Stor Roskilde-donation til Popkollo – Pop-Pilots svenske søster-initiativ

Den svenske hiphop’er Silvana Imam (billedet øverst) var ikke blot et af hovednavnene på årets Roskilde Festival, hvor hun åbnede aktiviteterne på Orange Scene. På foranledning af Silvana Imam har Roskilde Festival uddelt den såkaldte ”Orange Donation” på 250.000 kr. til det svenske initiativ Popkollo, der har eksisteret siden 2003 og arrangerer musiklejre for piger, non-binære og transpersoner i alderen 12-18 år.

Silvana Imam  har selv været instruktør på flere af Popkollo-lejrene, hvor deltagerne (helt nye såvel som øvede) prøver forskellige instrumenter, laver musik i fællesskab, skriver sange, og deltager i forskellige workshops m.v. – alt sammen i et trygt frirum, hvor de har muligheden for at udvikle deres musikinteresse og skabe musik i fællesskab. Akkurat som det er tilfældet på de danske Pop-Pilot lejre, der er skabt efter det svenske forbillede, og som arrangeres af ROSA.

– Hos ROSA og Pop-Pilot har vi noteret os, at Silvana Imam har doneret ”Orange Donation” til Pop-Pilots svenske søster-initiativ Popkollo – det er da helt forrygende, siger ROSAs projektleder af Pop-Pilot Conny Jørgensen og fortsætter:

Det svenske Popkollo har været inspiration til oprettelsen af Pop-Pilot - her et billede fra 2016

Det svenske Popkollo har været inspiration til oprettelsen af Pop-pilot – her et billede fra Pop-pilot 2016

–  Det har stor betydning, at man fastholder blikket på hele spørgsmålet om diversitet inden for kunst- og kulturlivet, og med denne donation til et initiativ der er skabt for 17 år siden, understreges det, at vi er ude i det lange seje træk, når vi skubber til – i dette tilfælde – kønsproblematikken inden for musikområdet. Set i det store perspektiv er man måske først for nylig trukket i arbejdstøjet omkring denne problematik, og det er kun forventeligt, at det vil tage mange flere år og initiativer at ændre det mind-set, siger Conny Jørgensen.

Da Statens Kunstfonds Projekstøtteudvalg for Musik i 2011 bad ROSA organisere og afvikle musiklejre for piger – som de døbte Pop-Pilot – lød opgaven på at afprøve den svenske model Popkollo i en dansk sammenhæng. Og i de følgende år besøgte både Pop-Pilots kvindelige instruktører og projektledelse Popkollo-lejrene i Sverige, lige som Popkollo har været i Danmark i flere omgange for at afvikle workshops for de danske instruktører. Fordi modellen har vist og fortsat viser sin duelighed – og hvor de danske kvindelige instruktører bruger erfaringerne fra egne karrierer som inspiration til de deltagende piger.

Tilmeldingen til dette års Pop-Pilot- lejre er i øvrigt startet. De foregår i Thisted og på Amager (for 13-16 årige piger), samt i Fredericia (15-19 år). Læs mere om lejrene og tilmelding HER.