Siden 2007 har ROSAs E-Tur skabt erindringsværdige koncertoplevelser på danske efterskoler, og tirsdag var ingen undtagelse: Moses: “Andreas” spillede nemlig deres første koncert på E-Turen for en flok forventningsfulde elever på Femmøller Efterskole.

Foto og tekst: Louise Rasmussen

Vi mødes med sangskriver og vokalist Andreas Odbjerg, lyddesigner og producer Moses Fiellau og guitarist Nichlas Kure på Femmøller Efterskole på en flot og næsten skyfri tirsdag. De er alle i højt humør og spændte på deres første koncert på E-Tur, hvor efterskolens lille gymnastiksal lægger op til en intim og hyggelig aften i selskab med de tre musikere.

Lydprøven forløber ubesværet og man kan hurtigt fornemme, at de tre musikere er gode venner. Der bliver hygget på scenen med slik og sodavand, og kort tid efter er det tid til aftensmad i skolens spisesal. Her præsenterer Andreas Odbjerg sig selv og resten af gruppen for eleverne. Derudover lægger han op til, at alle de elever som har lyst kan komme op efter koncerten og snakke med bandet.

Sange der emmer af poesi og store følelser
Koncerten starter med at Andreas, Moses og Nichlas træder på scenen, og sætter sig på hver deres stol. De vælger at sidde ned under det meste af koncerten for at gøre stemningen mere hyggelig og intim. Eleverne sætter sig på gulvet foran scenen, spændte og klar på aftenens koncert:

Lydprøve med Moses, Andreas og Nichlas.

”Mine damer og herrer, vi har glædet os til at spille for jer – jeg håber i vil tage godt imod os og nyde musikken” sådan lægger Andreas ud – hvorefter den første sang spilles. Eleverne sluger musikken i sig, og man kan tydeligt se, at bandets musikalske toner falder i elevernes smag. Mellem hvert nummer fortæller Andreas om hvordan sangene er blevet til, samtidig med at han joker, og fortæller små sjove historier om ham og Moses. Han er god til at inddrage publikum og skabe en uformel og hyggelig

Moses: “Andreas” har god kontakt med publikum.

Andreas’ flotte vokal skaber en følelsesladet stemning, der breder sig ud i den lille gymnastiksal. Aftenen fyldes med sange, der emmer af poesi og store følelser, som de fleste kan genkende. Eleverne klapper og pifter efter hver sang, og under de tre sidste numre rejser eleverne sig fra gulvet og danser og jubler. Det sidste nummer ”Gazeller” sætter gang i festen, og den muntre og positive sang løfter stemningen op, så der er smil på alles læber.

Gode råd
Efter koncerten bliver en flok elever stående i salen for at få sig en snak med Moses og Andreas. Imens Moses præsenterer en flok elever for det lyd program han arbejder med, snakker Andreas med andre af eleverne om sangskrivning, musikbranchen, netværk, rettigheder m.v.

– Det er en enormt vigtig alder, de her elever er i, så vi vil selvfølgelig også rigtig gerne give dem nogle råd – og måske endda inspirere dem til at fortsætte med musikken, fortæller Moses.

En koncert i et lidt anderledes format
Moses: ”Andreas” koncert på E-Tur  – med tale mellem numrene og spørgsmål bagefter – var i det hele taget i et lidt anderledes format end de er vant til. Men det fungerede for dem, og både elever og undervisere var tilfredse med aftenens koncert.

– Jeg synes koncerten var rigtig fed – det gjorde de rigtig godt! De havde en god kontakt med eleverne, og den måde de gjorde det på gjorde det ekstra intimt og spændende. Og så var musikken jo også rigtig fed. Generelt er vi glade for E-Tur her på skolen. Jeg synes det er en god måde at få præsenteret noget musik på for eleverne, som de måske ikke lige lytter til normalt. Det er både sjovt og sundt for eleverne, fortæller underviser Bjarne Mosegaard Jepsen.

Efter denne første koncert på E-Tur er Moses: ”Andreas” klar til at drage ud på de resterende otte efterskoler i løbet af de næste tre uger.

Moses giver eleverne gode råd.