Hans-Ole Amossen er Da Bartali Crews leder – men han har i det hele taget fingrene nede i en hel masse projekter på en musikscene, der har masser af aktivitet lige under overfladen

Det er egentlig ikke så mærkeligt, at Hans-Ole Amossen har kastet sin kærlighed på musikken. Den 33-årige elektroniske musiker er født i byen Sisimut på den grønlandske vestkyst, men opvokset i et hjem i hovedstaden, Nuuk, hvor der var der var masser af musik og kultur: Faderen spillede guitar og harmonika, mens moderen og de tre søstre alle er sangere – to af søstrene medvirkede bl.a. på Björks ”Vespertine”-turné.

– Hele min familie har altid været musikalsk, fortæller Hans-Ole, der er Da Bartali Crews ophavsmand og hovedkraft. – Og der er i det hele taget gang i musikkulturen i Grønland. ”Noget nær alle kan spille guitar”, siger han, og ud over den gamle oprindelige traditionelle inuit-strubesang og trommedans, har Grønland siden 70’erne haft et decideret rockmiljø, mens masser af unge i dag laver meget hiphop.

Til gengæld er der ikke mange, der er gået Hans-Oles vej og laver elektronisk musik. Men han har også en speciel baggrund: Dels er Hans-Ole eventtekniker-uddannet med lyd- og lys-studier som del af undervisningen, og så har han eksamensspeciale i MIDI-styring. Han blev udlært i Nuuks kulturhus Katuaq, hvor han afsluttede uddannelsen i 2016 – som den første af sin slags i Grønland – hvorefter han arbejdede i kluturhuset som eventtekniker i et år. Med den baggrund har han ikke bare arbejdet som freelance eventtekniker,  men han har han også brugt sin kunnen, når det gælder det hans egen musik.

– Jeg har altid skrevet sange, men startede egentlig som dj, før jeg slog over og begyndte at spille synthesizer, siger Hans-Ole, der også er skaber, sangskriver og medlem af det eksperimenterende rockorkester Torluut:

– Da Bartali Crew startede jeg i 2012, og det var ved en koncert i Nuuks kulturhus i 2016, at vi fik vores gennembrud. Den koncert var meget populær, siger han om gruppens blanding af Grønlandsk og vestlig inspiration. Da Bartali Crew har spillet i noget nær alle kulturhuse i Grønland – og gennem de senere år også Island og Danmark. Senest i oktober i år desuden som del af Días Nórdicos festivalen i Madrid.

Festivaler og workshops
Ud over arbejdet med sine to bands og en fortsat rolle som dj er Hans-Ole Amossen også involveret i musik på mange andre fronter. Han har været engageret i festivalen Naqqarmiut, der debuterede i 2013:  – Vi ville gerne lave en festival for elektronisk musik, og interessen har været så stor, at den nu har kørt i fem år, fortæller han.

– Der er også mange unge, der sender forskellig musik til mig, bl.a. hiphop-beats. Og så holder jeg også workshops for unge i elektronisk musik og hiphop – eller folk der arbejder med elektronisk strubesang, siger han og understreger, at han er rigtig glad for spontane samarbejder.

Og så skal vi også have med, at han har samarbejdet med det svenske musik-cirkus The Burnt Out Punks, som inviterede Hans-Ole med som kompoinst og dj til deres shows. Det har bl.a. givet optrædener i Stockholm og Tjekkiets hovedstad, Prag.

Håber på freestyle-rap-samarbejder i Latinamerika
Af samme lyst til spontane samarbejder håber han, at der vil være lokale rappere og hiphoppere i Lima, Buenos Aires, Montevideo og Sao Paulo, der har lyst til at komme op og dele scenen med ham og gruppens andet medlem, Kasper Mathiesen under koncerterne i Latinamerika. Til en omgang freestyle-rap til Da Bartali Crews electro house og hiphop. Ligesom han glæder sig til det ugelange workshop-samarbejde i Buenos Aires med argentinske musikere:

– Dels er det sjovt – dels lærer jeg noget af det hver gang, slutter han.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 støttes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, The Nordics, Instituto Ibero Americano de Finlandia, Nordens Hus på Færøerne og FFT – Den Færøske Sangskriverforening, samt Atlantic Airways.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 arrangeres af ROSA og Zona de Obras i samarbejde med Nordens Institut på Åland, Nordens Institut i Grønland, The Animation Workshop, Centro Cultural Recoleta (AR), Sesc (BR), Difusa Fronteira (BR), Plastilina (PE), og Contrapedal (UY).