Årvågent spansk publikum til første af to nordiske aftener i Madrid – her med Wangel og Kaja Gunnufsen.

Tekst og foto: Henrik Friis – Madrid, Spanien

Stille, lyttende, smilende, funderende – og bifaldende.
Sådan  var den spanske publikums reaktion fredag aften, da dag 1 af to Días Nórdicos-aftener fandt sted på Espacia Fundacion Telefonica i det centrale Madrid.

Normalt er det iberiske publikum ellers ikke sene til at snakke, hvis muligheden byder sig og musikken bliver stille, men her på den amfi-lignende eventscene i Europas allerførste ”skyskraber” Fundacion Telefonica – bygget efter newyorker-forbillede, indviet 1. januar 1930 og stadig imponerende – var fokus og nysgerrighed helt i top på en aften med mere afdæmpede udgaver af nordisk musik. Jo, Espacio Fundacion Telefonica er en in-adresse med tryk på kultur på den positive måde. Og det kunne mærkes.

Dybe stemninger fra kuperet landskab
Først med danske Peter Wangel, som her gav en af sine sjældne solo-koncerter. Blot bevæbnet med den bløde sound fra den halvakustiske jazzguitar, og ellers med trumf i den dyyybe,  tålmodige stemme, gemte han al elektronikken derhjemme og tog publikum med ud på 35 minutters rolige, indholdsrige fortællinger fra livets kuperede landskab. Hvor personligheden hele tiden var til stede, om det så var gamle minder fra forældrenes sommerhus, livs-reflektioner og hymner til sønnen Elvin eller til kæresten – som begge er med på turen – eller andre sange fra nyudgivne Reason og debut-albummet. Publikum lyttede og virkede faktisk til at kunne følge med i handlingen, selv om Wangel kun indledningsvist forsøgte sig med det spanske. Måske fordi Wangels musik er blevet spillet en del op til Días Nórdicos-koncerten på landdækkende Radio 3?

Peter Wangel fylder rummet ud med dybe toner og et næsten drømmende udtryk på scenen.

29-årige Kaja Gunnufsen har sunget sammen med Stine Alvestad siden de var 14 år – og har været veninder siden de var 4 år.

Fem norske kærester
Da norske Kaja Gunnufsen tog over en time efter var publikums-reaktionen faktisk den samme, selv om hun og hendes korsanger udelukkende – med en enkelt undtagelse – sang på klingende norsk. Men den barriere fik Gunnufsen ganske let charmeret sig op over efter at have Google-translate’t sine sangtitler fra norsk til spansk for den fyldte sal: ”Det kan godt være, det ikke passer helt, men I får måske en smule af meningen med”, funderede hun omkring dette første show uden for de norske grænser – og sang så ellers om liv og fortrædeligheder set fra en ung norsk kvindes liv, gående fra tidligere tiders umulige teenage-ønske om at at have fem kærester på en og på samme tid, til nutidens behov for én. Tilsat en underfundig, sødmefuld pop med bossa, vals  og andre krydderier – med Gunnufsen selv enten på keyboards eller halvakustisk guitar (som ikke altid stemte helt, men også dét fik hun vendt positivt.). Inden hun scorede aftens sidste point og skabte flok-stemning ved at lægge en stabel gratis cd’er på scene-kanten, fordi ”der alligevel ikke er nogen, der gider købe cd’er i Norge mere”.

Peter Wangel havde en fin oplevelse på scenen, og var glad for publikum:

– Det virkede som om folk kom for at lytte. Og det er et fedt sted, hvor folk sidder ned og kan fokusere.

Om solokoncerten sagde han: – Det er sjældent jeg gør det, men jeg kan faktisk godt lide det, og kunne godt tænke mig at gøre det noget mere:  Det med at rejse med sin guitar som eneste bagage, spille, sige tak for i aften, pakke guitaren ned, få en øl,  og så drage videre til næste sted. Det er en fed ting, og det tiltaler noget i mig, siger Wangel.

Abonnement på det nordiske
Der var også tilfredshed hos de tilskuere vi talte med:

28-årige Diego og kæresten Suina var taget til denne nordiske aften efter Diego have oplevet endnu en Días Nórdicos-aften på Fundacion Telefonica for en måned siden – bl.a. med danske Kajsa Vala, som han var meget begejstret for:

– Dengang var det en ven, der overtalte mig – denne gang kommer jeg helt af mig selv, og også i morgen (til Ålands Julia Clara og færøske FRUM, red.). For nu abonnerer jeg på Días Nórdicos’ newsletter, og jeg vil til de her koncerter, fordi jeg godt kan lide at opdage nye navne, som ikke er nået at blive berømte endnu.

– Jeg syntes at Wangel var meget flot – meget ’lovely voice’, og meget poetisk. Jeg kunne virkelig lide hans sensitivitet. Og nordmændene (Kaja Gunnufsen, red.), de var faktisk rigtigt sjove. Jeg kunne godt lide deres form for humor – det var meget personligt.

– I det hele taget er ideen god med at præsentere de nordiske musikere for os – de virker som om, de føler sig beæret, og har ikke nogen dårlige attituder. Jeg tror også det er en del af forklaringen.

Diego og Suina havde en fabelagtig aften i selskab med de nordiske kunstnere, og ser allerede frem mod næste koncert.

Kaja Gunnufsen tager sig god tid til at snakke med de lokale norsk musik-entusiaster, Rocio og Victoria.

Días Nórdicos-veteraner
De to 26-årige veninder og fans, Rocio og Victoria er slet og ret Días Nórdicos-veteraner, og har været til mange af koncerterne siden 2012,  hvor Victoria især husker en koncert med Teitur: – Han var så ”peaceful and relaxed”.

I mellemtiden er de begge især blevet vilde med norsk musik: – Big Bang, Kakmakkafadda, Kings of Convenience – og så i aften Kaja Gunnufsen, som de fik sig en lang snak med efter koncerten:

– Jeg har lyttet til hende forinden via iTunes. Og jeg er også begyndt at prøve at forstå de enkelte norske ord, sagde Rocio inden Victoria overtog: – Ja, synes det er dejligt, at de synger på deres eget sprog. Det giver en helt anden oplevelse, sagde hun inden begge pegede på at skandinaviske bands bare har en egen sound, som begge er faldet for.

Begge regner med at vende tilbage i aften lørdag – til Julia Clara og FRUM. Som ved fredagens koncerter er alle billetter revet væk på blot to timer.

– – –
Foto top: Kaja Gunnuffsen