Steffen Brandt har Pernille Rosendahl, Sys Bjerre og en ny klassisk strygergruppe med på årets program, der samtidig binder bånd til 50-året for skelsættende Beatles-album

Udenfor Sæsonen var ikke mange år om at etablere sig som en af Bornholms Kulturuges mest populære trækplastre og tilløbsstykker. Siden starten i 2002 har initiativet brugt forskellige rammer på Bornholm til at invitere til kunstnerisk, indbyrdes dialog og ”sætten vanen på spil” med en blanding af unge nye navne og mere etablerede kræfter. Ikke bare inden for musikkens, men hele kulturens verden: Allan Olsen, Alberte, Tina Dickow, Sebastian, Per Vers, Jørgen Leth, Andrea Pelligrini, Benny Andersen, Selene Muñoz, Josefine Klougart, Katinka og mange, mange andre.

I år får projektet så endnu et par nye fokus-punkter – ud over inkluderingen af to markante og personlige danske stemmer på kvindesiden, Pernille Rosendahl og Sys Bjerre: Dels et nyt og til lejligheden sammensat klassisk ensemble – og så vil programmet være præget af, at det til november er 50 år siden The Beatles udgav deres dobbelt-album ”The Beatles”, kaldet ”The White Album”.

Vi har talt med Steffen Brandt om årets sammensætning og program:

Hvad er din grund til at fokusere på netop dette Beatles-album. (hvorfor ikke f.eks. “Revolver”, “Sgt. Pepper” eller “Abbey Road”)?

Steffen Brandt: – ”The White Album” er et markant album, fordi det for Beatles var en tilbagevenden til basics, som vi siger. Efter at have været omkring de vildeste produktioner, får vi nu lyden af et band, der spiller sammen. At det så ind i mellem vist ikke var helt så romantisk, gør ikke sangene dårligere

Et lærestykke i god sangskrivning
Hvordan mener du det album har værdi i forhold til musikscenen anno 2018? Hvad sagde det dig dengang – og har du stadig det forhold i dag?

Steffen Brandt: – Det album og Beatles i al almindelighed har mere end nogensinde værdi for musikscenen i dag. Fordi det så tydeligt gør klart, hvor meget god sangskrivning er selve grundlaget for alt det, der bygges ovenpå og ikke mindst udenom….

Da ”The White Album” kom, var jeg selvsagt meget begejstret, men jeg mener at kunne huske, at jeg osse anede omridset af et band på vej i opløsning. Det syns jeg var vildt sørgeligt. I dag står det for mig som et lærestykke i god sangskrivning, hvis man ind i mellem skulle komme i tvivl om, hvad det er…

Jeg kan forstå, der både skal spilles versioner af ”The White Album”s sange, såvel som sange der peger på albummet som inspiration – plus personlige numre fra jer solister/medvirkende selv. Vil du åbne lidt mere op for selve programindholdet ?

Steffen Brandt: – At spille albummets sange i nye personlige arrangementer er spændende i sig selv, men at åbne op for dialogen mellem de medvirkendes egen sangskrivning og Beatles’ ditto er med til at rive os ud af den historieløshed som ind i mellem har temmelig meget frit spil. At vi alle er en del af musikken og historien, syns jeg er en god fortælling at give videre.

The White Album var – som kælenavnet antyder – helt hvidt. Og inden i optrådte de fire beatler adskilt hver for sig.

To seje kvinder fortolker fire seje fyre fra Liverpool
Dit valg af årets solister, Pernille Rosendahl og Sys Bjerre – hvad betyder de for programmet?

Steffen Brandt: – Jeg synes først og fremmest, det er spændende kunstnere, som jeg glæder mig til at møde og udvikle årets tema sammen med. Jeg beundrer deres sangskrivning og appearance, men tænker osse at det giver noget spænding, at to seje kvinder fortolker fire seje fyre fra Liverpool

Og så til den unge strygerkvartet: I har haft klassisk ensemble med før i jeres kommunikation og fortsatte dialog mellem rytmisk og klassisk (og andre genrer). Jeg har læst, at de fire skal være med i en ny musikalsk dialog med Beatles. Skal de lave særlige arrangementer til jeres sange? Spiller de numre selv? Og hvordan ser du dem i dialogen?

Steffen Brandt: – Jeg har længe været interesseret i at udfordre genrerne, at sætte spørgsmålstegn ved de nogle gange skarptoptrukne grænser mellem i dette tilfælde klassisk og rytmisk musik. Beatles var om nogen med til at bringe lyden af strygere ind i popmusikken. Osse på det område revolutionerede de vores fastlåste genre-bestemte billeder. Til dette års koncerter vil der blive skrevet helt ny musik i dialog med Beatles, men med afsæt i den klassiske tradition. Udsat for både klassiske og rytmiske instrumenter i tæt samtale med et nysgerrigt publikum, slutter Steffen Brandt.

Pernille Rosendahl

Sys Bjerre

Om solisterne, musikerne og ensemblet
Pernille Rosendahl udgav i 2016 sit anmelderroste soloalbum “Dark Bird” og efter fem plader med Swan Lee og The Storm er den på mange måder et udtryk for en vilje til at tage sangen i egen hånd og give sig den tid, det tager at skabe den rette stemning. Siden udgivelsen har hun både optrådt på anerkendte festivaler og unikke steder i hele Danmark, og i 2018 medvirker Pernille i “Toppen af Poppen”.

Sys Bjerre, en af vor tids mest begavede sangerinder/sangskrivere. Mange kender sangen om “Malene” fra debutalbummet “Gør Det Selv” som udkom i 2008. Sys Bjerre har udgivet fire album: (2008) “Gør Det Selv”, (2010) “All In”, (2012) “Sys” og (2015) “Alle Mine Fejl”. Den farverige og folkekære singer-songwriter har efterhånden afsøgt mange af musikkens afkroge, og dette forår har hun kastet sig over salmerne.

Musikerne i Udenfor Sæsonen bakkes som vanligt op af Gustaf Ljunggren, Christoffer Møller, Jeppe Skovbakke og Jeppe Gram.

Her ud over medvirker et til lejligheden sammensat klassisk ensemble bestående af nye kunstnere på vej: Vera Panitch (violin), Amalie Kjældgaard Kristensen (violin), Josefine Weber Hansen (bratsch) og Ida Nørby (cello).

Udenfor Sæsonens baggrundsgruppe består af Steffen Brandt (kunstnerisk leder), ROSA, Muzikhuset Rønne og Gitte Grønfeld Wille.

– – –

Udenfor Sæsonen program 2018:
Udenfor Sæsonen – i skoven
Kyllingemoderen, Almindingen, Aakirkeby
Torsdag 20. september 2018, kl. 20:00

Udenfor Sæsonen – ved vandet
Strandhotellet, Sandvig
Fredag 21. september 2018, kl. 20:00

Udenfor Sæsonen – i byen
Muzikhuset, Rønne
Lørdag 22. september 2018, kl. 20:00