Fribytterdrømme på E-Tur: En turné der giver hård hud på fingrene

Af Sofie Madsen og Henrik Friis. 

Fribytterdrømmes E-Tur er ovre – og det har været nogle interessante og begivenhedsrige uger for svendborgenserne.

Selv om Fribytterdrømme er en ret turné-erfaren gruppe (jobbene på efterskole-turneen var gruppens 130. til 139. koncerter i de otte års eksistens), så føler gruppen at turnéen har givet dem oplevelser og erfaring, som det er godt at tage med sig i den videre musikalske karriere.

For at få det hele til at hænge sammen på turen har gruppen præsenteret sig i et mindre set-up en vanligt (4 musikere i stedet for 6) – og alene denne alternative måde at spille live på har krævet skærpet opmærksomhed og har krævet ekstra fokus og sammenhold i bandet, forklarer keyboard-spiller Tobias.

– Vi har prøvet at være i øjenhøjde med eleverne, prøvet at snakke med dem og spise med – lige som vi for det meste har sovet på efterskolerne under turen, fortæller sanger/guitarist Lau. – Så kommer man lige lidt ind på dem, så man ikke bare er nogle fremmede, der spiller om aftenen.

E-Tur handler bl.a. om at præsentere musik for et (ungt) publikum, hvor mange elever måske ikke er vant til at gå til koncert endnu. Og hvad lærer en gruppe som Fribytterdrømme så af sådan en tur?

– Man lærer, at eleverne skal have lov skal have lov til at gå til koncert, som de vil. Og man lærer, at man ikke skal komme med dårlige jokes – for dem får man lige tilbage i hovedet, griner Lau.

Kommer ikke for at please
– Vi har prøvet at give eleverne undervejs på turen en oplevelse. Vi er ikke kommet for at please, men har sagt ”Her er vi – så kom og prøv at lytte til det”, siger Tobias inden Lau tager over: – Og nogle steder har koncerterne været en fest med os – andre steder har eleverne festet for sig selv. Og andre steder igen har eleverne været generte. Det er meget forskelligt.

– Det kan godt være, at der er nogen undervejs, der ikke har brudt sig om vores musik. Men på den anden side, så er der også kommet elever hen efter hver eneste koncert, og har sagt at de godt har kunnet lide, det vi laver. Så nogen får noget ud af det. Og der er altid noget at spille for: Tænk nu, hvis man var det band, som nogen fik deres første kys til…, smiler Lau.

I starten af oktober udgiver Fribytterdrømme en ny single, og senere i efteråret/vinteren venter en tur rundt på landets større scener. Og altså med adskillige ekstra kilometer i benene efter E-Turen:

– Selv om vi har turneret en del, er det lærerigt at komme ud at spille i et helt nyt miljø. Og for bands, der ikke har prøvet at turnere før, giver sådan en turné som E-Tur virkelig hård hud på fingrene.

Det sagde eleverne
Vi talte med en håndfuld af eleverne efter Fribytterdrømmes koncert på Himmerland Efterskole i Års. Her er kommentaterne:

 

Signe, Maja

– Vi synes koncerten var god, især den sidste sang.

Signe er ikke vant til at gå til koncert, Maja går en smule til koncert.

– Det var fedt at være så tæt på musikken og musikerne, men vi plejer ikke at høre sådan noget musik.

Maja føler, at man er tættere på musikken.

De vil begge gerne have flere koncerter på efterskolen som denne.

(Foto: Sofie Madsen)

Stine, Louise, Lykke

Alle tre synes at koncerten var god. Musikken var ”festlig og noget man kan danse til”.

Stine har før været til Rock i Frederikshavn, og Lykke har været til Grøn Koncert.

Lykke synes, det er vildt fedt at være så tæt på musikerne og musikken. Louise synes, det hele blev mere menneskeligt. Stine følte det var mere nærværende end en normal koncert, ”da man godt kan komme til at føle, at det bare er et billede, som står og spiller musik –  men hér kunne man mærke, at selve bandet virkelig var der”.

De vil alle gerne opleve flere koncerter som denne på efterskolen.

(Foto: Sofie Madsen)

Foto i top: Fribytterdrømme på Efterskolen ved Nyborg (Foto; Anders Ovesen.