Mørket er faldet på og kulden raser udenfor. Men indenfor på Hammerum Efterskole står Mambe & Danochilango klar til at fyre op for varmen på dansegulvet. Spørgsmålet er bare, om Hammerum Efterskole er klar?

Tekst og foto: Simone Søgaard Madsen

Skolens elever har valgt at indtage alle mulige siddepladser i lokalet og på gulvet tæt på scenen, hvilket har efterladt et lille tom plads foran scenen, hvor Mambe & Danochilango skal spille. Mambe & Danochilango går på scenen, og der lyder et bifald fra publikum, som sidder afventende rundt i hele lokalet. Mambe starter ud med at fortælle lidt om deres musik, at de spiller Ethnic Bass, som er elektronisk musik fusioneret med alverdens rytmer og genrer.

Koncerten starter og rytmerne fra Alex’ cajon (percussion-kasse, red.) samt Mambes fløjtespil spreder sig ud i lokalet. Selvom alle eleverne sidder ned, så kan mange af dem ikke sidde stille. De bevæger sig fra side til side i takt til musikken.

Da sangen “Levanta la Mano” begynder at spille, sidder hele efterskolen stadig og rocker med i takt til musikken. Mambe opfordrer alle til at svinge armene fra side til side, og det tager ikke et sekund før hele efterskolen sidder og svinger armene i takt til musikken. Sangen ender ud i et kæmpe bifald med pift og klapsalver. Oppe på scenen bliver Mambe rørt og udbryder: – Ej, hvor er I søde, virkelig søde. I er så dejlige at spille for.

Indiske toner satte gang i dansegulvet

Herefter bliver eleverne taget en tur med til Indien med en sang inspireret af de indiske rytmer. Det er ved den her sang, at Mambe & Danochilango virkelig fanger publikum. Dansetrin i bedste Bollywood-stil spreder sig ud i lokalet blandt det siddende publikum. Under sangen pusler det pludselig blandt det siddende publikum, og tre drenge springer op foran scenen og begynder at danse. Publikum bliver ellevilde og overdøver nærmest Mambes sang.

Eleverne er godt op at køre nu, og de kommer ikke til at sidde mindre stille, da Mambe & Danochilango tager dem med et smut til Latinamerika.

Mambe fortæller, at næste sang er fra Mexico, og tager samtidig et instrument frem, og fortsætter: – Den her sang kommer af en rytme, som hedder son jarocho, og det her er en kæbe på en hest. Hun viser kæben/instrumentet frem, og der kommer en latter fra eleverne. Nummeret går i gang, og eleverne sidder og iagttager det interessante instrument, som de ikke kender fra deres eget musiklokale. Pludselig bliver koncentrationen brudt af en elev, som går op foran scenen og begynder at lave det velkendte dansetrin: Ormen. Eleverne bliver endnu engang ellevilde, og sangen slutter af med pift, skrig og klapsalver.

“Hestkæben”….

Hammerum Efterskole kunne ikke få nok

Mambe fortsætter: – Nå, men vi er nået til sidste nummer af den her koncert. Det har været så fedt at spille for jer. Tak for jeres kærlighed og glæde. Kom op og dans nu, det er sidste sang, siger hun med et stort smil på læben.

Sangen ”Por Que?” indtager rummet, og nu er eleverne begyndt at blive modige. Eleverne går skiftevis ud på dansegulvet, nogle af drengene laver deres egen lille gruppedans, mens andre øver ormen. Mange sidder stadig rundt i lokalet. En gruppe piger sidder oppe foran. Man kan se, at de prøver at tage mod til at udfordre dansegulvet. Der er masser af hvisken tisken frem og tilbage. Pludselig går to piger op på gulvet og begynder at danse salsa. De står alene på dansegulvet, og giver den gas, som om de lige har været i Spanien og hente friske dansetrin. Pigernes mod inspirerede andre, og pludselig lignede det, at vi var deltagere i en salsafest.

Da sangen slutter, råber eleverne på ekstra nummer. Eleverne kunne få ekstra nummer på én betingelse: De skulle danse. Hele efterskolen indtager dansegulvet foran scenen, og Mambe & Danochilango spiller nummeret “Mambeando”. Stemningen blandt eleverne er høj, der bliver grint og danset. Og festlighederne fortsætter i bedste boogie-woogie-stil, hvor alle skolens elever lægger hænderne på hinandens skulder, og så gik de ellers i ring….

Da lyset er blevet tændt igen, og tingene så småt er ved at være pakket sammen, udbryder Mambe/Claudia med et kæmpe smil på læben: – Dét her [red. elevernes engagement] er, hvad der har overrasket mig mest på E-turen ind til videre.

Nye fans af Mambe & Danochilango

Fra venstre ses Ane, Katherina, Lykke og Emma

Om koncerten fortæller Lykke: – Vi havde lidt frygtet, at det ville være en koncert med klassisk musik, som vi skulle til, men så viser det sig at være det her – og det var bare mega fedt!

Pigerne var enige om, at det var fedt at blive introduceret til nogle nye genrer. Lykke: – Det var fedt, at det var så anderledes end det vi plejer at høre.

Pigerne var nogle af dem, som rigtig fik gang i dansegulvet til sidst. Emma: – Vi havde lyst til at danse, så vi sad og skrev sammen frem og tilbage (på mobilen, red.) om vi ikke skulle gøre det. Vi turde ikke rigtig. Men til sidst så gjorde vi det bare…

Om E-tur siger Emma: – Det er fedt, at vi kan gå til koncert på skolen, fordi vi bruger så meget tid her allerede. 

Katherina: – Jeg synes, det her var en federe koncertoplevelse end dem jeg normalt går til. 

Katherina har allerede fundet Mambe & Danochilango på Spotify, så mon ikke at Hammerum Efterskole kommer til at summe af ethnic bass det næste stykke tid.

… og her sammen med Claudia.