Días Nórdicos: Vellykket 10 års fejring af festival med fokus på nordisk kultur

To nordiske aftener i Madrid med dobbelt-koncerter resulterede både stor tilskuer-opmærksomhed og medie-dækning. Interessen for det nordiske er stadig mærkbar – se bare kommentarerne. Artiklen indeholder også links til Madrid-venue’ts egne video-optagelser af koncerterne.

Tekst og foto: Henrik Friis

Días Nórdicos har rundet de ti første år. Festivalen, der præsenter nordisk kultur i Spanien (siden 2010) og Latinamerika (siden 2014) fejrede i weekenden den første runde fødselsdag med fulde huse til to dage med dobbelt-koncerter i Madrid. Og ledsaget af pressebevågenhed fra bl.a. landsdækkende radio og tv: Radio 3 havde længere indslag om festivalen torsdag, og mandag har TVE fokus på den nordiske kultur og musik.

Fortsat spansk nysgerrighed og efterspørgsel
Hvad publikum angår er der stadig spansk efterspørgsel på det nordiske. Det står klart efter to dages koncerter, hvor de nærværende tilskuere lytter med, smiler, griner, filmer – og tydeligvis har det godt med mødet med det nordiske. Bare se tilskuer-reaktionerne nederst.

Ligesom det for de deltagende musikere er et positivt møde med et publikum, de ellers ikke kommer i nærheden af. For alle fire navne gælder det, at der var tale om spansk debut.

Link til Fundacion Telefonicas optagelse af lørdags-koncerten med Simon Lynge og Son Of Fortune

Link til Fundacion Telefonicas optagelse af søndags-koncerten med Pluto’s Baby og Ida Wenøe

Simon Lynge – en samvittighedsfuld stemme på besøg
Simon Lynge – og hans mangeårige højrehånd, den engelske guitarist og keyboard-spiller Richard Lobb – åbnede programmet lørdag med den grønlandske sangsmeds samvittighedsfulde optræden, som både gennemsyrer hans sange og publikums-kontakten mellem numrene. Der er ingen tvivl om, at ønskerne om en lidt mere samvittighedsfuld verden fandt frodig grobund hos det tilstedeværende publikum. Kun få af dem kendte til Simon Lynges musik på forhånd – men at han bliver googlet og spotify’et efterfølgende, ligger fast.

Son of Fortune – rock med smag af Nordatlantens salt
Efterfølgende er der heller ingen tvivl om, at færøske Son Of Fortune satte rockskabet på plads lørdag aften. Trioen fra Torshavn – og specielt frontfiguren, sangeren og guitaristen Benjamin Petersen – argumenterede flot for, at rocken stadig lever og har et budskab, selv her i 2010’erne. Ulmende og eftertænksomme stemninger fra det forblæste Nordatlanten voksende til det frådende. Og da Benjamin Petersen i løbet af koncerten begyndte at synge sange på modersmålet i stedet for engelsk, forstærkede det nærmest effekten og publikumsopmærksomheden. Det er et trick Benjamin Petersen ofte benytter, fortalte han bagefter – men det virkede altså også her i den spanske hovedstad.

Det sagde tilskuerne:
VI fangede en lille del af tilskuerne både lørdag og søndag for at få deres umiddelbare kommentarer til weekendens Días Nórdicos.

 

Ålandsk elektro-pop om genvunden personlig kraft
Søndag indeholdt også en spansk debut for Pluto’s Baby – et af de nyeste skud på musikken stamme fra Åland. Linnéa Selander og hendes sammenbragte band præsenterede en smuk, melankolsk elektronisk pop præget af den stemning, der findes i grænselandet mellem kærlighedens nederlag og tiden efter, hvor man alligevel oplever, at man har kraft til at leve videre. Med Linnéa Selander selv i en god, naturlig kommunikation med publikum og fine understregende arrangementer fra hendes band blev det en fin, følsom koncert med fuld opmærksomhed og koncentration fra publikum. Et flot gensidigt første møde. Med en meget tilfreds bandleder bagefter, som kun har fået smag for endnu mere udland….

