Peter Wangel på scenen i Centro Cultural de Espana, Montevideo – fredag aftem. Foto: Morten Rygaard, all copyrights

Peter Wangel og hans nordiske kolleger på Días Nórdicos-turneen ramte fredag Uruguays hovedstad Montevideo med en vellykket, tætpakket tagkoncert på toppen af Centro Cultural de Espana.

Fredag nåede Días Nórdicos-holdet til Uruguays hovedstad til det foreløbige højdepunkt på den to uger lange tur. På en tæt-pakket tagterrasse gav de fem acts aftenkoncert med Montevideos skyline som fascinerende backdrop – foran et publikum som i den grad lod sig charmere af denne multi-farvede palet af nordiske toner.

Mens Montevideo som et hammerslag gik fra aften-tusmørke til kulsort nattehimmel, lagde Peter Wangel for med de nyskrevne sange, som han selv forklarer ”tager udgangspunkt i selvoplevede situationer og eksempler fra hverdagen” som så viderebearbejdes og –udvikles alt efter hvor inspirationen fører ham hen. Bare den dybe stemme, og den halvakustiske guitar – svært, men også vigtigt for Peter Wangel at prøve af i sin nye rolle som solist. Det lød også som om tilskuerne helt oppe foran scenen forstod sammenhængen.

Finske The Hearing (Ringa Manner) har også en række nye kompositioner med på turen til Latinamerika: Bl.a. sange som ”When In Doubt Repeat Thease Words”, som på en nærmest omsorgsfuld måde holder om tilskuerne. En venlig optræden, som også gik rent ind hos alle de Montevideo-piger, der stod forrest foran scenen. Som enten vuggede med i finnens rolige elektroniske arrangementer – eller dansede med når Ringa slog den tone an.

Radiotransmission
Det var ikke blot flokken på tagterrassen, der drog nytte af de nordiske toner. Radiostationen Camacua.uy transmiterede live og havde tre journalister, producere og tilrettelæggere med til at bringe de nordiske toner videre – pakket ind i interviews og reportage mens der blev skiftet grej på scenen.

Færøske Hulda (Rannvá Helenudottir) lukkede for alvor dansetrinene ind i festen og tilskuerringen omkring scenen med et show vekslende fra nordatlantisk mandekor over flotte dramatiske passager som beskrev hjemstavnens ”Howling Winds” til noget der minder om rendyrket disco/soul. En dame, der er svær at sætte i bås. Helt efter hensigten i hendes repertoirevalg.

Øbo-kollegerne, Birdpeople fra Åland, fik heldigvis meget bedre sound her i Uruguay end ved koncerten dagen før i Buenos Aires, hvor lyd-guderne ikke var med gruppen – eller de andre optrædende på en råkold forsommeraften. Her i Momtevideo bestod gruppens stædige eksperimenteren med rastløs ny-rock, piskende art-rock eller tunge, næsten messende synthflader som i kompromisløse ”Gravberg-1” virkelig sin prøve. Man kan ikke kalde tilskuerreaktionen andet end andekendende begejstret.

Og så satte grønlandske Da Bartali Crew igen den slags koncert-klimaks, som denne tur har vist koncert-aften efter koncert-aften. I et reportoire der går fra flot, melankolsk grønlandsk sang fra bandleder Hans-Ole Amossen, over polka-elektro til de rendyrkede fester gruppen skaber, når de inviterer lokale MC’s med på scenen. I Uruguay var det Santi Mostaffa – stærkt kendt lokalt navn – lige som dagen før i Buenos Aires, hvor bl.a rapperen Alex sluttede sig til. Begge steder med stor publikumsrespons.

Det var ikke bare en flok super-tilfreds musikere, der pakkede ned efter en vellykket aften – der blev krydret af adskillige fest-invitationer fra lokale musikfans mens de pakkede ned. Et par af reaktionerne talte også deres tydelige sprog:

Valentina (25 år – t.h.) og Mirel (41):
Valentina: – Det var virkelig forskelligt fra hvad vi normalt hører her. Meget anderledes. Noget af musikken var meget dyb, det var godt at høre. Jeg tror min favorit var Da Bartali Crew.
Mirel: – Det var virkelig forskellige farver – spændende. Det var musik, der aktiverer dine sanser og din oplevelse på en anden måde end vi kender her.

Ines (15 år) og Lucas (43) – far og datter:
Lucas: – Jeg er interesseret i forskellige kulturer og musik, og læste om det her i Centro Cultural de Espanas newsletter. Så vidste jeg, jeg skulle afsted. For mig var Birdpeople nok de bedste, fordi de er så eksperimenterende, men jeg vil sige, at alle navne var gode og havde kvalitet. Og jeg vil gå hjem og søge alle sammen op for at høre mere af deres musik.
Ines: Det er spændende at høre musik fra andre kulturer, end vi er vant til. Jeg foretrækker nok den mere elektroniske musik, og syntes bedst om Da Bartali Crew – og det var sjovt de havde gæste-rapper med (Santi Mostaffa, red.) . Han er et kendt navn her…

Días Nórdicos Latinamerica 2018 støttes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, The Nordics, Instituto Ibero Americano de Finlandia, Nordens Hus på Færøerne og FFT – Den Færøske Sangskriverforening, samt Atlantic Airways.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 arrangeres af ROSA og Zona de Obras i samarbejde med Nordens Institut på Åland, Nordens Institut i Grønland, The Animation Workshop, Centro Cultural Recoleta (AR), Sesc (BR), Difusa Fronteira (BR), Plastilina (PE), og Contrapedal (UY).