I går aftes klingede de sidste toner ud for Días Nórdicos Latin America 2018, da Birdpeople fra Åland og Da Bartali Crew fra Grønland lukkede og slukkede på kulturcentret Sesc Avenaida Paulista lige midt i hektiske Sao Paulo – dagen efter danske Peter Wangel, færøske Hulda og finske The Hearing havde trukket stikket på samme adresse. Nu går det hjem mod nord – men med mange tanker om nye projekter. 

Af Henrik Friis. Fotoslider: Morten Rygaard

The Hearing - Finland

The Hearing

The Hearing

Peter Wangel

Peter Wangel

Peter Wangel

Peter Wangel

Hulda

Hulda

Hulda

Birdpeople – Jakob Lavonius

Birdpeople – Cecilia Wickström

Birdpeople – Amanda Blomqvist

Da Bartali Crew – Kasper Mathiesen (t.v.) og Hans-Ole Amossen.

Da Bartali Crew – Hans-Ole Amossen

To aftener med godt fremmøde til betalings-koncerter med fem nordiske acts ingen almindelig brasiliansk musikfan kendte til på forhånd, men som alligevel mødte op for at tjekke nye nordiske farver ud. Og blev der til sidste tone var spillet.

Sådan har det faktisk været gennem hele turen i Lima (Peru), Montevideo (Uruguay) og Argentina (med undtagelse af en kold udendørs-koncert i Buenos Aires for en uge siden med en ond vind).

Drømmer om fælles tur i Norden
Alle fem nordiske acts udtrykker da også glæde over den to uger lange tur, med håbet om yderligere samarbejde i fremtiden. Både de fem nordiske navne imellem: De drømmer nu om at stable en fælles tur på benene til de fem involverede nordiske adresser: Danmark, Færøerne, Finland, Åland og Grønland. Peter Wangel og Da Bartali Crew arbejder nu på at lave en ep sammen. Og flere af samarbejderne fra workshoppen med musikere fra Argentina og Uruguay i Buenos Aires i sidste uge, taler også om samarbejde på langdistancen.

Her er nogle af de umiddelbare reaktioner efter sidste job på turen:

Peter Wangel – Danmark:
– For mig har det været fedt at være af sted, og få en umiddelbar reaktion på mine sange fra et publikum, som slet ikke kender til min musik. Jeg synes reaktionen har været positiv alle steder. Man har lyttet til sangene – og taget godt imod dem. Og det kan man godt måske godt fundere over, for er vi sådan derhjemme?
– Turen har været sjov og spændende, og sammenholdet mellem os nordiske musikere har været rigtigt godt – det er superfine mennesler. Og Da Barlati Crew og jeg arbejder på at udgive noget af den musik samme vi lavede i Buenos Aires.
– Næste gang vil jeg gerne rejse med min familie – det er hårdt at undvære kæreste og min lille søn så længe. Men jeg vil absolut anbefale andre at sige ja, hvis de får samme mulighed.

Da Bartali Crew – Grønland
– Det har været meget inspirerende at være med på, siger Hans-Ole Amossen og Kasper Mathiesen samstemmende. – Lige nu tænker vi meget på at lave fælles video med alle de rappere vi har haft som gæstesolister på turen, i Montevideo, Buenos Aires og her i Sao Paulo.
– Workshoppen har vi været helt oppe at køre over – den kunne vi godt have brugt mere tid på. Både sammen med Miloo Moya (human beatboxer fra Argentina, red.) og Peter Wangel..
–  Peter og vi er opsatte på at få udgivet den musik sammen vi fik lavet i Buenos Aires. Men i det hele taget har vi fået rigtigt mange kontakter, og de gæsterappere vi har haft med i de forskellige land har været super-proffe på scenen. Også selv om det har været spontant med meget lidt forberedelses-tid.

Hulda – Færøerne:
– Det er nogle fantastiske mennesker vi har været på tur med, og vi har talt om muligheden for at lave en tur i Norden, så de også kan se, hvad det er vi har lavet herovre.
Sammenholdet har været fantastisk – alle musikere har været åbne, og vi har også snakket rigtigt dybt om mange ting. Og man kan også mærke, at vi er fra Norden. Vi forstår hinanden. Vi har samme humor, samtidig med at vi er meget forskellige. Jo, der er en nordisk tone – uden at jeg egentlig kan forklare det helt præcist.
– Turen har været en god platform for vores musik, og jeg har været overrasket over, hvor fri jeg har følt mig musikalsk, og det har også overrasket mig at rigtigt mange af publikummer kender til Færøerne – nogle råbte, at jeg skulle synge mere på færøsk. Og jeg oplevede bl.a. en der stod og sang med på mine sange? Det var vildt mærkelig – og dejligt.
– Det har givet meget blod på tanden til at komme videre med musikken. Og jeg håber at Mariana Michi fra workshoppen i Buenos Aires og jeg kan holde kontakten. Forbindelsen mellem os var bare så god både musikalsk og personligt, og vi tudede nærmest da vi skiltes.
– Det bliver helt underligt at komme hjem – men hvor jeg dog savner min lille datter. På den måde bliver det rart!

