Ester Brohus leverede i aftes en hjertevarm intim hjemmekoncert i Himmerland Boligforening, Aktivitetshuset, i Aalborg, da 2. kapitel af  ”Musik på Hjemmebanen” blev skudt i gang med et forventningsstemt publikum efter februars succes i Aarhus. Det var første koncert ud af seks på denne turné, hvor Ester Brohus og guitarist Mikkel Bøggild turnerer rundt til aalborgensiske beboerhuse.

Af Nap Samary Lukunku og Henrik Friis

Ester Brohus tryllebandt publikum med hendes kraftfulde stemme, de små musikalske anekdoter og kommentarer til livets gang, da hun i går tog fat på den 2. omgang af “Musik på hjemmebanen”-koncerter – denne gang i beboerforeninger i Aalborg-området.

Fem-seks numre i hver halvleg – under dialog og kommentarer fra publikum. En pause, hvor der er tid til at slå en sludder af. Og efter koncerten åbner hun og Mikkel Bøggild så for “butikken” – og sælger/signerer cd’er til de interesserede.

Selv er hun også blevet ganske berørt af koncerterne i boligforeningerne: For selv om hun har prøvet meget gennem karrieren, der de her intime møder med publikum på deres hjemmebane alligevel noget særligt:

– Der kommer folk her, som ellers aldrig var kommet til vores koncerter på et spillested nede i byen. Det er helt klart.  De inviterer os inden for på deres hjemmebane – på deres enemærker. Her er de trygge, og det kan vi mærke. De er spændte, når vi kommer, og de gider lytte. Og de er ikke bange for at sige noget. Det er nogle helt specielle koncerter og oplevelser. For dem. Men også for os på scenen, Man mærker, der er mening med det hele. At man er sammen om noget, sagde Ester Brohus bagefter.

At begejstringen også gik den modsatte var tydeligt i den snak vi tog med publikum undervejs og bagefter:

Hvad syntes, I fungerede specielt godt ved koncerten?

”Vi synes Ester Brohus er god. Det gør ingenting, at de kun står to på scenen – hun har en god kraftig stemme og god rytme med guitaren. De små rammer betyder meget. Det er en god idé, at bruge vores aktivitetshus til sådan et arrangement her. Og det er bestemt noget, vi godt kunne finde på at komme til igen.”

“Da jeg hørte, at Ester Brohus skulle komme her i vores boligforening, så spurgte jeg Erik om han ikke ville med. Jo, vi kunne godt lide det. det er en god idé. Det må I gerne gøre en anden gang, sagde Bernt på de to’s vegne.”
– Ester Brohus sammen med Bernt på 77 (t.v.) og Erik på 51, som Bernt havde taget med.

”Det er en anden måde at være til koncert på. Det bliver mere intim med de lokale og hjemmelige rammer. Havde de stillet op med et stort orkester, ville det ikke være det samme. Man kan rigtigt høre deres stemmer på den her måde. Man får meget ud af det i forhold til større koncerter, hvor det måske ikke ville være ligeså nærværende. Det er helt bestemt noget, vi godt kunne finde på at komme til igen – især med Ester Brohus. Det der fungerer specielt med hende, er at hun er den hun er, hun er autentisk. Man føler en forbindelse med hende – man kan huske hende, hun er nordjyde, for fanden. Man har øjenkontakt med hende, det ville man ikke have, hvis det var i en stor koncertsal. Det synes vi er fedt.”

Ester Brohus sammen med Emina, som bor i Aalborg Øst-området og en en slags “genboer” til Himmerland Boligforening, Aktivitetshuset: Han havde læst om arrangementet på Facebook, og havde inviteret vennen og naboen Kaleraq (Lille Karl) med. Og fik sig en hyggelig snak med Ester Brohus i pausen.

Var det en god koncert?

”Det hele ved koncerten fungerede. De små anekdoter, at de kun stod to på scenen og interaktionen med publikum. Det fungerede specielt godt at se hende helt tæt på, og at der ikke var ret mange mennesker. Det havde ikke været det samme, hvis koncerten blev afholdt i en stor koncertsal. Her i hjemmelige rammer fungerede det – og det gik bedre end vi faktisk havde forventet. Hun havde en god kontakt med publikum, noget der gjorte koncerten nærværende. De små anekdoter hører med – de er med til at binde hele oplevelsen sammen. Men vi kunne godt tænke os at opleve hende med fuld band – og med hendes datter på scenen. Hendes nordjyske lune gjorte det også ekstra godt – det er ikke sidste gang vi skal høre hende.”

”Det var en super god koncert – og Ester Brohus leverede, som vi havde forventet. Det er dog første gang, vi oplever hende live. Hendes humor, den intime kontakt, de små anekdoter og sammenspillet mellem dem, gav koncerten noget helt ekstra godt. Vi synes, de gjorte det kanon godt, og man var godt underholdt. Det ville være noget andet, hvis hun spillede i større rammer, der ville man måske ikke få ligeså godt øjenkontakt med hende. Her føles det som om, hun kommer ud blandt publikum, noget vi ikke tror, vil skabe samme følelse, hvis hun optrådte i større rammer. Det er helt sikkert et arrangement, vi godt kunne finde på at tage til igen.”