I tre uger har Total Hip Replacement turneret rundt til fynske og jyske efterskoler, og godt og vel 1.960 kilometer er blevet tilbagelagt i den store kassevogn fyldt til randen med instrumenter.

Tekst og foto: Lise Bjerg.

11 koncerter er det blevet til, og festen har været helt i top. Publikum har disco-danset, lavet cool breake dance-moves og crowdsurfet – ja, endda tog de Berno Jacobsen, forstanderen for Østhimmerland Ungdomsskole, op på en surf-tur hen over hovederne på publikum.

Forstander Berno på ægte crowd-surf…

Selv er fyrene fra Total Hip Replacement rigtig godt tilfredse med E-Turen og guitaristen Carl West fortæller:

– Det har været rigtigt fedt at komme ud og spille en masse gode koncerter for et publikum, der bare var totalt klar. Eksempelvis på Klejtrup Efterskole, hvor de gav den max gas, og selvom vi kun skulle spille 2 x 40 minutter, fortsatte vi bare. Festen stak helt af!

 

Med de to brødre, Victor og Carl West, i front, har koncerterne i den grad været fyldt med energi. Carl på sprød guitar og Victor på legene basun. De synger, som var de opfostret i en reggaekultur og deres udadvendthed mod publikum er enorm. Så til trods for Carls højdehop til sangen “Fear of the Unknown”, hvor han fik en lettere forstuvning, bliver alle sekunder på scenen brugt til at lave en sand reggae-fest.

Løfter om evig troskab
Generelt har stemningen været helt i top under koncerterne og efterskoleeleverne har været meget nysgerrige på det gæstende band. Mange af eleverne fik autografer på de små medbragte visitkort med billeder og kontaktinformationer. Det har endda også resulteret i ungdomskåde beskeder til fyrene i bandet, med lovning om evig troskab til at danse til deres glade musik.

Et øjebliksbillede
Et øjebliksbillede fra turen:  Fra en halvlukket dør strømmer der den mest finurlige kontrabas-lyd ud, og ved nærmere eftersyn er det bassisten, Philip Akrofi, som står i sin helt egen musikalske verden. Den unge mand spiller på dette monstrum af et instrument, og det kommer lige så flydende, som når os andre trækker vejret.
Peter Pahnzen, som er musiklærer på Vejstrup Efterskole, blev meget imponeret over den unge musiker:

– Han bliver verdensberømt, ham skal man altså følge i fremtiden!

Philip Akrofi er vel det man kalder multikunstner, når han bevæger sig rundt i de forskellige instrumenters muligheder og lader ikke sig ikke begrænse. Han er nysgerrig og kan faktisk slet ikke lade være.

En inspiration for andre
Hos publikum har oplevelsen været virkelig spændende. En ung fyr fra Østhimmerlands Ungdomsskole står og kigger ivrigt med under opstillingen af gear. Han hedder Hjalmar og går i 10. klasse på Studie10-linjen, der beskæftiger sig med en række selvstændige projekter:

Philip Akrofi på kontrabas.

Hjalmar 16 år, programmerer lys til koncerten.

– Jeg har egentligt ikke dyrket musikken så meget, men i foråret begyndte jeg selv at spille på kontrabas og elektronisk bas. Min far har introduceret mig for det, og nu elsker jeg det bare.  Nu ser jeg ofte forskellige bas-tutorials på YouTube. Funk er mega fedt, og jeg glæder mig rigtig meget til at se bandet sådan helt tæt på. Selvom jeg ikke rigtig kender til reggae, så har vi lyttet til det i dag, og nu glæder vi os bare til en fed koncertoplevelse, sagde Hjalmer der sammen med kammeraterne havde programmeret lys til koncerten som en del af undervisningen.

Eleverne suger viden til sig
Musikunderviseren på Østhimmerlands Ungdomsskole, Peter Fjordbak, som er en vaskeægte lydnørd, fortæller: – Det er så kanon at se de unge mennesker fordybe sig i denne form for undervisning. De suger til sig af viden og det gør det så meget mere interessant at være efterskolelærer .

E-Turs aftryk
Østhimmerland Ungdomsskole danner ramme for efterskolernes musikfestival Aftryk, og på skolen ser de E-Tur som en god optakt og inspiration til festivalen, hvor bandsene består af efterskoleelever. Forstanderen Berno siger:

– Der skal altid være et for, med og af, når man skaber et arrangement. Her er E-Turen for efterskoleeleverne, skabt med ROSA og Statens Kunstfonds støtte og fremstillet af de udøvende kunstnere, siger han.

Berno var selv med til at skabe E-Turen i sin tid sammen med ROSA og glæder sig år efter år til at invitere bands indenfor:

– Det er jo så dejligt at se de unge mennesker her på stedet få en god oplevelse og forhåbentligt også få lyst til at gå den vej i fremtiden. Musikken skal komme fra den nederste del af fødekæden og vokse sig op til noget større. Fortæller forstanderen under aftensmaden i kantinen.

Musiklæreren Peter Rahbæk laver lys og lyd med eleverne.

Forstander, Berno Jacobsen er til koncert.

Og den samme stemning er han i senere, da han præsenterer Total Hip Replacement for eleverne, som står fulde af forventning og i deres fineste festtøj – klar til at danse.

Total Hip Replacement har gennem turneen haft en hel række gæster med på scenen, bl. a. for at lave ekstra show. Det har givet koncerterne hver deres særpræg, og for bandets medlemmer har det været sjovt at arbejde med de forskellige musikere:

– Vi har altid en fest på scenen, og når vi er på tur. Det er så fedt at se det glade publikum danse med og gå helt amok, og selvom vi er trætte, får vi altid en masse energi, når vi spiller, siger trommeslageren Alexander Arlien-Søborg Dutschke.