Ida Wenøe – glad for at være del af nordisk fremstød
Endelig sluttede søndagen med Ida Wenøe. Den travle dansker – akkompagneret af Magnus Egemose – har lige været på turné i det danske inden indspilninger om ganske kort tid venter med Matt The Electrician i USA. Dette var hendes første egentlige job overfor et spansk publikum (et særarrangement hos den danske ambassadør tidligere på året fraset) og Ida Wenøe benyttede lejligheden til at præsentere et overvejende nyt program. Det var alligevel ingen, der forventede gamle kendinge. Uanset hvad var stemningen positiv, og også for Ida Wenøes vedkommende gælder det, at modtagelsen fra det spanske publikum var umiddelbar og nysgerrig. Ingen reservation, kølighed og korslagte arme her. En opfattelse hun delte med de øvrige nordiske musikere – som hun nød at være på hold med.

Det sagde tilskuerne
Vi fangede et lille udpluk af tilskuerne fra lørdagens og søndagens koncerter for at få deres umiddelbare kommentarer til Días Nórdicos-koncerterne:

LØRDAG:

Ashley. Født Irland, bosiddende Madrid: Det var virkelig godt – og lød rigtigt godt. Den måde de synger på er ret speciel.

Page, Madrid: Son of Fortunes sanger var lidt a la Jack White for mig. Han spiller rigtigt godt blues, og ser godt ud på scenen – det var en stærk powertrio. Jeg har været til Días Nórdicos før – både for to dage siden (norske Sandra Kolstad, red.) og for to år siden. Jeg er altid interesseret i at se bands, som man normalt ikke kan se i Madrid. Jo, der er noget specielt over nordiske musikere og den måde de optræder på. Jeg føler noget der virker som en dyb reverb – noget andet – svært at beskrive – det lyder bare anderledes.

Laxio, født Brasilien, bosiddende Madrid: – Vi er her pga en newsletter fra festivalen – det er første gang, men vi kommer gerne igen.

Gonzalo, Madrid: – Jeg elsker den her type musik – både Simon Lynges mere bløde og Son of Fortunes hårde. Begge fungerede godt.

Laxio: Jeg er fra en meget anderledes kultur, så jeg ved ikke om musikken fremstår specielt nordisk for mig, men det var dejligt.

Eduardo, født USA, bosiddende i Madrid:  Det var super musik – i begge tilfælde. Simons sange, tekster og melodier var skønne – og med god backup. Man kan virkelig fornemme det nordiske. Også i teksterne – de fortæller meget. Simon (Lynge. red.) var meget mere opmærksom på, hvad der sker i verden, end man normalt hører – både hvad vi gør som mennesker og det vi ikke gør. Og da forsangeren i Son of Fortune sang på færøsk.. Wow!! Brilliant.

Beatrice, født Venezuela – bosiddende i Madrid: Son of Fortune – ”they rocked – they were amazing”. Dem kunne jeg rigtigt godt lide , for jeg er en stor metal- og rockfan. Det var virkelig store kontraster mellem de to, men det er det, vi nyder – så man hører noget forskelligt. Og det får en til at tænke på: hvor i alverden er de øer (Færøerne, red.) – dem lærte vi ikke om i skolen.

SØNDAG:

Esther. Madrid: Vi kommer altid til de her koncerter – nok gennem de sidste fem år. På den måde kommer vi til at lære nye bands at kende, noget vi har nydt, og stedet er virkelig cool, og lyden er god, så alt i alt er det en god oplevelse. Det her år har været fantastisk – de to koncerter i dag – hvis vi ikke kommer til Días Nórdicos kommer vi slet ikke til den her slags bands. Det første band i dag var mest elektronisk – det andet mere indie-pop. Men begge bands var gode.

Javi, Madrid: Jeg elsker denne slags musik, og jeg kan lide den nordiske sensitivitet. I dag var det først act bedst – Pluto’s Baby – de var mere elektroniske og med eksperimenterende lyde.

 

Laura, Madrid: Vi er her fordi en ven fortalte os om det – vi vidste ikke, at det har varet i så mange år. Det er ikke fordi, det er så anderledes fra hvad vi ellers hører, men det var dejligt. Det er et lille sted, det er intimt, og så kan jeg godt lide at høre deres stemmer. De sang godt – dejligt naturligt og direkte.

Mercedes, Madrid: Det gode ved denne aften var atmosfæren og det lille sted. Det sidste band (Ida Wenøs, red.) sang rigtig godt sammen. Jeg kunne bedst lide det akustiske (Ida Wenøe, red.)

Laura: Og jeg bedst det elektroniske (stor latter).

– – –
Días Nórdicos, Madrid 2019 er arrangeret med støtte fra Nordens Hus på Færøerne og Nordens Institut på Åland.