I løbet af otte års musikcamps har omtrent 250 piger fået muligheden at synge og spille instrumenter hos Pop-Pilot. Projektet er i stadig udvikling, og i år afholdes for første gang camp i én by: Alle kræfter samles om Ungdommens Hus i Fredericia, som lægger rammer til, og som har flere års erfaring med Pop-Pilot.

Der er fede lokaliteter i Fredericia – giver god mulighed for samspil og samvær. Her fra camp’en sidste år.

I Norgesgade i Fredericia ligger en velbygget, rød murstensbygning, som er en tidligere del af godsbanen. Den sidste sjat sensommersol oplyser den rummelige terrasse og skaterbanen, og fremhæver graffitiens farvevirvar. Til oktober indtager årets Pop-Piloter Ungdommens Hus.

Vi kan tilbyde et hus, som kan det hele. Vi har øvelokaler, set-up med teknik – og knowhow i form af dygtige medarbejdere, fortæller medarbejder i Ungdommens Hus, Christian Horup.

Ved Pop-Pilot anno 2020 findes alt altså i samme bygning – foruden nævnte lokaler er der instrumenter, indspilningsstudie, scene, fællesarealer, køkken og sovefaciliteter. Dertil giver Fredericias centrale placering på Danmarkskortet gode transportforbindelser. Pop-Pilots camp henvender sig til musikinteresserede piger mellem 14-19 år, og sigter som altid efter at få deltagere fra alle landets kroge og afkroge.

Det er sjette gang, at Pop-Pilot afholdes i trygge, ordentlige og inspirerende rammer hos Ungdommens Hus Fredericia. Horup beskriver huset således:

Vi er et attraktivt sted for de unge, fordi det er et laboratorium. Der er selvfølgelig nogle faste dagsordener, men man har som ung selv mulighed for at sætte sig i førersædet, og være med til at skabe rammerne – sammen med andre. Det er vigtigt at kunne gøre det i fællesskab.

Der er også en scene Pop-Piloterne træder op på…(igen fra campen sidste år)

Fællesskab er et nøgleord hos Pop-Pilot, hvor udviklingen af musikalitet og kreativitet ikke kan adskilles fra dyrkningen af fællesskabet. Med bandkonstellationerne indgår pigerne i et naturligt fællesskab, hvor samarbejde fører til fælles glæde og succesoplevelser.

Horup beskriver samarbejdet med Pop-Pilot som en langtidsinvestering. En tidligere Pop-Pilot-deltager henvendte sig eksempelvis til Ungdommens Hus, da hun ville lære at lave lyd. I stedets sjæl som et åbent, kreativt laboratorium, blev hun derfor engageret i at lave lyd og lys til shows.

Ydermere forklarer Horup, at samarbejdet med Pop-Pilot er et strategisk valg i forhold til PR, og at det hjælper på muligheden for, at kulturinstitutionen i Fredericia kan blive kendt i hele Danmark. Han tilføjer, at ”Ungdommens Hus og ROSA er familierelaterede på den måde, at vi tænker i vækstlaget, på de unge og på bredden.”

L.I.G.A. – med trommeslager Iben Haydar i midten – har tidligere kigget forbi Fredericia-lejren for at spille for Pop-Piloterne.

Kvinder fortsat i undertal i musikbranchen
Kvinder har i mange år været i undertal i musikbranchen, hvilket den seneste opgørelse fra Gramex også peger på. Eksempelvis er kun én kvinde at finde på Top 20-listen over de mest spillede danske musikere i 2019.

Sagt med Christian Horups ord, så er underrepræsentationen af kvinder ”noget man skal italesætte, være bevidst om og aktivt forsøge at ændre. Det er Pop-Pilot med til, og det vil vi gerne bakke op om. Man er nødt til at tage ansvar for det, hvis man gerne vil ændre det.”