Christian Guldberg Rost sejler VM i laser-klassen – og bruger bl.a. musikken til at slappe af

Af Henrik Friis

Christian kommer fra en sejlerfamilie og har selv været på vandet siden han var otte år. Først i den lille optimist-jolle og siden i forskellige klasser inden for laser-jollerne. Han bor i Aarhus og er en af de 1500 internationale sejlere, der fra 30. juli til 12. august dyster i VM i Sejllads i Aarhus. Og med forventet op mod 400.000 tilskuerere

Alene i hans klasse, Laser Standard, er der ca. 180 deltagere, så konkurrencen er benhård, og forud er Christian på vandet i énmands-jollen noget nær hver dag i timelange træningsture i Aarhus-bugten. For i tiden op til VM er Aarhus magnet for de internationale sejlere, og så gælder det om at komme ud på træningspas med nogle jævnbyrdige internationale kolleger. For at træne og lære af hinanden. Men ud fra en gensidig respekt, som man skal gøre sig fortjent til. Så selv om verdens bedste i Laser-kategorien også er i Aarhus nu som VM-forberedelse, er det altså ikke ham, Christian sådan lige går hen til og spørger til råds. Sådan fungerer denne konkurrenceprægede verden ikke.

– Det er lidt lige som en dokumentar-udsendelse, jeg så en gang med Pink Floyds’ guitarist David Gilmour, siger Christian.
– Gilmour blev spurgt, hvordan han laver sin helt specielle ”bend’ede tone”. Så slog han en streng an, vred den let på guitaren og forklarede, at det gav tonen et andet pitch. Kun det. Det var jo rigtigt nok – men han fortalte jo ikke noget om alt det andet store arbejde med lyd, teknik og års øvelse, der ligger bag, at tonen og lyden bliver så speciel. Og sådan er det også inden for international sejlsport. Den slags forretningshemmeligheder deler man ikke ud af.

Bruger musikken som afslapning
Christian Guldberg Rost spiller i øvrigt selv guitar derhjemme. Og han interesserer sig faktisk meget for musik, når han ikke er på vandet – eller passer maskiningeniør-studiet:

Hvis han i en stresset hverdag lige har brug for et break, inden han skal videre, sætter han ofte en lp på pladespilleren og lægger sig ned og lukker øjnene i de cirka 20 minutter en pladeside varer, og slapper af til musikken. Det virker som meditation.

– Lige meget hvilket humør du er i, så findes der musik, der passer til det, siger han.

– Og så er levende musik noget helt særligt. Jeg kan komme helt i skyerne over det, siger han, og peger bl.a. på et par koncerter fra de senere års SPOT som kæmpe-oplevelser:

– Dels Dúné på SPOT i 2016. Dels Naked-koncerterne…. .Jeg kan godt lide at mærke, når musikerne brænder for det – viser hvad de er rigtigt gode til. Personligt ville jeg ønske, at jeg selv havde et medie, hvor jeg kunne få den slags følelser ud, siger Christian og håber også han får tid til at komme ned på havnen og høre lidt af musikken, der er mellem sejlladserne (fem af VM-aftenerne på havnen er programsat af ROSA/SPOT – se programmet her).

Dette VM er Christians 11. som aktiv. To som optimist-sejler, og siden har der været deltagelse i de tre Laser-kategorier – de sidste tre VM som senior i Laser Standard – som har bragt Christian på vandet i Nord- og Sydamerika (Atlanterhav som Stillehav) og diverse steder i Europa. Han er tit i konkurrence og har ca. 50 rejsedage om året. Derfor tog han også den 4-årige Team Danmark-støttede studentereksamen inden maskiningeniør-uddannelsen, som han er to år henne i nu.

Christians’ mål ved VM? Han kalder Laser-klassen for den hårdeste af alle konkurrence-mæssigt.
I hans bådtype er der først indledende sejlladser, hvorefter de ca. 180 sejlere inddeles i såkaldte guld-, sølv-, og bronzefelter med ca. 60 i hver. Først derefter er der medaljerace mellem de 10 bedste. Det er en klasse de ellers sødygtige danskere sjældent brillerer i, og realistisk set ved han godt med sig selv, at han ikke kan vinde. Men en rimelig god placering kan være med til at skaffe ham til OL næste gang.

– OL i Tokyo 2020 er det store mål, forklarer han. – Jeg har drømt om OL-deltagelse, siden jeg var 10 år.

Ved kvalifikationen til det seneste OL i Rio i 2016 glippede det med en bådsspids. Og det var rigtigt ærgerligt for ham. Men denne gang skal det være! Nu har han den viden og erfaring, der skal til, føler han, inden skubber jollen i vandet og drager ud på endnu et træningspas i Aarhus-bugten…

Christians bud på en playliste

Christian Guldberg Rost har lavet en dansk playliste forud for VM i Sejllads.

”Det er ikke en top 10 – og det er ikke nødvendigvis meningen, at numrene skal høres sammen. Men de er hver især et bud på noget dansk musik, som jeg synes er værd at tjekke ud”.

1. Go Go Berlin – “Castles Made Of Sand”
2. Tårn – “Du Tror, Du Ser”
3. Phlake – “So Faded”
4. Katinka – “Pulverkaffe”
5. The Love Coffin – “Sound of Warning”
6. Saveus – “Everchanging”
7. Magtens Korridorer – “Jeg Vil Hellere Dø”
8. Dizzy Mizz Lizzy – “I Would If I Could But I Can’t”
9. Dúné – “Never Be Alone”
10. Mattis – “Into The Night”

Klik på billedet for at komme ind til playlisten