Hiphopperen opslugte eleverne med sin musikalske fremstilling af sin afrikanske kultur.

Af Kristine Dybdal

Onsdag aften tog ROSAs lille tur-bus tværs over landet, og endte på Galtrup Efterskole i Erslev på Mors. Det markerede femte efterskole-koncert for JJ Paulo og hans band, på dette års E-Tur. Ved ankomst på efterskolen, var der nysgerrige blikke og generte smil fra det øjeblik JJ Paulo og bandet kom ind ad døren.

Joram Johan Paulo, som JJ Paulo er en forkortelse for, har skrevet sange siden 2012, og udgav sit første nummer ”Baba Mufasa” tilbage i 2016. Hans band består blandt andet af hans bror Emanuel Paulo og hans mangeårige musikpartner Buster Brynjolf.

Eleverne begyndte hurtigt at kredse forventningsfuldt om dørene til fællessalen, hvor de før har oplevet koncerter. Højt oppe over fællessalen hang et stort banner med et motiv, der gav afrikanske vibes, og med JJ PAULO skrevet i store bogstaver. Forrest i lokalet, på scenen, var bandets set-up klar, og meget atypisk skulle publikum sidde hævet over scenen. Eleverne blev lukket ind og satte sig spændte til rette. Stemningen var sat, og eleverne så forventningsfulde op på scenen, da deres musiklærer trådte frem.

JJ Paulo og band bragte energi og fede beats til Galtrup Efterskole.

Med musikgenren “afrobeats”, skiller JJ. Paulo sig ud blandt upcoming kunstnere på den danske musikscene. Paulo har en helt særlig grund til, at det netop er den slags musik, han brænder for at lave:

“Det er min kultur. det er den person jeg er”
– Det er vigtigt for mig at fortælle mit publikum, at den her genre af musik laver jeg ikke, fordi det lige var en genre der faldt mig ind. Det er min kultur, og det er den person jeg er. Jeg laver musik og koncerter der præsenterer publikum for den jeg er, og den kultur jeg kommer fra, lyder det fra musikeren, da vi snakker med ham, efter en vellykket koncert.

– Målet med mine koncerter er, at give folk en forståelse for andre kulturer end deres egen.

– Han er et af de mennesker jeg har mødt, med mest energi! Byd velkommen til JJ. PAULOOO, råbte efterskolens musiklære, og eleverne klappede forventningsfuldt. Bandet kom ind på scenen i afrikansk inspirerede outfits og med kæmpe smil, og startede med at spille salen op. Kort efterfulgt af en dansende og syngende JJ Paulo, som tydeligt var i sit es. Han formåede med det samme at få salens fulde opmærksomhed. Ved siden af ham, stod hans kvindelige korsanger, og eleverne jubler, da hun skruer op for den smukke stemme.

Kor-råb og jokes
Efter hvert nummer, holdt JJ Paulo en pause, og det gjorde han for hele tiden at sikre sig, at han fortsat havde publikums fulde opmærksomhed. Han fik eleverne til at råbe i kor og lavede interne jokes med dem. Under hele koncerten dansede Paulo rundt på scenen, og på et tidspunkt lykkedes det ham, at få eleverne til at danse med på de afrikanske toner. Paulo udstrålede en energi, som helt klart gjorde det svært for eleverne ikke at blive opslugt:

– Der findes ikke et publikum, jeg ikke kan få energi i. Og Jeg sætter aldrig en ny sang på, hvis jeg føler, at der er en del af publikum, hvis interesse jeg ikke har vakt, siger JJ. Paulo.

Efterskoleeleverne var begejstrede for JJ Paulos koncert. Fra højre: Holger Jensen, Astrid Bang, Mia Lemvig, Oliwia Pacholczak

Det er også den oplevelse, vi fornemmer at nogle af musikeleverne fra skolen har haft, da vi snakker med dem efter koncerten:

Det er første gang, jeg synes, at der er har været så meget energi på efterskolen. Det var helt vildt, hvor meget stemning han kunne sprede, lød det fra en begejstret Holger, som går på skolens musiklinje.

En af hans klassekammerater, Astrid, supplerede;  – Han var så god til at få os med, og dansede og fjollede rundt hele koncerten. Nogle af pigerne oppe bagved begyndte også at danse løs.

Da vi spurgte musikeleverne Astrid og Mia, om hvorvidt JJ Paulos musik og musikgenren var noget de kunne finde på at høre mere til, var det et klart “ja”:

– Man bliver glad af musikken. Og jeg kan godt lide det, han sagde om at lære om andre kulturer gennem musik.

Et potentielt fremtidigt publikum
Den slags reaktioner på hans musik er JJ. Paulo meget taknemmelig og glad for. Eleverne på efterskolerne  er jo også hans potentielle fremtidige publikum på diverse festivaler etc.:

– De her unge, som vi optræder for nu, det er jo dem,  der er fremtiden for mig. Det er dem der kommer til at købe billetter til Roskilde Festival, Musik i Lejet osv. Hvis de her efterskoleelever tager godt imod min musik, så er det også en forsikring om, at  jeg nok har et publikum om nogle år også,.

Onsdag 4. november fortsætter JJ. Paulo og bandet årets E-Tur på Rudehøj Efterskole, inden rejsen slutter for holdet torsdag 5. november på Østhimmerlands Efterskole.