Gabe Kubanda har været “Special Guest” på MONTIs E-Tur. Amerikanerens solo-indslag vidnede om god gennemslagskraft, selv om publikum ikke kendte spor til musikken.  Nu arbejdes der videre på ideen om en musikalsk udveksling.

Tekst og foto: Henrik Friis

– Det her har egentlig ikke været så forskelligt fra, hvad jeg laver hjemme i USA – bortset fra at der måske er en lillebitte sprogbarriere. Jeg bruger jo en del slang … men jeg tror de fangede det meste. So it’s been great…

Amerikanske Gabe Kubanda ser tilbage på sin 1 ½ uge som ”Special Guest” på ROSAs E-Tur med MONTI. Seks koncerter rundt i det jyske, hvor amerikaneren blot med sang, akustisk guitar, trommepedal og loops får revet publikum med, via en publikumskommunikation som man kun kan nikke anerkendende til. Nej, eleverne kender ikke én strofe på forhånd, men Gabe Kubanda får hurtigt engageret de fremmødte – enten med syng-med-på-omkvædet-opgaver til de melodiøse sange – eller han trækker eleverne tættere på scenen og lader dem se med, når loop-pedalen aktiveres og giver nummeret større og større fylde.

– Publikumsmodtagelsen ændrer sig fra skole til skole, sådan er det alle steder. Nogen steder er folk måske lidt nervøse i starten, men alligevel glade – og publikum har bare været imødekommende hele vejen.

– Jeg vidste egentlig ikke, hvad jeg kunne forvente, og hvad jeg skulle forberede mig på, men jeg tror publikum kan føle, når man kommer med passion og personlig musik. Det er min overbevisning. Og når jeg ser MONTI – som er fede at spille sammen med – så kan jeg også se, at de har det på samme måde. ”So this has been a great test-pilot…adding a little to what is working very well already.”

Pilot-projekt
Ja, koncerterne i forbindelse med E-Turen har netop været et pilot-projekt. Gabe Kubanda og hans firma Epic Porportions Tour får prøvet sig af i Danmark, og ideen er at der skal ske en udveksling så danske acts også kan spille koncerter på amerikanske uddannelsesinstitutioner. Det skal undersøges nærmere i den kommende tid.

Før det danske besøg har Gabe Kubanda været i Sverige, og i de næste tre-fire uger venter 15-20 koncerter på engelske secondary colleges (14-18 årige, red.) med start tirsdag i Manchester, hvor amerikaneren også skal ind i undervisningsforløb med eleverne i dagtimerne inden selve koncerterne.