Den elektroniske duo Farveblind turnerer i disse dage rundt på i alt otte forskellige efterskoler rundt omkring i landet. Tirsdag gik turen til Mørkøv på Nordvestsjælland, hvor drengene spillede på Efterskolen Smededal.

Tekst og foto: Louise Rasmussen

Det er tirsdag lige over middag. Og Farveblinds to unge musikere Jens Asger Lykkeboe Mouritzen og Magnus Pilgaard Grønnebæk møder veloplagte op på ROSAs kontorer i Aarhus, klar til at drage mod Sjælland og holde en fest for eleverne på Efterskolen Smededal.

Turen er lang, men med samtaleemner lige fra den nyeste sæson af ”Stranger Things” til Kronprinsens nye playliste, virkede turen faktisk ganske kort. Ved ankomsten til efterskolen bliver vi bl.a. mødt af underviser René Kjeldsen, der med det samme giver en rundvisning – og en kop kaffe:

Efterskolen Smededal er omringet af flot natur, fine små huse hvor eleverne bor, shelters i baghaven og generelt en behagelig og rolig atmosfære. Smededal er en almen efterskole, som er kendt for at have elevdemokrati og elevmedbestemmelse, hvilket også gør at eleverne trives på bedste vis.

Elever på Efterskolen Smededal pynter op til Halloween.

Halloween og hygge
Inden koncerten starter, bliver vi alle budt på mad i efterskolens spisesal. Her er eleverne i fuld gang med at pynte op til aftenens halloween fest. Med skeletter, edderkoppespind og dødningehoveder får eleverne skabt et godt fundament for en uhyggelig aften, der efter koncerten skal munde ud i et halloween-løb på skolens mørke grund. Helt skræmmende er stemningen dog ikke, da vi træder ind i efterskolens spisesal: Eleverne hygger og griner, og i et hjørne sidder tre elever og spiller og synger ”My heart will go on” fra filmen Titanic. Det er tydeligt at mærke, at eleverne har skabt stærke bånd til hinanden, og stemningen er, til trods for den uhyggelige oppyntning, hyggelig og rar.

En koncert med fuld fart på
Eleverne strømmer ind i gymnastiksalen, udklædte og spændte på aftenens koncert. Jens og Magnus træder diskret op på scenen og skyder koncerten i gang med ”Wasteful Talk”. I løbet af aftenen fyrer Farveblind op under elevernes danseglade fødder, og leverer en koncert med fuld fart på. Hverken elever eller lærere kan stå stille, og de er alle med til at løfte energien endnu højere med fede dansetrin, crowdsurfing og mosh pits.

På trods af at Farveblind kun er to på scenen får de fyldt den gamle gymnastiksal med en elektrisk energi, der hurtigt udmønter sig i jublen og begejstring hos eleverne. I et kontrolleret kaos løber Magnus ud blandt publikum med en tamburin i hånden. Eleverne følger ham rundt i salen med hænderne i vejret. Koncerten afsluttes med et brag, og alle eleverne bøjer sig i støvet for Farveblinds tempofyldte liveshow.

Efter koncerten får vi en snak med underviser Tullik Kousgard der bl.a. står for at arrangere kulturarrangementer på efterskolen.

– Det var alle pengene værd. Der var super god energi lige fra start, og det virker rigtig professionelt. Og der var også en virkelig god energi blandt eleverne, som dansede under hele koncerten. Jeg vil helt sikkert booke koncerter som denne igen. Sidste år havde vi besøg af Go Go Berlin gennem E-Tur, som også var en kæmpe succes, så jeg tænker at det bliver en fast tradition at vi får besøg af jer. Det er også noget de fleste skoler har råd til, så jeg vil helt sikkert anbefale det til andre efterskoler.

Elevernes reaktioner på koncerten
Inden turen går tilbage mod Aarhus, møder vi en flok glade elever, der hver især ikke var blege for at komme med en kommentar til Farveblinds optræden:

Farveblind gør meget for at få publikum med.

Lydprøve med Farveblind.

– Rigtig nice. Godt produceret. De har talent. Det fungerede. Høj energi. Det kunne være sjovt selv at spille som de gør. Mega fedt. Alt for fedt. Jeg hører normalt ikke den slags musik, men jeg nød det virkelig.
Jeg har aldrig danset så meget. Det var sjovt og nice. Det var optur. Det var sjovt da han løb ud til os. Jeg sveder.

Essensen af en god koncert
Med fyldte kaffekopper drager vi tilbage mod Aarhus efter endnu en fantastisk dag på E-Tur. Jens og Magnus er tilfredse og meget imponerede over eleverne på Smededal.

– Man kunne mærke, at de har et unikt sammenhold på den her skole. Sådan et publikum husker en på, hvorfor det er fedt at spille live-koncerter – det er simpelthen essensen af en fed koncert, og selvom de kun var 88 elever, så gav de den som var de tusinde, fortæller Jens og Magnus i bilen på vej tilbage mod Aarhus.

Det har som Jens og Magnus selv siger ”været en rigtig god dag”.