To dage med nordiske dobbelt-koncerter på Fundación Telefónica i den spanske hovedstad

Af Henrik Friis

Festivalen Días Nórdicos er gået ind i sin ottende sæson med præsentation af diverse grene af nordisk kultur, og i sidste weekend af oktober sender ROSA et stærkt firkløver af nordiske stemmer afsted til Madrid, som over to dage skal spille på in-adressen Fundación Telefónica midt i den spanske hovedstad.

Fra dansk side bliver det Wangel, der for en måned siden sendte sit andet album ”Reasons” på gaden, hvor Politikens anmelder sluttede sig til skaren af Wangel-glade med ordene ”Wangels mest nærværende og rørende udgivelse” og gav fire hjerter oven i. Nu er det spaniernes tur til at mærke den store, rolige, intense dybe stemme og en sangskriver, der gerne står på skuldrene af Cohen, Cave m.fl. for at finde sin egen vej.

Åland er repræsenteret med Julia Clara, hvis ”dark pop” får ekstra hudløshed og intensitet i solo-udgaven, hvor de rå og ofte mørke tekster og den rolige stemme kun akkompagneres af hendes vin-røde guitar. Ud over selvstændige shows i Norden og Tyskland var Julia Clara del af ROSA’s Días Nórdicos’ turne i Latinamerika i november-december 2016, og har her fået genvalg.

FRUM er en relativ ny men stærk færøsk stemme. Hovedpersonen Jenný Kragsten bor pt. i Danmark og studerer filosofi på Københavns Universitet, men er præget af den færøske natur med voldsomt hav og grønne bjerge. Musikalsk udmønter det sig i en svævende melankolsk pop, hvor FRUM med dans, film og andre visuelle udtryk håber at få tilskuerne til at ”se verden som jeg ser den”.

Endelig er Norge repræsenteret af Kaja Gunnufsen, som med debut-albummet ”Faen Kaja” allerede fik et mindre norsk gennembrud i 2014 med sange der satte fokus på at være ung og single. Opmærksomheden er ikke blevet mindre med opfølgeren fra sidste år, ”Ikke Tenk på det” som med fængende, charmerende pop fik tekster om tvivl, selvformåen og andre usikkerheder til at trænge direkte ind hos det norske publikum.

Koncerterne finder sted på det madrilenske in-kultursted Fundación Telefónica, som gennem årene har været ramme om flere Días Nórdicos-arrangementer – så sent som i sidste måned, hvor danske Kajsa Vala – støttet af ROSA – og svenske Castlewoods var på programmet sammen med den dansk/chilenske designer Stiven Kerestegian, der holdt oplæg om ”Design thinking”. Både de to musikalske indslag og Stiven Kerestegians oplæg kan genopleves her.

Det er ROSA og vores spanske samarbejdspartner Zona de Obras, der står for Días Nórdicos-koncerterne.

Días Nórdicos-programmet på Fundación Telefónica:

Fredag 27. oktober
Wangel (DK)
Kaja Gunnufsen (NO)

Lørdag 28. oktober
Julia Clara (AX)
FRUM (FO)
– – –
Koncerterne arrangeres af Zona de Obras og ROSA, med støtte fra Nordens Institut på Åland.

Días Nórdicos støttes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik