Días Nórdicos markerer 10-året i Madrid
med fire markante nordiske indslag

Danske Ida Wenøe får selskab af singersongwriteren Simon Lynge (Grønland), rockgruppen Son of Fortune (Færøerne) og sfæriske Pluto’s Baby (Åland) til Días Nórdicos-weekend i Madrid med dobbelt-koncerter. (Se liste nederst over deltagende acts gennem de ti år).

Días Nórdicos er en festival, der præsenterer nordisk kultur i Spanien siden 2010 og Latinamerika siden 2014. ROSA har fra start været samarbejdspartner på det musikalske felt, og det er også tilfældet i år, hvor der første weekend i oktober er dobbelt-koncerter med nordiske navne:

Lørdag 5. oktober med Simon Lynge (Grønland) og Son of Fortune (Færøerne), mens Ida Wenøe (Danmark) og Pluto’s Baby (Åland) er plakaten søndag 6. oktober.

Begge dage er adressen Espacio Fundación Telefónica – Spaniens første skyskraber i hjertet af Madrid, hvor rammen er telefon-husets amfi-lignende scene. En scene, der lægger op til intime publikumsoplevelser og præsenterer mange arrangementer året rundt for det kultur-interesserede publikum.

Kort om de deltagende indslag:

Simon Lynge (Grønland)
Simon Lynge har gennem en årrække været et af Grønlands absolut mest fremtrædende navne på den internationale scene, hvor såvel publikum som presse i både England og USA har taget mod hans personlige tekster og melodiske sange med stor begejstring. Som dreng var Simon Lynge fårehyrde i den grønlandske tundra, og inspirationen fra naturen er altid nærværende i hans musik, som i øvrigt er præget af gode hooklines og Lynges rene, varme stemme. Senest har Simon Lynge udgivet albummet ”Deep Snow”, indspillet sammen med den engelske samarbejdspartner Richard Lobb. De to er også på scenen sammen i Madrid.

Son of Fortune (Færøerne)
Man kan godt høre på Son of Fortunes musik, at ophavet er Færøerne: Frontmand Benjamin Petersens musik afspejler den nordatlantiske ø-gruppes rå, omskiftelige natur og de bjergtagende landskaber med en musik, der går fra rå rock til de mere folk’ede mørke stemninger: ”Island rockers, windsweps and epic”, som engelske Gigwise har beskrevet gruppen. Son of Fortune har ud over egne koncerter akkompagneret færøske stjerner som Teitur og Eivør – men også legender som Kris Kristofferson og Larry Gatlin.

Ida Wenøe (Danmark)
Ida Wenøes personlige blanding af inspiration fra såvel Americana som den engelske musikscene tilsat en pæn portion Nordic Noir har allerede bragt hende langt. Debut-albummet fra 2017 ”Time of Ghosts” resulterede turneer i England, Italien, Tyskland, Schweiz og Østrig – plus adskillige festival-optrædener i både Europa og USA. Og den tegning ser ud til at fortsætte med det nye album ”The Things We Don’t Know Yet”. “Both calming and uplifting, Ida seems to have perfected the knack of making even the loneliest listener feel understood, validated and less alone”, lød det godt beskrivende fra Wonderland Magazine.

Pluto’s Baby (Åland)
Pluto’s Baby er et projekt skabt af Linnéa Selander fra Åaland. Hun beskriver sin musik som et mixture af en godnatsangs sødme og nattens mystik: en musik med et sfærisk udtryk, som det også kan høres på den nye ep ”Club Lullabies”, hvor hendes silkebløde stemme mødes af lige så store dele pompøs og club-lydende produktion. Linnéa er født på Åland men bor nu i svenske Malmö, hvor hun for tre år siden begyndte at arbejde på det udtryk, der i dag fremstår som ”sange om kærlighed og sorg – en lyst til at give op, og så alligevel finde en indre styrke fra drømmen til at blive ved…

– – –

Días Nórdicos-koncerterne i Madrid 5. 0g 6. oktober arrangeres af Zona de Obras (ES) og ROSA i tæt samarbejde med Nordens Hus på Færøerne og Nordens Institut på Åland.

ROSAs samarbejde med Días Nórdicos har gennem årene præsenteret følgende nordiske navne:

SPANIEN

2010:
Kaspar (FI)
Jonathan Johansson (SE)
Moddi (NO)
Murder (DK)
(Madrid)

2011:
Tina Dickow (DK)
Andi Almqvist (SE)
Helgi Jonsson (IS)
The Megaphonic Thrift (NO)
Zebra and Snake (FI)
(Madrid)

2012:
Turboweekend (DK)
Kúra (IS)
Hanne Kolstø (NO)
Husky Rescue (FI)
Lilla Sällskapet (SE)
(Madrid)

2013:
Rangleklods (DK)
The New Tigers (FI)
Marie Due (NO)
Caviare Days (SE)
Sakaris (FO)
Dad Rocks (IS)
(Valencia, Madrid)

2014:
Lydmor (DK)
Thomas Dybdahl (NO)
Dísa (IS)
Old (SE)
Black Twig (FI)
(Madrid)

2015:
Gooms (DK)
Vita Bergen (SE)
Hisser (FI)
Tomorrow We Move To Hawaii (NO)
M-Band (IS)
(Barcelona, Madrid)

2016:
Nelson Can (DK)
The Hearing (FI)
Hey Elbow (SE)
Nils Bech (NO)
(Barcelona, Madrid)

2017:
Julia Clara (AX)
FRUM (FO)
Peter Wangel (DK)
Kaja Gunnufsen (NO)
Castlewoods (SE)
Kajsa Vala (IS/DK)
(Madrid)

2018:
Maria Malmö (DK)
Da Bartali Crew (GL)
Birdpeople (AX)
Lea Kampmann (FO)
(Madrid)

LATINAMERIKA

2014:
Rangleklods (DK)
Thomas Dybdahl (NO)
Zebra and Snake (FI)
(Buenos Aires, Sao Paulo)

2015:
Lydmor (DK)
Hisser (FI)
Moddi (NO)
Alice Boman + Hey Elbow (SE)
(Buenos Aires, Sao Paulo, Mexico City, Santiago de Chile)

2016:
Liima (DK/FI)
Teitur (FO)
Sandra Kolstad (NO)
Julia Clara (AX)
(Buenos Aires, Sao Paulo, Montevideo, Lima)

2018:
Da Bartali Crew (GL)
Birdpeople (AX)
Hulda (FO)
Peter Wangel (DK)
The Hearing (FI)
(Buenos Aires, Sao Paulo, Montevideo, Lima)

– – –