Tekst og foto: Cecilie Abildgaard

Onsdag aften skete der noget særligt på Femmøller Efterskole. Da aftensmaden og stilletimen var overstået kunne eleverne nemlig opleve MONTI og Gabe Kubanda spille koncert på Femmøllers egen scene.

 

Forventningsfulde troppede eleverne op – nogle allerede i nyindkøbte MONTI-sweatshirts: Men først gik Gabe Kubanda på som har været med på alle jobs de to første uger af MONTIs E-Tur og slutter af i aften på Kjeltrup Musikefterskole. Med sin guitar og et par loop-pedaler satte amerikaneren aftenen i gang, og der var ikke gået et halvt minut før det lille men dedikerede publikum sang med og klappede i takt til melodierne – og det vel at mærke til numre, ingen af dem har hørt før. Kubanda, der sædvanligvis spiller koncerter på highschools i USA, har tydeligvis erfaring til denne slags optrædener med i bagagen

Så træder MONTI ind på scenen under stort bifald, og forsanger Sebastian Bang Monti har i løbet af ingen tid salen i sin hule hånd. Bandet pisker stemningen højere og højere op med deres rå, jazzede hiphop, og publikum følger trop: ”Jeg vidste I ville være for vilde, Femmøller!” priser Sebastian (der selv har gået på skolen – og boede på værelse 5) fra scenekanten med et stort smil. Kogepunktet nås under hittet “Rare”, og i ren ekstase danner efterskoleeleverne en mosh-pit foran scenen – der er få fødder, der kan holde sig i gulvet. Sådan bliver det ved, til sveden drypper. Da de sidste toner kommer ud af højtalerne, er der ingen tvivl: De elever på Femmøller Efterskole, der ikke allerede var MONTI-fans, er blevet det i aften.

Hvordan var koncerten?

Begge: Den var mega fed!

Kendte i musikken i forvejen?

Anne (til højre): Nej, det var helt nyt for mig, men fedt.

Hvad synes i om, at der er koncert på jeres skole?

Laura (til venstre): Det var rigtig fedt, selvom det var uvant.

Anne: Ja, det var fedt med noget anderledes i hverdagen.

Hvad synes i om koncerten?

Simon (til højre): Det var mega fedt fordi alle var med.

Rasmus (til venstre): De var gode til at få os alle sammen med.

Har i været til koncert før?

Rasmus: Jeg har været til nogle få koncerter, og så har jeg været på festival.

Simon: Jeg har kun været på festivaler, jeg var på Roskilde i år for eksempel.

Kendte i musikken i forvejen?

Simon: Jeg har hørt det meget hjemme, jeg er fan.

Rasmus: Jeg kendte det ikke i forvejen, men nu er jeg klar på at høre mere.

Hvordan er det, at der er koncert på jeres efterskole?

Rasmus: Det er mega fedt.

Simon: Det var lidt nedern med dem der sad nede bagved, men ellers vildt fedt. Vi kom lige fra stilletime, så det var vildt at komme herned og blive rystet i gang!

Hvad synes i om Gabe Kubanda’s set?

Simon: Han havde en god stil. Det var fedt.

Rasmus: Ja, og en rigtig god stemme.

Lukas (t.v. – 16 år) Det var fedt – der var god gang i den, og en rigtig god lyd. Og de sang godt – begge bands (både Gabe Kubanda og MONTI, red.). Jo, jeg har været til koncerter før – bl.a. Smukfest. Men det var godt. Og vi lyttede også til MONTI inden – via Spotify på skolen anlæg…

Patrick (i midten – 16 år) Det var superfedt. Monti spillede godt – og de gav os en god energi ude i salen. De må godt komme igen en anden gang.

Odin (t.h. – 15 år) Monti var bare rigtig gode til at hype os op. Og nej, vi kendte ikke musikken, før vi lyttede til dem inden koncerten. Men de var gode – og også Gabe. Og det var fedt at have dem helt tæt på.

Silas (t.v. – 15 år)
Monti var årets koncert for mig – simpelthen. Hold op. Både stemningen og viben i lokalet. Det var fucking godt. Og amerikaneren spillede også godt. Det er musik, der gør dig glad og som går lige i hovedet.

Hilda (t.h. – 17 år)
Jeg synes de (MONTI, red.) var viiildt gode. Jo, jeg har været til en del koncerter, og jeg elsker når musikerne giver den gas og man kan se hvor glade de er for det de laver. Og det kunne man med MONTI. De var rigtigt gode – og skabte en fed stemning. Den slags koncerter vil vi gerne have flere af.

MONTI spiller på Klejtrup Musikefterskole i aften og afslutter deres e-tur næste uge med koncerter på fire skoler:   

17. september – Husby Efterskole
18. september – Galtrup Musik- og Idrætsefterskole
19. september – Bgi-Akademiet, Hornsyld
20. september – Skanderup Efterskole