Af Henrik Friis

Birdpeoples baggrund fra det lille samfund på Åland skinner igennem i gruppens elektroniske orienterede musik – selv om alle tre er flyttet væk nu.
– Det er derfor vi har så meget udstyr med, siger gruppens guitarist, Jacob Lavonius i en samtale med ham og Cecilia Wikström (electronics) i forbindelse med Días Nórdicos i Madrid i oktober. – For hvis der er nye lyde, vi vil frembringe, og som vi ikke kan skabe, så må vi ud og købe nyt udstyr, der kan, griner de to.

Birdpeople er fra Åland, det lille ø-samfund med 30.000 indbyggere mellem Sverige og Finland. Åland hører under Finland, men alle på øen taler svensk.

De tre kender også hinanden gennem mange år netop fra det ålandske, men ingen af dem bor på øen nu. Typisk flytter ungdommen fra Åland, når de skal i gang med videregående uddannelser, og i Jakobs og Cecilias tilfælde (de er 30 og 31 år) gik turen til Stockholm og filosofi- og matematik-studierne, mens gruppens trommeslager/percussionist, Amanda Blomquist (26) har lidt dybere finske rødder og i stedet læser filosofi i Helsinki.

Mange ålændinge flytter tilbage efter endt uddannelse, og når de skal stifte familie. Så langt er ingen af de tre dog kommet i deres overvejelser endnu. Det betyder ikke, at de fornægter deres ungdom og baggrund. Tværtimod var der ok-muligheder for unge mennesker for at spille musik der – Jakobs og Cecilias tiltrækning af garage- og DIY-miljøet trivedes på Pub Bastun. Mens Amanda gik på Ålands Musikinstitut i Mariehamn, som er mere klassisk forberedende. Men alligevel er musikmiljøet så lille, at alle kommer til at kende til hinanden. Og det er med til at vitalisere musikken, mener der.

Den vidt forskellige baggrund inden for selve bandet er også en af Birdpeoples styrker, mener de to – fordi medlemmerne har så “ekstrem forskellig baggrund” at trække fra hver især.

Lange sessioner
Med den store afstand mellem gruppens medlemmer, går de ikke i øvelokalet hver dag:

– Vi har i stedet nogle lange intensive sessions om sommeren, hvor vi arbejder sammen skriver nyt, og senest i sommer var vi i studiet.

Gruppen anser sig ikke for at være et politisk band, Men det forholder sig til omverdenen og de konkrete politiske situationer. I det hele taget har de en masse samtaler i bandet. Hele tiden. Og det spejles tilbage i musikken. Lige som udtrykket på scenen skal være en kobling mellem musikken og det visuelle:

– Det kan være kontraster mellem videoen og musikken, eller det kan være de to ting kobler op med hinanden. Når man arbejder med film og musik, så arbejder man tit med at finde en logik – og man finder noget at hænge lyden op på. Men vi har ikke noget færdigbestemt udtryk: Folk må danne sig deres egne billeder og opleve musikken som de kan, siger de og er også meget bevidste om, at udtrykket ikke må blive for firkantet og for åbenbart.

Birdpeople på scenen til Días Nórdicos i Madrid, 2018.

Kan man høre, at I er fra Åland? Og hvis, hvordan?

– I gruppen deler vi i hvert fald den kultur og den erfaring vi har opnået indtil nu. Vi er en stærk trio som venner og som band. Og naturen er en del af det, selvom inspirationen også kommer fra andre ting, siger Cecilie. Jakob fortsætter:

– Der er også det her med at bo på en ø og være omgivet af hav: Jeg ved, at mange af mine kammerater i Stockholm, når de tænker på ø’er – så føler de sig indespærret.. Men vi er vokset op med at være på vandet. Det er en uendelig horisont. Alle have hænger jo sammen med vores hav – hele verden er derude. Det er ikke en begrænsning – det er tværtimod masser af muligheder. Derimod kan vi have det lidt klaustrofobisk ved at være inde i landet – som nu i Madrid, siger Jakob med et stort smil, inden Cecilia afslutter:

I musikken giver det en stemning, som både er en tryghed – en verden som vi er tryg ved. Som man er i pagt med. Men det er også uberegneligt. Havet kan også vende sig imod dig, når som helst, Der er mange familier på Åland, der har oplevet druknedøden. Hvor man står og venter på nogen, der aldrig kommer hjem igen.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 støttes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, The Nordics, Instituto Ibero Americano de Finlandia, Nordens Hus på Færøerne og FFT – Den Færøske Sangskriverforening, samt Atlantic Airways.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 arrangeres af ROSA og Zona de Obras i samarbejde med Nordens Institut på Åland, Nordens Institut i Grønland, The Animation Workshop, Centro Cultural Recoleta (AR), Sesc (BR), Difusa Fronteira (BR), Plastilina (PE), og Contrapedal (UY)