Sprøde klange fra tre kontinenter inden for få kvadratmeter

Who Killed Bambis strygere binder bånd mellem Afrika og Latinamerika i ‘Reflections meets Días Nórdicos’.

Af Henrik Friis

– Det er viiildt inspirerende, sådan at bringe så mange kulturer sammen. Sådan at blive sat sammen med en klassisk strygekvartet – og så med argentinske undertoner oven i.
Der arbejder bare så smukt sammen – det vil man kunne høre. Musikken taler for sig selv….

Den gambianske  kora-spiller Dawda Jobarteh taler på alle medvirkendes vegne her fredag middag få timer før deres SPOT-optræden. Nu har Dawda, den argentiske singersongwriter Lucio Mantel og strygekvartetten Who Killed Bambi gennem tre dage øvet frem mod deres fælles-koncert fredag 17:30 som del af Roots&Hybrid-programmet i Den Rå Hal på Godsbanen. Tre kontinenter inden for få kvadratmeter.

– Det er en fantastisk idé, og jeg tror ikke det bliver sidste gang vi arbejder sammen – ”there is room for magic to happen”, siger Dawda, der aldrig har fået sin musik arrangeret på den måde før – men det sørger Who Killed Bambi-leder Mette Dahl Kristensen for, der skriver arrangementerne og selv sidder med i kvartetten – og dermed ”oversætter” de afrikanske og argentinske rødder til sit stryge-emsemble.

– Det er sjovt at arbejde med, siger Mette Dahl Kristensen – for dette er jo meget forskellig musik at skulle forholde sig til. Lucio har jeg arbejdet sammen med tidligere (i Buenos Aires i december sidste år, red.)  og hans musik er jo meget båret af den sydamerikanske tradition med tango osv. Mens Dawdas  verden er en helt anden. Åben på en anden måde – ikke så gennemkomponeret med akkordprogressioner. Og det er en h-e-l-t anden lyd. Så jeg har skrevet flere af arrangementerne om undervejs i prøverne efter ideer, der er opstået undervejs. Så det ér virkelig tre verdener, der spiller sammen, hvor strygekvartettens lyd binder det sammen. Meget spændende, siger Mette Dahl Kristensen om musikken.

– Det er meget specielt for os. Ingen af os har prøvet den slags før. Jeg har aldrig forestillet mig at være med i noget som dette siger, Lucio Mantel. – Og det er specielt for mig at optræde i et andet land på denne måde, hvor man ikke kender min musik. Men jeg synes Dawdas musik er meget smuk. Man kan høre den stammer fra en dyb tradition. Vi kommer fra forskellige stedet og det kan høres.

Til koncerten vil man opleve numre hvor Lucio Mantel synger/spiller med på Dawda Jobartehs numre – og omvendt. I Who Killed Bambis musikalske ramme. Der vil være afrikansk korsang – og i det hele taget en musikalsk omgang kryds-og-tværs.

Efter fælles-koncerten spiller Lucio Mantel et kort sæt på 25 minutter. Den særegne argentinske sanger har tidligere samarbejdet med en anden gammel SPOT-kending: Teitur.

– – –
Koncerten er et samarbejde mellem det turkise telt, Días Nórdicos, ROSA og SPOT 2019. ROSA har samarbejdet omkring festivalen Días Nórdicos siden festivalens start i 2010. Festivalen præsenterer nordisk musik og kultur i Spanien (siden 2010) og i Latinamerika (siden 2014).