Pop-Pilot gav Karoline evnerne og modet til at satse på en musikkarriere

Af: Anne Sofie Noes

Karoline Mousing har deltaget i Pop-Pilot tre gange og har netop udgivet sin første single, ‘Can’t Let You Go’, under kunstnernavnet Moura. I interviewet herunder fortæller hun om, hvad hun har fået ud af at være med til Pop-Pilot, og hvordan det at skrive og spille musik sammen med andre piger og professionelle instruktører inspirerede hende til at komme udover scenekanten.

Pop-Pilot er musikcamps for uge piger, der afvikles i tre byer i forskellige dele af landet hvert år i efterårsferien. På Pop-Pilots musikcamps bliver pigerne undervist i sangskrivning, sang, guitar, bas, klaver og trommer af instruktører, der alle selv er professionelle, udøvende musikere. Det er ikke en forudsætning, at pigerne i forvejen kan hverken synge eller spille — Pop-Pilot er for alle piger, som har lyst til at prøve kræfter med at lave og spille musik.

Projektet har til formål at skabe større grobund for, at unge piger tør og kan springe ud i at spille og ikke mindst skrive egen musik. Det sker i trygge rammer under kyndig vejledning fra kvindelige musikere, der underviser og sparrer med pigerne, som ofte vender tilbage til musikcampen igen og igen for at udbygge deres musikalske værktøjskasse.

Hvor og hvornår deltog du i Pop-Pilot?

“Jeg har i alt været med på Pop-Pilot tre gange. I 2016, 2017 og 2018. Den første gang i 2016 var i hjembyen Randers. Derefter var jeg på Fredericia-campen i 2017 og 2018.”

Hvordan hørte du om Pop-Pilot?

“Jeg kan huske, at min mor kom ind til mig en lørdag morgen og fortalte mig om Pop-Pilot. Vi læste om det sammen, og omkring en time senere, var jeg selvfølgelig tilmeldt. Da jeg så tog i skole ugen efter, kom min uddannelsesvejleder med en flyer fra Pop-Pilot, hvilket var ret skægt, da jeg jo lige havde meldt mig til weekenden inden. Jeg havde fortalt min vejleder, at jeg gerne ville være noget inden for musik, men hvad jeg præcist ville, vidste jeg ikke på daværende tidspunkt.”

Hvorfor valgte du at deltage i Pop-Pilot? Var der noget bestemt, du gerne ville have ud af at være med på musikcampen?

“Jeg valgte det i bund og grund, fordi jeg elsker musik. Jeg har lyttet til musik, spillet og sunget, så længe jeg husker. Derudover var jeg vild med Pop-Pilots ambition om at få flere kvindelige musikere frem i lyset. Da jeg meldte mig til Pop-Pilot, håbede jeg især på at blive bedre til sangskrivning. Jeg vidste godt, at jeg gerne ville skrive min egen sang en dag i fremtiden, men hver gang jeg prøvede derhjemme, var det som om, det slet ikke fungerede for mig. Jeg manglede ligesom den grundlæggende viden omkring opbygning, rim osv. Dog siger jeg ikke, der er nogen regler for sangskrivning – tværtimod. Man kan skrive en sang, som man absolut selv vil, men for mig var det rart at få noget undervisning i det.”

Hvad var det bedste ved at deltage i musikcampen? Har du et eller flere særligt gode minder fra ugen?

“Det bedste ved at deltage i musikcampen er, at jeg hvert år lærer noget nyt og tager ny viden med hjem. Sangskrivning var helt klart højdepunktet fra mit første år på Pop-Pilot i 2016. Jeg husker bl.a., at jeg havde Julia Fabrin som én af de mange dygtige instruktører, og hun inspirerede og hjalp mig meget. Derudover begyndte jeg at spille guitar efter at have været med i Fredericia-campen i 2017, og i 2018 fik jeg en svaghed for ukulele og måtte købe sådan én med det samme, jeg kom hjem fra campen.”

