Pop-Pilot er blevet skudt i gang for fjerde gang på Amager Kulturpunkt i København.

Tekst og foto: Maria Felber Krogfelt’

På Amager har pigerne kompetente instruktører, som guider og underviser pigerne i alt fra at spille på instrumenter og skrive sange til hvordan man performer og agerer på en scene.
Børnekulturhus Ama’r, BETA og RUSK lægger lokaler til lejren og giver deltagerne rig mulighed for at udfolde sig både musikalsk og personligt.

De 10 piger er allerede godt i gang med at blive præsenteret for nye instrumenter, sangskrivning og performance-teknikker. Ugen går med at skrive deres eget musik, som senere på ugen skal præsenteres for forældre, søskende, venner og bedsteforældre på spillestedet BETA. Her får piger en unik mulighed for at prøve at spille deres eget musik på et rigtigt spillested.

Men før afslutningskoncerten fredag på spillestedet BETA, øver pigerne dagligt i Musikforeningen RUSKs øvelokaler.

En af tankerne bag Pop-Pilot er, at deltagerne har mulighed for at møde en række seje kvindelige kunstnere, der kan inspirere pigerne og give dem en række værktøjer til at lave musik, og på lejren bliver der sat fokus på kvinder i musikken, og hvordan man kan være musiker på en masse forskellige måder.

Vi tog en lille snak med nogle af deltagerne, for at finde ud af hvad de synes om at være på Pop-Pilot her på Amager. Deltagerne er enige om, at de glade for at de er ene piger på lejren:

– Hvis der var drenge på lejren, ville vi være mere generte og nervøse for at optræde, siger Alexia mens de andre Pop-Piloter nikker enigt.

Pigerne mener, at de har mere frirum til at udtrykke sig frit, og som de siger “danse sjovt og komme på skøre idéer”, netop fordi det er en lejr udelukkende for piger.

Campen er et ”safespace”
Pigerne udtrykker stor begejstring for at være på lejr på Amager:

– Campen er et safespace, hvor der er plads til at lave fejl. Her er det muligt at udtrykke sig frit, siger Alma og fortsætter_ – Her kan jeg være ’mig-mig’ og ikke ’maske-mig’. På campen brænder alle for at lave musik, og når alle er enige om dét, er det ok at lave fejl, afslutter Alma mens hendes bandkammerater nikker.

 

Jeg kigger efterfølgende på Isa og Nanna, som ikke tidligere har spillet musik, og spørger hvordan deres oplevelse af Pop-Pilot er?

– Det er både sjovt og svært at spille for første gang, men de andre piger er gode til at hjælpe os, siger Nanna og Isa, mens de kigger smilende rundt på deres nye venner.

Da der bliver spurgt ind til, hvordan instruktørerne har ændret pigernes syn på kvindelige musikere, er der stor enighed om, at instruktørerne har været en inspiration for mange af pigerne:

– De har vist os, at der er forskellige måder at være musiker på. Det er lige meget, om man er selvlært eller konservatorie-uddannet – det vigtigste, er at man har passion for det man laver, siger Helene:

– Måden hvorpå de hjælper os er inspirerende. De giver os en masse teknikker og metoder, vi kan arbejde videre med, mener Alma,

Udover at øge deltagernes musikalske kompetencer, har lejren også stort fokus på give pigerne en uge med sjove oplevelser og nye venskaber:

– Opvarmningen/dansen om morgenen er det fedeste, siger Helene med det samme, da jeg spørger ind til hvilke andre aktiviteter de nyder på lejren:

– Megajam var også vildt sjovt. Det var vildt fedt, at vi kun havde øvet én dag, og så spillede vi alle sammen mega godt om aftenen, lyder det fra Helenes sidemakker Alexia.

I løbet af ugen arrangeres der bl.a. opvarmning/dans hver morgen, en filmaften, foredrag, open mic og en festaften:

– Det er rart , at I sætter rammerne for aktiviteterne, men at vi stadig har indflydelse på hvad der skal ske når vi ikke er i øvelokalerne, siger Alma med et smil mens de andre piger nikker.

Pigerne har været på lejr i tre ud af syv dage, og allerede nu har de fået meget både socialt og musikalsk ud af Pop-Pilot. Som afslutning på vores snak, spurgte jeg pigerne, hvad de glæder sig allermest til i løbet af de næste par dag? Svaret var enstemmigt: ”Afslutningskoncerten!”.

– Jeg synes allerede vores sang er helt vildt fed, så jeg glæder mig, til at arbejde videre med den og optræde med den på fredag, siger Helene. – Jeg glæder mig allermest til bare at fyre den af. Nu skal vi bare vise alt hvad vi har lært.