Anerkendte musikinstitutioner skal efter 26 år fremover være selvstændige enheder med hver sin leder.

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik besluttede sidste efterår, at ROSA og SPOT Festivalen, som er født i ROSA, skal deles til to selvstændige organisationer.

Baggrunden for den pålagte opdeling er, at musikalske genreorganisationer som ROSA, ikke længere må drive årlige festivaler ved siden af deres øvrige arbejde. Det betyder, at SPOT og ROSA fra årsskiftet drives som selvstændige organisationer med hver sin leder og hvert sit mandat og opgave. Tidl. souschef i ROSA, Conny Jørgensen, overtager ledelsen af ROSA efter ROSAs tidligere leder og medstifter, Gunnar K. Madsen, der fortsætter som leder af SPOT.

De nye retningslinjer fra Kunstfonden betyder også, at musikkens fire genreorganisationer, ROSA, JazzDanmark, Tempi og Snyk nu skal organisere deres virke i tættere samarbejde og fælles opgavevaretagelse. De fire skal bl.a. udarbejde fælles mål og aktiviteter på udvalgte områder, ensarte deres støttevejledning, og arbejde med dokumentation og dataindsamling, så de respektive genreområder indenfor musikken kan sammenlignes til støtte for Kunstfonden, politiske beslutningstagere og musiklivet i øvrigt. Opgaver som ikke mindst COVID19-nedlukningen viser et stort behov for.

ROSAs opgave er fortsat at fremme dansk rock og beslægtede genrer i både ind- og udland. Der sker bl.a. gennem økonomisk støtte og rådgivning, forskellige initiativer og aktiviteter, som E-tur på efterskoler, Pop-Pilot (musikcamp for piger) og mange andre projekter, som understøtter musiklivet bredt i Danmark.

Bestyrelsesleder for ROSA, Nanna Kalinka Bjerke siger:

“Det er klart, at det for ROSA og SPOTs medarbejdere er som at blive skåret over på midten. De to vigtige institutioner i dansk musikliv er vokset sammen gennem 26 år, og det har været både emotionelt og ressourcekrævende at gennemføre adskillelsen. På den positive side kan de to organisationer nu løse andre typer opgaver, og samtidig arbejde sammen om det fælles hjerteblod; at skabe bånd mellem musikken og publikum. Selvom vi i ROSA skal af med Gunnar K. Madsen, som er en levende legende på sit felt, og har været en super dygtig og mangeårig leder af ROSA, så får vi ROSAs garvede og kompetente souschef, Conny Jørgensen, som ny leder. Conny Jørgensen er allerede godt i gang med at videreføre og etablere helt nye samarbejder og spændende projekter til gavn for musiklivet herhjemme.”

SPOT Festivalen, som finder sted næste gang 17.- 19. juni 2021 i Aarhus, skal fortsat styrke kendskabet til især nyere dansk og nordisk musik; styrke musikkens vækstlag og internationale netværk og stimulere musiklivets kunstneriske og faglige videndeling. Det sker gennem den årlige festival samt en række nationale og internationale formidlingsaktiviteter.

SPOTs bestyrelsesleder Anja Pil Christoffersen siger:

“SPOT har naturligvis som alle andre været præget af COVID-19 aflysninger i 2020. Vi har i stedet haft et væld af online-arrangementer og er klar til at fortsætte vores mission med at få ny musik ud til publikum, skabe netværk og engagement. SPOT har i forbindelse med adskillelsen fået samlet et stærkt hold, af dels tidligere ROSA-medarbejdere, dels nye kræfter. Vi glæder os til at komme i gang med 2021 – ikke blot via SPOT festivalen, men også en række andre spændende projekter.”

Yderlige info:
Nanna Kalinka Bjerke, bestyrelsesleder, ROSA:
tlf: 2045 0050 – kalinka@imperia.dk

Gunnar Madsen, leder, SPOT:
tlf: 2099 8444 – gunnar@spotfestival.dk