Morgensang med legendariske ‘Laid Back’ på Københavns Hovedbibliotek, arrangeret af Strøm Festival. Foto: Jonas Kirkegaard

Klokken er 08.30 onsdag morgen og indenfor på Københavns Hovedbibliotek, er folk så småt ved at finde sig tilrette og vælge deres ståplads. For lige der i bygningen i Krystalgade, mellem bogreolerne, op ad rulletrapperne og foran informationstavlerne, har folk stimlet sig sammen, for at synge morgensang med legendariske Laid Back.

Med Laid Back placeret i midten, som en ø i åbent hav, danner publikum hurtigt en ring omkring den lille scene bestående af to mikrofoner, et klaver, pianisten og selve Tim Stahl og John Guldberg, duoen bag Laid Back. For selvom rammerne muligvis antyder, at der er lagt op til pomp og pragt med højt til loftet, udsmykkede glasfacader og udstillinger på det store bibliotek, er det lige det modsatte. Der er en tydeligt  tilbagelænet stemning og vedkommenhed.

Det er en rigtig fed måde at starte dagen på. Det er tankevækkende at folk kommer frivilligt og stiller op for at synge. Fortæller Ferdinand, der har taget plads ved et af de nærliggende caféborde.

Men før morgensangen går i gang, skal kroppen og stemmen varmes op. Vejrtrækningsøvelser, sang på enkelte melodier – og toner, og små hop. De mange fremmødte er med på alle øvelserne. Den intime ramme, der er lagt op til, gør at opvarmeren, når ud til alle. Dernæst går duoen på, og indleder med “Bakerman”, der med sin repeterende og minimalistiske omkvæd bakerman is baking bread, nærmest er mediterende. De fremmødte står med hovederne dybt begravet i sanghæftet og synger med, hver og en. Nogle enkelte behøver ikke at se ned i hæftet – de kan sangen udenad.

Det var som at se dem spille uden bukser på. Som musiker er noget af det sværeste at bryde ens sange så meget ned, at de ændres helt. Men hold nu op, det var fedt at opleve og være med til. Hovedbiblioteket gør rammerne intime og oplevelsen nærmest spirituelt. Fortæller Per, der er betaget af morgensang-fænomenet.

Derefter følger “White Horse”, “Fly Away” og storhittet “Sunshine Reggae”. Sangene er brudt helt ned, og duoen nærmest strippet for deres tøj. For dem, der kender Laid Backs musik, kender også til den velkendte groovestil og afslappede synthpop med optimiske tekster. Men den akustiske form fremhæver noget skrøbeligt og intenst. Det er nemt at se på duoens generte smil og beskedne fremtoning. Men det gør slet ingenting, for sangene bider sig fast og hele foyeren syder af begejstring. Det er som om, at publikum godt kan lide den fordybende zen-vibration og ro, musikoplevelsen giver.

Det var nærmest rørende. I sær med det sidste nummer “Sunshine Reggae”, var det fedt at opleve, hvordan alle sang med – næsten helt udenad. Fortæller journalist, Gitte Ørnkow.

Klapsalverne lyder og hovedbiblioteket indtager stille og roligt igen sin vante form.

Strøm Festival 2018 løber af stablen fra den 8. august – den 11. august 2018 i København. Her kan publikum opleve de nyeste tendenser inden for elektronisk musik, høre inspirerende artist talks og gå til kreative workshops. Læs mere om musik- og eventprogrammet her.