På RockCruise med Saveus – intim koncert på åbent hav med frieri og dannelsesrejser ud i musikkens grænseløse egenskaber.

Foto og tekst: Lise Bjerg

Da RockCruise i sin tid blev søsat, var det rederiet DFDS, der kontaktede ROSA for at søge hjælp til en ny måde at lancere færgerejser på – som en rejse med anderledes oplevelser om bord.

– Dette nye brandingkoncept skulle indeholde livemusik, og her kunne ROSAs kompetencer komme i spil i forhold til at lave hele produktionen samt være med til at udvikle nye publikumsmiljøer og venues for den rytmiske musik, fortæller ROSAs leder, Gunnar Madsen.

Det har gennem årene medført at man har kunnet komme helt tæt på navne; lige fra erfarne kunstnere som Tim Christensen, Teitur og Kashmir og til yngre kunstnere som Reptile Youth og Panamah. Hele listen kan læses her.

– For ROSA er samarbejdet også en god mulighed for at skabe nye arbejdsmæssige netværk, og med RockCruise er der skabt mulighed for en ny ramme for musikoplevelse, nemlig i denne setting, hvor der er en anden form for kontakt mellem musiker og publikum. Der er en naturlig mulighed for meet’n’greet, fordi alle befinder sig på den samme båd, fortsætter Gunnar.

ROSA's formand Piet Breinholm byder velkommen.

ROSA’s formand Piet Breinholm byder velkommen.

 Koncerter på åbent hav
Koncerterne afholdes i en af skibets natklubber – Heaven 11, hvor ROSA-teamet møder tidligt op for at bygge scene helt fra bunden, lave lys og sørge for alt i forhold til koncertafviklingen.

– Dette giver nogle spændende opgaver og muligheder, siger Piet Breinholm. Han er formand i ROSAs bestyrelse, og har været med alle årene på RockCruise. Selv er han meget glad for samarbejdet og den udvikling der har været gennem årene. Piet er RockCruisets altmuligmand, og han varetager opgaver lige fra at slæbe gear til at være konferencier.

– Vi bliver betragtet som chefer, når vi kommer her og bliver endda også brugt som konsulenter i andre sammenhænge – eksempelvis ved det kommende MetalCruise, hvor Live Nation præsenterer CopenHell om bord på skibet, fortsætter Piet Breinholm.

 

Nærværende koncerter
En af de ting, der gør RockCruise særligt interessant-  udover at koncerterne foregår på åbent hav, er, at det meget intime format. Der kan kun være 250 gæster i Heaven 11, og selve lokalet indbyder til en intim stemning: Scenen er blot en meter høj, hvilket giver publikum mulighed for at komme meget tæt kunstnerne.

– Det bliver et energisk show og det bliver fedt at stå foran publikum igen, lovede Martin Hedegaard på forhånd:

– Vi har fyldt vores set ud med to ekstra numre, blandt andet fra vores P3 Session, hvor vi skulle lave et cover af et aktuelt hit, fortæller Martin Hedegaard.

Sangen er Saveus’ version af nummeret ”Wild Thoughts” af Dj Khaled feat. Rihanna, hvor Santanas legendariske guitarriff fra nummeret ”Maria Maria”, er samplet ind i musikken

For at komme i den rette stemning har fyrene i Saveus en lille serie af ritualer, de udfører inden deres koncerter:

– Vi har et kampråb, som er en blanding af noget fra ’øveren’ og noget vi har fundet på, så det råber vi inden koncertens start. Mathias (Mathias Miang, red.) og jeg løber lige rundt i fem minutter for lige blive varmet mentalt op til at lave en stærk performance, fortæller han.

Publikums reaktion var fabelagtig, og der blev straks flået smartphones på sefie-stænger frem til dokumentering af koncerten. Der var endda et helt uforglemmeligt øjeblik for et ungt par, hvor den unge mand, Simon, havde taget ”et es med i ærmet”. Han havde siden februar planlagt at fri. Og fordi hans kæreste Ellen er stor fan af Saveus, skulle hun have ringen på under koncerten. Efter et rørstrømsk og rungende ja, nød parret resten af musikken sammen:

Ellens forlovelsesring.

– Det var så fedt, at have sådan en oplevelse med en af sine yndlingsmusikere og min kommende mand, sagde en glad Ellen bagefter.

For publikum ved Saveus-koncerten var det en meget nærværende oplevelse, og forsangeren Martin Hedegaard have en tæt føling med alle i rummet. Han havde hele tiden øjenkontakt med publikum og rakte sine arme ud til hilsen. Selv de helt unge børn, som var kommet med deres forældre til koncert, fik mulighed for at møde kunstneren på helt tæt hold, og det var helt ydeligt at mærke den unge performers kærlighed til musik og til sit publikum.

For Martin Hedegaard var det en lige så god oplevelse. Han var, ligesom sine bandmedlemmer, i overordentligt godt humør:

 

– Det var fandeme sjovt! De tog rigtig godt imod os, og jeg lavede stagedive som lovet, siger Martin henrykt, da vi møder ham uden for backstage-lokalet.

Og selv om det er en udfordrende venue rent lydmæssigt, var det ikke noget, der kunne slå Saveus ud af kurs:

– Vores lydmand Arní (Arní Bergmann, red.) er virkelig dygtig til at lave lyden til vores shows. Han fungerer altid om det femte hjul i vores liveoptrædener og hvis han mener, at noget skal pilles fra, så gør han det. Vi stoler fuldstændig på hans drømmekraft, fortæller Martin.

Til trods for søgang og udfordrende lyd leverede Saveus et brag af en fest i eskapismens tegn; trommerne fik fuld pedal, bassen buldrede igennem kroppene og Martin Hedegaard kom i bogstaveligste forstand ud over scenekanten med sin signifikante lyd, powerstands og stagediving. Glade publikummer, romantiske indslag og store smil må være essensen af en succes på havet.

Vi fik en længere snak med Saveus om bord – læs interviewet her.

Næste gang DFDS og ROSA tager en tur på havet, bliver det i selskab med den unge musiker NOAH, som spiller på RockCruise 10. november.