Lyn flænser himlen, og alt lyser blåt. Århundredets uvejr er ankommet til Rudehøj Efterskole. Altså på det hvide lærred, der er ophængt bagerst i aktivitetssalen. Med den baggrund indtager punkbandet Rebecca Lou scenen. De medbringer melodisk rockmusik, hvor følelserne hives op fra dybet og spredes ud over publikum. Trioen, med forsanger Rebecca Lou Armstrong i front, besøgte efterskolen i Odder i tirsdags som en del af E-tur 2020.

Af Nanna Juulsgaard Poulsen 

Fra scener i Tyskland, Østrig, Schweiz, Roskilde Festival og til østjyske Odder. Bandet Rebecca Lou har turnéerfaring fra både ind- og udland. Aftenens gæster ville blive afvist i døren hos landetsdiskoteker, men under koncerten beviser de, at danse, det kan de.

– Det er fedt at spille på efterskoler. De unge har ikke samme filter, som andre koncertgængere har. Jeg synes, de er mere umiddelbare og direkte, udtaler bassist Paw Skovby inden koncerten.

Med i bagagen har bandet EP’en ’Skeletons’ og debutalbummet ’Bleed’ fra 2019, som blev belønnet med fem stjerner i Gaffa. De beskrives som ”frembrusende, hårdtslående og melankolsk,” og det viser sig også i aften.

Rebecca Lou giver sig selv på scenen.

Udtryksfuld musik for øjne og øregange
Liggende, vridende, hoppende og råbende. Forsanger Rebecca Lou formår at levere et inderligt, kropsligt udtryk blandet med en stærk og alsidig vokalpræstation. Med sangtitler som ”Bitch You Look Good” og “No Surrender” uddeler Rebecca Lou både kærlighed en masse og zero fucks.

Rebecca Lous E-tur har bragt dem til ni efterskoler. Bandet har præsenteret eleverne for, hvilke kvaliteter den ikke så mainstream genre, punk-rock-musik, rummer. Rebecca Armstrong fortæller:

– Det virker til, at eleverne synes vores musik er fed, selvom de ikke har hørt rock før. Det specielle ved de her koncerter er, at man interagerer mere med publikum, og at koncerten er på deres præmisser.

Håndklap og energiforløsende hoppesessioner er Rebecca Lous kommunikationsmåde med Rudehøj Efterskoles unge. Den lokale opvarmning har ramt efterskolens koncertsal.
Nogle af de unge søger udendørs til en kort pause fra den intense oplevelse. De returnerer med uforudset energi og fællesskabsglæde, når de løbende eller dansende hopper i favnen eller på ryggen af deres venner og medkoncertgængere.

Koncert i corona-sikker sfstand.

 

Plads til forskellighed og forvandlinger
Efterskolen er i Rebeccas øjne en hel unik og forandrende oplevelse:

– Efterskolen var med til at forme mig fremadrettet. Det var også sjovt at se, hvordan folk ændrede sig. Jeg oplevede poptøser, der sluttede som emoer og skatere. På efterskolen er der plads til at være sig selv, eller i hvert fald komme mindre i tvivl om, hvem man er.

Rebeccas egne efterskoleår ligger en del vintre tilbage. Nikoline S. og Nikoline J. er til gengæld lige midt i efterskoleoplevelsen, og de var begejstrede for showet. Nicoline S. synes, at koncerten var meget energifyldt, og at fællesskabet var rigtig fedt. Nikole J. uddyber:

2 x Nikoline – godt tilfreds med Rebecca Lou.

– Det var en god koncert. Jeg synes, man kunne rocke med, selvom jeg ikke hører rock til dagligt. Jeg kunne virkelig fornemme energien, også uden at det blev ’for voldsomt’.

Et af formålene med E-tur er at give unge lyst til og erfaring med koncertkultur. Nikoline S. forklarer, at hun til en normal koncert ville være afsted med en enkelt veninde, mens
efterskolekoncerten især er fed, fordi ”alle kender hinanden og jammer sammen”.

Rebecca Lou besøgte disse efterskoler på E-tur 2020

10. november: Efterskolen for Scenekunst
11. november: Eriksminde Efterskole
12. november: Husby Efterskole
17. november: Femmøller Efterskole
18. november: Risskov Efterskole
19. november: Østhimmerlands Efterskole
24. november: Rudehøj Efterskole
25. november: Galtrup Musik- og Idrætsefterskole
26. november: Efterskolen ved Nyborg