Saveus udgav i 2015 deres første ep ”Levitate Me”, og frontfiguren Martin Hedegaard vandt Politikens pris som ’Årets Musiker’ i 2017. Bandet består af fire unge mænd, som alle er dybt forbundet gennem musikken, og som spiller en blanding af elektronisk pop og sci-fi gospel med et lag af rockens eksplosivitet.

Foto og tekst: Louise Rasmussen og Lise Bjerg

Mathias Miang på trommer, Kasper Krabbe på elektrisk percussion og bassynth og Simon MacGregor på synth og keys danner sammen med Martin Hedegaard det fremadstormende band Saveus. Bandet har allerede slået sig godt fast på den danske musikscene, men er også i gang med et samarbejde i udlandet.

På denne sæsons andet RockCruise spillede Saveus en intimkoncert, hvor de imponerede med deres visionære musikstil. Ude på søen – netop fri af Øresund, talte ROSA med bandet.

Hvad betyder navnet “SAVEUS”?

– Jeg brugte lang tid på at finde ud af, hvor jeg gerne vil hen – genremæssigt også. Hvem er jeg i forhold til at være musiker, fortæller Martin Hedegaard og fortsætter:

– De sange, jeg satte til side, havde noget at gøre med eksistentielle ting – os mennesker, hvem vi er, og hvordan vi finder ud af, hvem vi er.

Det er melankolsk – vi skal gå gennem mørke for at finde lyset, og lære af vores fejl eksempelvis. Vi skal prøve at mærke smerte, for vi er allesammen sammen i denne verden, forklarer Martin Hedegaard, om Saveus, hvis navn er en sammentrækning af ordene ’save us’ – altså et projekt-navn og navn til et univers, og ikke solist-navn.

Folk tænker måske lidt over navnet, fordi det skaber tanker og mystik. Den mystik bruger gruppen nu videre ind i deres arbejde med de sociale medier, hvor der lige nu florerer opslag og videoer, som opfordrer folk til at ringe for ’at finde sandheden’.
På Saveus’ Facebookside er coverbilledet en kort tekst, hvor der står: CALL 78-75-50-10 FOR THE TRUTH. Og i de sidste par ugers tid har Saveus sendt live og været særdeles aktive på deres Facebook-side samt på Instagram om lige netop dette punkt.

Mange har undret sig og har spurgt ind til, om det er ’SoMe-stunts’. Da vi spurgte Martin svarede han:

– Det kan jeg ikke fortælle. Jeg må ikke sige noget. Jeg ved det ikke engang, sagde han hemmelighedsfyldt.

Hvordan vil du selv beskrive din musik rent genremæssigt?

– Jeg leger meget i studiet med alle mulige elementer. Gaffa og Soundvenue kaldte det ’Sci-fi-gospel’ – det kan jeg godt følge. Vi laver futuriske ting med både soul, gospel og rhythm’n’blues blandet med elektroniske og rockede elementer. Det er meget magisk og filmisk inspireret.

Hvem er du inspireret af, når du skriver musik?

– Jeg er inspireret af verden. ’Saveus-lyden’ inspirerer mig, sammen med elementer fra hvad der sker omkring mig. Jeg skriver sangene, og så går vi i studiet og arbejder med det. Vi arbejder sammen frem og tilbage om at få tracket helt på plads. Om det er til radioen eller til liveperformance, så skal det bare være helt perfekt.

Inspirationen til mine tekster kommer ud fra et syn på verden. Hvordan jeg føler verden er og behandler mennesket. Nogle gange bliver det meget dybt rent personligt, andre gange er det bare lige det, der sker omkring mig.

– Vores samarbejde i bandet bygger på fællesskab, og vi skaber sammen. Jeg skriver musikken og teksterne og tager dem med i studiet, hvor vi så finder ud af hvad der virker, og hvad der ikke virker.

Hvornår er interessen for musik startet? Hvordan?

– Jeg startede med at lytte til Michael Jackson i 6-7 års alderen. Senere begyndte jeg at spille klaver, producere og skrive. Det var den skabende tilgang, og dét at spille i band og have dét sammen med vennerne, som var rigtig sjovt. Musikken tiltaler mig, og passer godt på hvem jeg er – og var.

Hvad skal der ske i fremtiden, og hvad er det I laver i USA for Island Records?

– Vi skal lave en ny single og på forårsturné. Derudover skal vi udgive rigtig meget musik det næste halve år, for vi har ingen jobs i efteråret.

– Andrew Dawson, Kanye Wests producer, havde hørt en af vores sange igennem en kammerat i Los Angeles og syntes det var rigtig fedt. Så tog vi til LA og arbejdede med ham. Det var noget det vil noget. Det var virkelig optur, at få lov til at lege inde i Kanyes studie. Det var fedt at komme der over og vise at man kunne noget. Og det var  kæmpestort at sidde og lære af Andrew Dawson, siger Martin Hedegaard.

Indtil videre kan Saveus ikke helt løfte sløret for kommende udspil, men afslører dog så meget, at de hele efteråret skal i studiet og producere rigtig meget musik, som skal udgives inden deres næste turné i foråret. 

10 ting du ikke vidste om Martin Hedegaard:

Hvad er din bedste/største live-oplevelse?

– NorthSide Festival i 2016 var det fedeste. Vi kunne mærke det der undertryk, og der kunne ikke være flere ved scenen. De blev nødt til at afskærme det, for det var en stor mudderpøl og masser af regn. Det var simpelthen så optur – den glemmer man sgu ikke lige!

Hvad er den bedste rejsedestination?

– New York – og det næste jeg skal, er at tage til Japan. Den mangler jeg!

vem er din yndlings kunstner?

– Hvis det er film, så er det Christopher Nolan, og hvis det er musik, så er det Justice.

Hvad er den bedste film/serie ifølge dig?

– Den bedste serie – det vil helt klart være ”True Detective” sæson 1.
Den bedste film er ”Intersteller”.

Hvad er din livret?

– Pas – mig og min mave har mange sjove kampe. Hvad fanden er min livret? Det ved jeg ikke.

Hvad er det sidste afspillede nummer på din Spotify?

– Det kan vi finde ud af! ”Them Changes” af Thundercat.

Hvad er din sidste søgning på Google?

– Den sidste søgning er Commodore 2 class berth… Jeg skulle finde ud af hvilket værelse, vi havde fået her på båden, altså om det var sådan en suite.

Hvad er din yndlings café?

– Det er en café, der hedder Bastard Café – inde i København. Vi elsker det – mig og mine kammerater tager tit der ind og spiller brætspil og drikker øl.

Hvad er din bedste koncertoplevelse som publikummer?

– Uuuh – den skal jeg lige have med drengene. Frederik var nemlig med til den. Jeg har en del af sådan nogle ’hold da kæft – det var fandeme i orden’. Det må blive Future Islands på Roskilde i 2015, hvor Simon (Simon MacGregor, red.) faldt i søvn stående.

Hvilken app ville du ikke kunne leve uden?

Min mailapp – jeg tjekker mails hele tiden.

 

Martin Hedegaard