ”mere end bare en festival” nu ér gået i opfyldelse.

Strøm er kendte for at finde nye rammer til den elektroniske musik (Foto: Kim Matthäi Leland)

Eksempler på Strøms fremtidige aktiviteter uden for København:

Somewhere Festival på Stevns 8.-10. september. Strøm har bistået med en form for mentorordning, opkvalificering og videndeling i forhold til offentlige og kommercielle partnerskaber, tilladelser, organisering, ledelse, foreningsopbygning, tilskud og subsidier mv.

Define Festival i Sønderborg, som afholdes af lokale kræfter 10-12. november, hvor Strøm bla. hjælper med musikforslag, udvikling af Defines nye akademi for videndeling og undervisning mv.

 

Foto i top: iPads er et glimrende instrument, når det gælder elektronisk musik – der kan alle være med (Foto: Lærke Feld).