Arrangøren Mette Dahl Kristensen har været på en anderledes men også spændende opgave i arbejdet med singersongwriteren Lucio Mantels musik.

I denne tid ryger e-mailene frem og tilbage tværs over Atlanten: I Danmark sidder Mette Dahl Kristensen og arbejder med sange af den argentinske komponist og singersongwriter Lucio Mantel – for at give numrene helt nye musikalske arrangementer. Og i den anden ende i Argentinas hovedstad Buenos Aires, sidder Mantel så og kommer måske  med småkommentarer inden Mette færdiggør arrangementerne, som i sidste ende sendes videre til en (højprofileret) argentisk strygekvartet.

Og sådan vil det fortsætte lige indtil de tre parter samles i Buenos Aires til en tre-dages workshop i starten af december med henblik på koncertopførelse i Centro Cultural Recoletas kapel lørdag 8. december.

– Det er anderledes for mig. MEGET anderledes, siger Mette Dahl Kristensen med et smil.

Hun er normalt vant til og har rutine i at omarrangere musik af danske og nordiske sangere. Men Lucio Mantels måde at skrive sange på, er noget anderledes skruet sammen, end hun er vant til.

– Normalt har jeg nogle greb, jeg kan bruge, når jeg arrangerer musik, som jeg ved medfører bestemte resultater. Men her skal jeg virkelig ned i værktøjskassen, for Lucio bruger helt andre akkorder og udtryk, som kræver andre løsninger, og dét har været sjovt at arbejde med.

– Han bruger nogle andre harmonier, end der er normalt hos os i Norden, og nogle udvidede akkorder, og nogle andre progressioner – og det giver en helt anden feeling og vibe, siger hun, og fortæller også at hun har sendt et par sange retur, som hun ikke syntes hun kunne omsætte, fordi hun også har krav til hvordan hendes egen lyd og æstetik skal være med.

– Der har også været en lille sprogbarriere, smiler hun: -Forstået på den måde,  at det ikke er alle tekster, hvor jeg helt har forstået budskabet, mens hvor jeg alene har arbejdet ud fra musikkens sprog: akkorder og stemninger, fortæller hun og er selvfølgelig spændt på, hvordan det kommer til at fungere.

I forløbet har Lucio Mantel sendt Mette Dahl Kristensen en række både ældre og nyere sange – foreløbig er seks af dem på plads, og der skal to ekstra på listen for en sikkerheds skyld, så man har numre nok til en koncert, der også vil indeholde musik fremført af strygekvartetten alene, samt Lucio Mantel solo inden tre parter sammen indtager scenen.

Og første uge i december drager Mette Dahl Kristensen så af – med med bratschen og partiturerne i bagagen – til Buenos Aires, hvor Lucio Mantel og den argentinske strygekvartet venter

Kvartetten består af den spanskfødte violinist Marta Roca (bl.a. kendt fra det internationalt turnerende kammermusikensemble Camerata Bariloche), den prisvindende, serbisk fødte cellist Karmen Rencar (har bl.a. spillet med Michael Bublé), Mariano Malamud, bratsch (bla. operahuset Colon) samt violinisten Julio Dominguez (blandt meget andet  1. Violinist ved Philharmonic Orchestra of Buenos Aires). Alle klassemusikere, der også ofte krydser fra den klassiske musik til populærmusikken.

Den tre dage lange workshop mellem den danske arrangør, den argentinske sanger og strygekvartet får konklusion i en koncert lørdag 8. december i kapellet ved kulturcentret Centro Cultural Recoleta midt i Buenos Aires.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 støttes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, The Nordics, Instituto Ibero Americano de Finlandia, Nordens Hus på Færøerne og FFT – Den Færøske Sangskriverforening, samt Atlantic Airways.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 arrangeres af ROSA og Zona de Obras i samarbejde med Nordens Institut på Åland, Nordens Institut i Grønland, The Animation Workshop, Centro Cultural Recoleta (AR), Sesc (BR), Difusa Fronteira (BR), Plastilina (PE), og Contrapedal (UY).