Fra morgensang på Københavns Hovedbibliotek med den legendariske elektro-duo Laid Back, klokkespil på Frederiksberg Rådhus, åbningsceremoni med hæsblæsende Meute til spirituel downtempo stillekoncert i Vor Frue Kirke. Strøm Festival har gjort sit indtog og sætter strøm til byen.

Af Nap Samary Lukunku

Det er tidlig morgen i København, solen varmer allerede godt – det er, de 24 grader termostaten viser, bevis for. Strøm Festival 2018 er skudt i gang og indledes med morgensang på Københavns Hovedbibliotek.

For 12. gang i træk udvisker Strøm Festival grænserne mellem det traditionelle og gængse, når de forbinder by, musik og arkitektur i et stjernespækket program.

På det store spektakulære bibliotek har de fremmødte fundet deres ståpladser. Foyeren er fyldt – også oppe langs rulletrapperne. De fremmødte er spændte for morgensangen forgår med Tim Stahl og John Guldberg som lead – også kendt som legendariske Laid Back. Der indledes med stemmeopvarmning. Og så overtager duoen ellers. Der bliver sunget fire af deres kendte hits; “Bakerman”, “Fly Away”, “White Horse” og selvfølgelig storhittet “Sunshine Reggae”. Duoens musik, der normalt er baseret på electro, synth-pop, post-disco og new wave i et mere upbeat tempo med en groovy feel, men i dag – her på hovedbiblioteket – er numrene brudt ned i en nærmest nøgen akustisk form, der efterlader duoen strippet for alt kluns.

– Det var en intens og nøgen oplevelse. Næsten som at optræde uden bukser på. Vi måtte føle os lidt frem, men heldigvis gik det godt. Vi synes også, det viste sangenes potentiale. Understreger Tim Stahl og John Guldberg, bedre kendt som duoen bag Laid Back.

Og til sidste det sidste nummer, “Sunshine Reggae”, er der næsten ingen, der længere kigger ned i de sanghæfter, der blev uddelt ved ankomst, de kan storhittet udenad.

– Det var en stor oplevelse, og stemningen var rigtig god. En dejlig fredfyldt og vedkommende oplevelse at optræde på et bibliotek. Fortæller duoen.

Klokkespil i elektronisk beklædning

Derefter går turen videre til klokkespilskoncert på Frederiksberg Rådhus. For her bliver dagen ringet ind helt anderledes end den normalt plejer. Oppe i klokketårnet sidder klokkenist Joanna Stroz nemlig, og fortolker velkendte elektroniske klassikere i nærmest spirituelle og trancelignende udgaver.

Klokkenist Joanna Stroz spiller dagen ind oppe i klokketårnet på Frederiksberg Rådhus. Foto: Flemming Bo Jensen.
Musiknumre som Bjørn Svins “Mer’ Strøm”, Eurythmics’ “Sweet Dreams”, Massive Attacks “Teardrops” og Bjørks “Jóga”, omdannes til klokkespil på et instrument bestående af intet mindre end 48 klokker.

Det er en utraditionel, men spændende måde at høre de elektroniske numre på. Nogle kan man genkende, andre skal man lytte godt efter – fællesnævneren er uden tvivl ”aha-oplevelsen”.

– Det er en helt speciel og en sjov måde at opleve musikken på. Man spidser ører, for at se, om det er et nummer, man genkender. Fortæller Cille, en af de fremmødte.

Noget, som karakteriserer Strøm Festival godt, er idéen med at bruge byens rum – alternativt. Alt fra kirker, rådhuse, idræt-og kulturhuse – ja tilmed biblioteker, inddrages aktivt og gøres til endnu et element for oplevelse. For foruden den elektroniske musik, højner det også en stor mulighed for at opleve byen, det urbane miljø og arkitektur.

– Vi prøver at finde nogle venues som er specielle, men som spænder vidt – udfordringen med det er sommetider, at venuen ikke er vant til, at der kommer musik, lige netop der. Men for os handler det om at præsentere musikken i rammer, hvor man ikke oplever den normalt. Understreger Frederik Birket-Smith, direktør for Strøm Festival.

Klokkespillet varer ca. 20 minutter og kan opleves både morgen og aften fra den 8. august til 11. august 2018.

Adresse: Frederiksberg Rådhus, Smallegade 1, 2000 Frederiksberg.

Hæsblæsende officiel-åbning med tyske Meute

Klokken 16.00 er det videre til den officielle åbning af Strøm Festival 2018 foran Riddersalen på Frederiksberg. Gæsterne pibler stille og roligt frem, og pladsen omdannes så småt til en festplads. Pølsevognen er kørt på plads og de kolde øl og sodavand danser i baljerne fyldt med isterninger.

Efter en flot introduktion indtager det 12-mand store Techno Marching Band, Meute, pladsen. Udstyret med alt fra trommer, slagtøj og messingblæsere, marcherer bandet selvsikkert ind på pladsen. Meute leverer en hæsblæsende musikoplevelse, hvor alt fra dans, opfordring til at klappe med og interaktion med publikum er i højsædet.

Musikken er en sjælden blanding af messingblæsere, horn, slagtøj kombineret med elektro-beats og hypnotisk techno – Meutes nyfortolkning af techno-, house- og dance musik.

Konklusion: en hæsblæsende oplevelse, publikum hilste velkommen.

Ambient stillekoncert i Vor Frue Kirke

I Vor Frue kirke var publikum vidne til en musikoplevelse i særlig klasse. Godt nok krævede arrangørerne total stilhed fra publikum, men omvendt gav de en mulighed for at opleve den flotte kirke i uvante rammer.

God Goes Deep svøbte nemlig kirken ind i et ambient downtempo musikunivers, hvor lys, lyd og kirkelige arkitektur – i en skøn forening – løftede musikoplevelsen til nye højder. Med en veksling mellem dj-sets og live-optræden, var publikum garanteret en utraditionel tilgang til ”at gå i kirke”. Fra loftet hang lange cylinderformet lamper, der glødede lige fra neon lilla og pink til skrigende gul og grøn. Sådan skiftedes de ad, alt efter musikkens tempo.

Samtidig tryllebandt musikken publikum, som med nærmest hypnotiserende blikke, rettede opmærksomheden mod den store Kristus statue, hvor lamperne, åndligt, svævede henover. På kirkegulvet – foran alteret – var der lagt sækkestole ud, så publikum kunne ligge behageligt – noget, der i den grad blev benyttet.

Dem som ikke fik en plads i sækkestolene lagde sig langs kirkegangen. Oplevelsen var total.

Strøm Festival 2018 foregår fra d. 8. – 11. august 2018. Læs mere om musik- og eventprogrammet her.