Lørdag sluttede endnu et af Días Nordicos’ transatlantiske samarbejder, da tre-dages workshoppen med den argentinske singersongwriter Lucio Mantel, den danske arrangør Mette Dahl Kristensen og den argentinske strygekvartet Cuarteto de Cuerdas resultaterede i fuldt hus i det ombyggede kapel på kulturcentret Recoleta – og masser af ros og varme klapsalver.

Den timelange koncert var dels bygget op med instrumentale stykker arrangeret af Mette Dahl Kristensen, dels et par solo-numre af Lucio Mantel selv med guitaren, men hovedretten var og blev den danske arrangørs fortolkninger af argentinerens sange, som efter måneders korrespondance på mailplan nu virkelig skulle stå deres prøve.

Det gjorde de, kunne man både se og høre på såvel det argentinske hjemmepublikum – som her fik serveret Lucio Mantel fra en ny vinkel – og fra det (mindre) dansk/nordiske kontingent.

Lucio Mantel er en personlig komponist med krydrede akkorder og fraseringer – og et udtryk som både er lyrisk og blottet/sårbart. Så man kan godt forstå, at Mette Dahl Kristensen – med eget udtryk – har skullet finde andre værktøjer frem end vanligt. Men f.eks. hendes valg af plukkende pizzicato i  “Miniatura No. 1” var en ganske sød og anderledes viderefortolkning, som her fik et lettere dansende præg end i Mantels en kende mørkere, og mere malende original.

Sådan havde aftenen ændringer og detaljer, som ikke bare fik noget nyt frem i Mette Dahl Kristensen, men også Lucio Mantels forhold til sine egne sange. Til en aften, der sluttede i stille fællessang i “Nadie en el Espejo”  med Mette Dahl selv kaldt på scenen med sin bratsch.

Specielle arrangementer
– Jeg er tilfreds. It was a great experience. Mettes arrangementer er specielle for mig. De giver min musik et andet udtryk – jeg synes min musik har fået et lidt mere “nordisk udtryk”, tror jeg. Normalt laver jeg mine egne arrangementer for strygere, og jeg ville ikke have kunnet lave dem på denne måde, sagde Lucio Mantel.

1. violinisten og kvartettens styrmand, Martha Roca: –  Jeg føler Mette har lavet nogle fine minimalistiske arrangementer til Lucios sange, som klædte dem godt. Dialogen har været god og åben, og vi har lyttet til hinanden, når vi har talt den måde, vi skulle udtrykke musikken på. Det har været en fin proces. Man kan godt høre, Mette ikke argentinsk – så ville der typisk have været mere drama. Mettes musik piger klart i retning af Europa – mod England ville jeg sige. Det har været et godt samarbejde.

– Det har været spændende for mig, at høre det opført efter den lange forberedelse. De er rigtig stærke musikere – og personlige musikere. Selv om opgaven har været speciel, har det været vigtigt for mig at bevare min egen lyd i det hele. Og det synes jeg lykkedes. Vi har været lydhøre over for hinanden. Sådan en udfordring her er virkelig godt for mit arbejde, siger Mette Dahl Kristensen, som skrev det sidste arrangement til koncerten så sent som fredag aften. Det var til afslutningen “Nadie en el Espejo”, som er Mantels viderefortilkning af en gammel argentinsk sang, som han gerne ville slutte koncerten med. Og sådan blev det.

Foto i top med Lucio Mantel nr. tre fra venstre og Mette Dahl Kristensen yderst t.h.: Foto: Morten Rygaard

Días Nórdicos Latinamerica 2018 støttes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, The Nordics, Instituto Ibero Americano de Finlandia, Nordens Hus på Færøerne og FFT – Den Færøske Sangskriverforening, samt Atlantic Airways.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 arrangeres af ROSA og Zona de Obras i samarbejde med Nordens Institut på Åland, Nordens Institut i Grønland, The Animation Workshop, Centro Cultural Recoleta (AR), Sesc (BR), Difusa Fronteira (BR), Plastilina (PE), og Contrapedal (UY).