Vil du anbefale andre piger, der gerne vil skrive og spille musik, at deltage i Pop-Pilot? Hvis ja, hvorfor?

“Ja! Det kan ikke overdrives nok – selvfølgelig skal man melde sig til. For mig var det starten på at skrive mine egne sange og også starten på at tro på mig selv. Inden jeg kom på Pop-Pilot, døjede jeg en del med sceneskræk og frygten for ”ikke at være god nok”. Det overvinder man overraskende hurtigt, da man i en hel uge vænner sig til at synge foran de andre piger og instruktører på campen. Derudover afslutter man jo hvert år med en koncert, hvilket også hjælper og styrker én selv.”

Hvad er fedt ved Pop-Pilot – udover musikdelen?

“Man kan virkelig få muligheden for at danne venskaber for livet. Efter Fredericia-campen har jeg fået mig den skønneste Pop-Pilot vennegruppe, som jeg stadig har kontakt med. Vi ses ikke så tit, da vi alle bor forskellige steder i Danmark, men dog skrives vi tit ved og opdaterer hinanden om, hvad vi går og laver. Jeg har især fået én rigtig god veninde, Laura, som jeg stadig spiller med. Hun skal også med mig ud og spille to dage i Randers Ugen, hvilket bare er super skønt og meget betryggende. Det hjælper altid på nervøsiteten at have en god veninde ved sin side.”

Om sin første single og projektet Moura fortæller Karoline:

“Min første single hedder ‘Can’t Let You Go’. Det er en meget betydningsfuld sang, da det er den første, jeg valgte at udgive. Den handler om, hvor svært det kan være at lade en person gå. Noget, jeg tror, vi alle har prøvet, enten med en ven eller en kæreste. Når en person giver dig falske forhåbninger og efterlader dig helt alene, kun med dig selv og en masse følelser. Selvom man i sådan en situation bare burde komme videre, så holder man fast i den person der sårede én aller mest. […] Jeg håber selvfølgelig, at Moura kan nå langt, og jeg glæder mig til, at folk lærer min musik at kende og får lyttet til min første single samt mine kommende sange. I det hele taget håber jeg på, at Danmark vil tage godt imod Moura. Jeg håber og tror på, at det nok skal blive godt!”

Du kan høre Mouras første single, ‘Can’t Let You Go’, her.

Pop-Pilot 2019

I år afvikles Pop-Pilots tre musikcamps 12.-18. oktober i henholdsvis Thisted, Fredericia og på Amager i samarbejde med lokale aktører, der har med musik og/eller ungdommen at gøre. Det være sig KulturRummet og Spillestedet Thy omkring Thisted-campen, Ungdommens Hus og Den Kreative Aftenskole om Fredericia-campen, og på Amager er det Børnekulturhus Ama’r og Amager Kulturpunkt, der er med til at løfte projektet. Pigerne fra hele landet kan tilmelde sig de populære musikcamps.

Projektet arrangeres af ROSA – Dansk Rock Samråd og støttes yderligere af Statens Kunstfond, DMF, DAF, DPA og DJBFA.

Der er fire faste instruktører på hver musikcamp, som alle har flere års erfaring med at skrive og spille musik. I år vil det bl.a. være Ida Gard, Kirstine Stubbe, Sara Gacic, Emilie Espichicoque, Julia Fabrin, Kamilia Amelia, Mia Nyløkke, Gurli Octavia, Luna Ersahin, Sarah Ziebe og Sofie Birch.

Blandt tidligere års instruktører kan nævnes Ea Kaya, Ida Kudo, Katinka, Kristina Holgersen og Karen Mukupa.

Tilmeldingen er åben

Det er fortsat muligt for piger i alderen 13-16 år at tilmelde sig vores camps i Thisted og på Amager, mens de 15-19-årige piger kan tilmelde sig campen i Fredericia. Det sker via tilmeldingsskemaet her.