Festivalen Días Nórdicos, der fokuserer på og præsenterer nordisk kultur bredt, går ind i sit niende år i Madrid. ROSA været medspiller på musikkens område siden festivalens start, og sådan er det også i år, hvor to koncert-aftener i den spanske hovedstad er helliget toner fra de nordiske lande, og hvor ROSA/SPOT deltager i kultur & klima-talk.

Fredag 19. oktober deler danske Maria Malmø (billedet øverst) og færøske Lea Kampmann på plakaten, og ugen efter, lørdag 27. oktober, gælder det henholdsvis electro/ambient-navnet Da Bartali Crew fra Grønland og den elektroniske trio Birdpeople fra Åland.

Kultur & klima
Men allerede torsdag 18. oktober er ROSA/SPOT med, når der diskuteres “Kultur og bæredygtighed”. Med udgangspunkt i FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling i byer og lokalsamfund deltager ROSA og SPOTS leder Gunnar Madsen en en samtale om byer  “som “arnesteder for ideer, handel, kultur, videnskab, produktivitet, social udvikling” – det gør han sammen med Grethe Bergsland (Innovation Norway, Norge),  Marta García Haro (spansk Netværk for Bæredygtig Udvikling), María Sol Mena Rubio (Ayuntamiento de Madrid), Mauro Gil-Fournier (Mares / Vivero de Iniciativas Ciudadanas) og José Almansa (CEO og grundlægger af Welever). Samtalen modereres af Juana Escudero Méndez (Vicedirektør for FEMP, Institut for Kultur for den spanske sammenslutning af kommuner og provinser).

Rammen for såvel samtale og musik er Espacio Fundación Telefónica, Madrids allerførste skyskraber (åbnet i 1930), der bl.a. indeholder en amfi-lignende eventscene, der giver en helt intim fornemmelse mellem musikere og publikum.

Maria Malmø (Danmark)

Med numre skrevet delvist i Himalayas bjerge albumdebuterede MALMØ i 2017 med “We Come From The Stars”. Den skrøbelige og kraftfulde dreamfolk har skaffet Maria Malmø opmærksomhed i både danske og udenlandske medier – bl.a. med musik til dokumentaren “Civilisations” på BBC 1. MALMØ har spillet koncerter i England, Schweiz og Grønland, og nu bringer Días Nórdicos hende for første gang til Madrid i Spanien.

 

Lea Kampmann (Færøerne)

I 2018 var Lea Kampmann nomineret til hele fire priser ved Faroese Music Awards og vandt hæderen i kategorien ”Årets Artist”. Musikken er sart og skønhedssøgende, og stilmæssigt har den rødder i folk. Debutsinglen “Water” udkom på Tutl Records i foråret 2017 og blev fulgt op senere samme år af ep’en “Common Blue”.

 

 

Da Bartali Crew – solo (Grønland)

Fra Nuuks undergrundsscene udspringer Da Bartali Crew. Tre elektroniske åndemanere fletter elektro, house, hiphop og ambient sammen med rødderne fra den grønlandske kulturarv, når de optræder live med tupilakmasker på. Da Bartali Crew er centreret omkring frontmanden Hans-Ole Amossen, der optræder solo i Madrid.

 

 

 

Birdpeople (Åland)

Birdpeople er det ålandske kraut-poporkesters nom de guerre – et krigsnavn til en kult, der bruger musikken som vinger for at undslippe eksistentielle kvaler. Med udgangspunkt i en semi-modulær synthesizer og med hjælp fra video-projiceringer af sci-fi film i øvelokalet improviserede trioen sig frem til lyden, der senere er resulteret i ny musik og en selvbetitlet ep, der udkom tidligere i 2018.

 

Ud over de to koncertaftener præsenterer årets Días Nórdicos-program i Madrid debat- møder, udstillinger, litteraturaftener m.v.: http://www.diasnordicos.com/programacion-espana/

Koncerterne arrangeres i samarbejde med / med støtte fra Nordens Institut i Grønland, Nordens Institut på Åland, Sangskriverforeningen på Færøerne, Nordens Hus på Færøerne og Statens Kunstfond.