Tekst og foto af Sebastian Christensen

Koncentrationen er høj og det samme er humøret. Inde i øvelokalerne finpudses de sidste detaljer på de selvskrevne sange, og de bliver øvet igennem. Måske er spænding mest af alt det, som fylder Kulturrummet i Thisted i øjeblikket. I aften venter nemlig den afsluttende koncert, hvor pigernes musikalske udfoldelser fra dette års Pop-Pilot skal præsenteres foran et publikum af familie og venner. Men lad os først spole tiden en uge tilbage…

Det er lørdag, og efterårsferien er for de fleste unge i landet netop indtrådt. En række seje og modige unge piger har valgt at deres efterårsferie skal stå i musikkens tegn – de har tilmeldt sig musikcampen Pop-Pilot, som i år foregår i musiklejre i henholdsvis Thisted, Fredericia og Amager. Her i Thisted består lejren af 12 piger i alderen 12-16 år – udover selvfølgelig de 4 kvindelige instruktører (Emilie Espichicoque, Julia Fabrin, Mia Nyløkke og Kamilia Amélie) og 2 frivillige ”storesøstre”, som også har investeret deres efterårsferie i at lære fra sig og tage hånd om Pop-Piloterne.

På Pop-Pilot bliver der sat fokus på musikken. Det sker i form af workshops, diverse lege og læringer, der alt sammen er centeret om det at udvikle sine musikalske evner. Pigerne kommer med forskellig musikerfaring, og de med instrumenterfaring udfordrer ofte dem selv ved at lære at spille på et nyt instrument. Pop-Piloten Amanda på 14 år fortæller, om det at danne bands: ”Til at starte med kom vi på workshops, hvor vi prøver forskellige instrumenter af. Så skal man ligesom vælge, hvad man vil spille på og så dannes der bands.”.

Løbende underviser instruktørerne pigerne i både sangskrivning og instrumentlære. Og så lader de ellers pigerne være kreative.


Men Pop-Pilot er også meget mere end blot musik
Foruden omdrejningspunktet omkring musikken er Pop-Pilot også givtigt for pigerne på mange andre måder. Amanda udtrykker det godt: ”Kun nogle af os kendte hinanden inden og nu kender alle bare hinanden. Og altså, vi kan bare ikke kigge på hinanden uden at grine. Vi har det bare sjovt og man får en masse sociale ting ud af det også.”

Der er blandt andet blevet afholdt filmaftener, festaftener og Open-Mics, så pigerne rigtigt har kunnet blive rusket sammen. De er sammen i alle døgnets timer og det virker til, at fællesskab og venskab er noget af det, der helt naturligt følger med Pop-Pilot. Instruktørerne er enige i, at pigerne har udviklet sig meget på én uge:

 

Emilie Espichicoque: ”Man kan mærke, at de slapper meget af. Der er ikke længere ting de ikke gør, fordi de ikke tør.”

Julia Fabrin: ”Jeg synes også man kan mærke, at de bliver mere og mere nysgerrige. Så begynder de at spørge ind til, hvordan man gør det her og det her på diverse instrumenter.”

Mia Nyløkke: ”Også bare det, at de får skrevet sange sammen og øver sammen, gør at det går hurtigt at lære hinanden at kende. Det kender jeg i hvert fald fra mig selv – dem jeg er i kreativ proces med lærer jeg hurtigt at kende.”

 

Alt det sociale må utvivlsomt også afspejles i den kreative proces og dermed den musik, pigerne har lavet. Musik handler jo om at kunne udtrykke sig, og det virker til at pigerne har lært meget om dem selv og hinanden i den her uge. Noget de kan kanalisere ud i deres sange, så også forældre og venner kan mærke, hvad Pop-Pilot har givet.


Tilbage til dagen i dag – og tilbage til den spænding og kreativitet, der fortsat bruser i Kulturrummet i Thisted. Om lidt er der koncert for familie og venner. Scenen i den store sal, hvor koncerten afholdes, er blevet opstillet med det rigtige lys og lyd i forhold til lydprøverne – instrumenterne står klar, publikum har sat sig. Og nu er også de unge Pop-Piloter klar! Det er blevet til 3 forskellige bands, der skal optræde: Aurinko, OstePop og Highlight the Sky. Alle sammen optræder de med deres egne, originale sange, der er resultatet af en efterårsferie fyldt med musik, fællesskab, nye venskaber og engagement. Det første band, Highlight the Sky, indtager scenen.