Tekst, foto og video: Cecilie Abildgaard

Tågen ligger tæt over Malling onsdag eftermiddag, da vi rammer Efterskolen for Scenekunst, hvor Kaaliyah skal spille koncert få timer senere. Vi går over til administrationen, hvor vi møder Dan, der er aftenens lærervagt, og Kaaliyah Kumapayi og Adam Hillebrandt, der er ved at rede senge i et tilstødende lokale. De skal nemlig sove på efterskolen i aften, noget de har gjort flere gange undervejs på turen. De er spændte og glæder sig til at spille deres helt særlige blanding af hiphop, r’n’b, ambient og trap for efterskoleeleverne senere.

Vi går over til koncertsalen, der også bruges til teatersal, og Kaaliyah fortæller begejstret om, hvordan eleverne har reageret på de forskellige efterskoler. Der er stor forskel på skolerne, men alle steder virker til at have været en god oplevelse – man skal bare lige finde ud af, hvordan de unge skal gribes an. Det er Kaaliyah god til, og der er ingen tvivl om, at hun virkelig vil sit publikum og har sin egen måde at forholde sig til dem på. ”Man må gerne kræve noget af dem” som hun siger. Det har givet god respons, f.eks. frierier og lange rørende beskeder på facebook efter koncerterne.

Vi sætter anlæg op, Dan kommer med snacks, og efter at have fået hul igennem til højtalerne går vi over for at spise aftensmad med eleverne. Der er en god stemning. Kaaliyah præsenterer sig for dem, og da hun siger, at hun spiller hiphop, reagerer de med bifald. Vi går tilbage til salen for at lave lydprøve, mens to elever fejer gulvet. Teknikken bliver sat på plads, og der er en afslappet, behagelig stemning. Kaaliyah og Adam har været på tur i et stykke tid nu, og de interne jokes og den gode kemi giver noget ekstra til deres tilstedeværelse på scenen – man kan se, at de har det sjovt sammen.

Eleverne fylder langsomt salen og stiller sig fra start op foran scenen – og danser med fra første nummer. Anden sang er dedikeret til bedsteveninden Sofie, og får sat ild under fødderne på de 70 unge mennesker, der står oppe foran. Alle danser med hinanden. Mellem numrene gør Kaaliyah en dyd ud af at introducere numrene, og får endda Adam inddraget fra bagved dj-pulten. Der er en konstant dialog med eleverne, både mellem og under numrene, hvor hun holder øjenkontakt, danser med og smiler til dem.

Da hun skal til at spille ”Red Eye”, et lidt mere langsomt nummer, beder hun alle om at sætte sig ned. Hun sætter sig også selv ned på scenen og fremfører et meget sælsomt og anderledes nummer, der inspirerer publikum til fuld koncentration. Herefter skal vi op og i gang igen. Hun spiller nummeret ”Facts”, som hende og veninde-Sofie for nyligt har lavet video til, og danser med publikum nede foran scenen.

”Killah” er aftenens sidste nummer – og er det første rap-nummer Kaaliyah skrev. ”Det kræver lidt energi” siger hun og fortsætter ”er i klar til at give det sidste i har?!”. Og det er de. Hele forsamlingen foran scenen hopper på omkvædet. Kaaliyah er igen nede foran scenen for at danse med publikum, og hiver en pige ud midt i den pludseligt opståede dansecirkel, som giver den fuld gas. Da nummeret er færdigt, og Kaaliyah siger tak for i aften, lyder der et stort bifald fra eleverne.

En del af dem bliver hængende efter koncerten for at snakke med hende og Adam om, hvordan det er at turnere, spille musik, være i studie, skrive sange sammen med andre og lave koncerter for et andet publikum end sædvanligt: ”Det er fedt at være med ude ved jer, hvor man kan møde jer og mærke jeres energi” siger hun til den lille forsamling. De taler sammen i lang tid, også om teknikken, og hvordan det er at gå på efterskole, og til sidst skal de have taget billeder med hende. Der er ingen tvivl om, at hun i aften har gjort indtryk og givet dem en oplevelse de sent glemmer.

Efter koncerten fanger jeg Kaaliyah for at høre, hvordan det har været at være på E-Tur. Nu har de nemlig kun én koncert tilbage inden turen slutter. Det er blevet til et lille video-interview, som du kan se her:

Kaaliyah spiller sin sidste E-Turs koncert torsdag aften på Husby Efterskole. Du kan læse mere om E-Tur her.