The Hearing – Finland:
– Det har været en ”once in a lifetime”-ting. Det har givet mig en mulighed for at tage på en turné jeg aldrig ville have gjort alene, og det har givet mig mange ny venner og forbindelser. Blandt de nordiske navne tænker jeg på at få Da Bartali Crew til at remixe en af mine sange.
– Jeg har været en smule utryg ved at skulle til Latinameria – f.eks. efter præsidentvalget i Brasilien. Men alle – lige meget hvor vi har været – har været supersøde. Jeg synes det er med til at give håb for en bedre fremtid i verden. Og angående tilskuerne, så viser de bare deres følelse umiddelbart. De er supervarme og entusiastiske. Derhjemme kan de godt lide mig også. Men de viser det først bagefter koncerterne. Sådan er det ikke her.
– Jeg synes også turen har vist, at der er en klar nordisk vibe. Der er en skandinavisk stil over det. Og et fællesskab. Selv om vi også er meget forskellige og kommer fra meget forskellige hjørner af Norden. Men vi har et eller andet familiært sammen.

Birdpeople – Åland:
– Vi er simpelthen blevet et bedre liveband af dette and vi var for to uger siden – det har været en støt udvikling lige siden første job i Lima. Vi har været presset af alle aktiviteterne, men på en god måde. Og det har også været godt for os at arbejde sammen andre steder end i vante omgivelser, hvor andre ting let kan distrahere, siger guitarist og sanger Jakob Lavonius.
Som musikere har man fra start kunnet mærke, at vi har en stor respekt for hinanden. Sådan er det ikke altid. Men det har været en af de gode ting ved denne tur. Vi har virkelig talt godt sammen. Om musik og alle andre ting, siger trommeslager. Og de forskellige lande var også spændende – specielt det at komme til Montevideo, hvor de var en dejlig alternativ feeling, og meget flinke mennesker, siger sanger og trommeslager Amanda Blomqvist.
– Workhsoppen i Buenos Aires var fantastisk. Rosario (Bléfari, red.) kunne ikke så meget engelsk, vi kan ikke spansk, men hendes kropssprog kompenserede. Og hendes åbenhed. Jeg tror vi var ekstraordinært heldige med hende. Hun havde en masse erfaring, men også en musikalsk sult, som var meget spændende at arbejde med. Det har været en fremragende oplevelse, og det er som om det har åbnet en dør ind til en ny verden, siger Cecilia Blomqvist, keyboards/electronics.

 

 

Vi talte også med et tilskuerpar efter finele-koncerten i Sao Paulo:
Henrique (26 år) og Maria (29)
Henrique: Vi elsker musik som dette – og vi kan godt lide nordisk musik. F.eks. er vi vilde med Jaakko Eino Kalevi fra Finland. Der er ikke meget nordisk musik, der kommer hertil, så når det sker, gælder det om at komme afsted. Begge bands i aften (Da Bartali Crew og Birdpeople, red.) har været gode, men jeg er især til Birdpeople og deres eksperimenter. Og jeg har lyttet til dem på forhånd på nettet. Jeg kommer igen, hvis Días Nórdicos kommer tilbage.
Maria: Jeg vil gerne høre nye sange, ny musik og nye farver, og jeg har lyttet til bands’ene her på Spotify – det kunne jeg godt lide. Derfor kom jeg aften – og inviterede Henrique med. Musikken i aften var god – og sjovt at Da Bartali Crew fik en lokal rapper med.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 støttes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, The Nordics, Instituto Ibero Americano de Finlandia, Nordens Hus på Færøerne og FFT – Den Færøske Sangskriverforening, samt Atlantic Airways.

Días Nórdicos Latinamerica 2018 arrangeres af ROSA og Zona de Obras i samarbejde med Nordens Institut på Åland, Nordens Institut i Grønland, The Animation Workshop, Centro Cultural Recoleta (AR), Sesc (BR), Difusa Fronteira (BR), Plastilina (PE), og Contrapedal (UY).