Fem forskellige farver af ny nordisk musik er med som et af flere programpunkter, når kulturfestivalen Días Nórdicos fra starten af december er på en 13 dage lang turné i Latinamerika.

Danske Peter Wangel, finske The Hearing, Ålands Birdpeople, færøske Hulda og grønlandske Da Bartali Crew udgør årets musikalske hold – som er fjerde gang festivalen drager til Latinamerika. Et program der altså både præsenterer musik fra de ”store” nordiske lande, men som også viser at der er væsentlige nordiske stemmer hos de mindre nordiske samfund (se præsentationer nedenfor),

Hovedbegivenheden for musikerne bliver en ugelang workshop på Centro Cultural Recoleta i Buenos Aires, som er Días Nórdicos’ hovedsamarbejdspartner i Argentina. Her skal de nordiske musikere på kryds og tværs arbejde sammen med argentinske kolleger i et forløb, der konkluderer i en fælles open air-koncert søndag 9. december. Men i løbet af ugen bliver det også til selvstændige koncerter på Centro Cultural Recoleta, og på Centro Cultural de Espana i Uruguays hovedstad Montevideo.

Ved den seneste Días Nórdicos-turné i Latinamerika var bl.a. dansk-finske Liima og færøske Teitur med i givende musikalske dialoger med argentinske kolleger – Teiturs samabejde med argentinske Lucio Mantel resulterede bl.a. i sangen ”I Have Found My Happiness”, som for få måneder siden også blev udgivet af den amerikanske sanger og skuespiller Mandy Patinkin (måske bedre kendt som CIA-chef Saul Berenson i tv-serien ”Homeland”).

Før besøget i Buenos Aires skal de nordiske navne spille i Lima, Peru på Centro Cultural de Espana 1. december, og turneen afsluttes i Sao Paulo, Brasilien, hvor den sociokulturelle organisation Sesc er vært for to dages koncerter 12.-13. december.

Turneen:
1. december: Lima (Peru), Centro Cultural de Espana
3. – 9. december: Workshop, Buenos Aires (Argentina) inkl.
– 6. december: Solo-koncerter, Centro Cultural Recoleta, Buenos Aires
– 7. december: Solo-koncerter, Montevideo (Uruguay), Centro Cultural de Espana
– 9. december: Workshop-koncert, Centro Cultural Recoleta, Buenos Aires
12. – 13. december: Sao Paulo (Brasilien), Sesc Avenida Paulista.

DA BARTALI CREW (GL)
Fra Nuuks undergrundsscene udspringer Da Bartali Crew. De to elektroniske åndemanere fletter elektro, house, hiphop og ambient sammen med rødderne fra den grønlandske kulturarv, når de optræder live med tupilakmasker på. Da Bartali Crew har Hans-Ole Amossen som ankermand –  hans uddannelse som eventtekniker giver baggrundsviden om lyd og MIDI teknologi, som nu danner afsæt for arbejdet med bl.a. Da Bartali Crew:

BIRDPEOPLE (AX)
Birdpeople er det ålandske  kraut-poporkesters nom de guerre – et krigsnavn til en kult, der bruger musikken som vinger for at undslippe eksistentielle kvaler. Med udgangspunkt i en semi-modulær synthesizer og med hjælp fra video-projiceringer af sci-fi film i øvelokalet improviserede trioen sig frem til lyden, der senere er resulteret i ny musik og en selvbetitlet ep, der udkom tidligere i 2018.

THE HEARING (FI)
Bag kunstnernavnet The Hearing gemmer sig dagdrømmeren, romantikeren og den selverklærede nørd Ringa Manner fra Helsinki. Med solide grooves og nærværende vokaler skaber hun et varmt elektronisk univers med melodier og rytmer, der fænger. The Hearing har udgivet de to albums “Dorian” og “Adrian”, og musikken har indtil videre bragt hende rundt til tyve forskellige lande.

PETER WANGEL (DK)
Peter Wangel er en københavnsk singer-songwriter, som i de seneste år har ageret frontfigur i det elektroniske popband Wangel. Ovenpå tre albums, udsolgte koncerter i København og optrædener flere steder i Europa og Sydkorea er han nu gået solo. Med guitaren og den dybe og karismatiske vokal i centrum gennemstrømmes Peter Wangels nye sange af både humor og melankoli, og publikum i Latinamerika bliver blandt de allerførste, der får mulighed for at høre dem.

HULDA (FO)
Myter om øen Hulda og de menneskesky væsner, som bor i dens klipper, danner inspiration for HULDAs musik, der indfarves af overnaturlig mystik. Med elektroniske lyde og rytmer skaber HULDA en moderne ramme for en ældgammel fortælling gennem tekster om havet, sorg, vinden og kærlighed. I 2015 udkom debutalbummet “HULDAsound” og i de senest år har co-producer Sakaris E. Joensen og HULDA udgivet en række af singler.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 støttes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, The Nordics, Instituto Ibero Americano de Finlandia, Nordens Hus på Færøerne, FFT – Den Færøske Sangskriverforening samt Atlantic Airways.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 arrangeres af ROSA og Zona de Obras i samarbejde med Nordens Institut på Åland, Nordens Institut i Grønland og The Animation Workshop,