På musikkens område ses bl.a. på dansk pop og rocks historie.

¿Qué pasa en Dinamarca? – Hvad sker der i Danmark?

Artikler om dansk musik, film, litteratur, design, arkitektur, højskoler, hygge, miljø m.v.  Altsammen er del af det fokus ¿Qué pasa en Dinamarca? (hvad sker der i Danmark?), som det spanske kultursite Días Nordicos Magazine netop har udgivet. Og mange kigger på.

Interviews med Soleima og Efterklang, gennemgang af vigtigste danske festivaler m.v. Portrætter af Susanne Bier og Viggo Mortensen. Gennemgang af vigtigste forfattere fra Holberg til Sara Omar. Broen, Borgen, Forbrydelsen og de andre berømmede danske tv-serier (Illustration øverst). Kunst og design. Artikler om Grundtvig, højskoletraditionen og hygge, om det danske samfund i det hele taget –  inklusive miljøpolitikken, som danskerne anses som foregangsland for.

Alle de artikler – på spansk, naturligvis – er for nylig blevet offentliggjort  på sitet diasnordicosmagazine.com med læsere i Spanien, Latinamerika og hos den spansktalende befolkning i USA. Onlinemagasinet fokuserer på nordisk kultur i det hele taget, men dette er et nyt og opdateret særfokus fokus på Danmark. Opdateret, fordi udgiverne tilbage i 2008 for første gang udgav en massiv præsentation af Danmark, som faktisk blev startskuddet til Días Nórdicos Festivalerne i Spanien og Latinamerika med præsentation af nordisk kultur – hvor ROSA siden starten i 2010 har været musikalsk samarbejdspartner.

 

Dansk arkitektur og design vækker stor interesse,

– Da vi dengang offentliggjorde dossieret om Danmark, blev det mødt med stor interesse. Der fandtes ikke noget lignende information om Danmark og dansk kultur på spansk. Så derfor er det også relevant at opdatere fokuset på kulturen med nye indslag om bl.a højskoler – men også at inkludere nyt i takt med at verden forandrer sig. Derfor bl.a. også et indblik i den danske tilgang til miljø og bæredygtighed, hvor Danmark regnes som “world leader”, siger Días Nórdicos-boss Rubén Scaramuzzino.

60.000 besøgende – “snuser” videre, når det først er inde
Han fortæller, at interessen for den nye, opdaterede præsentation er flot. Mere end 60.000 besøgende siden lanceringen:

– Det interessante er, den måde læserne tilgår artiklerne på: Først går de efter deres eget interesse-område, men derefter klikker mange ind i de andre kultur-områder. Og får en masse mere viden på den måde, fortæller Rúben Scaramuzzino, der egentlig er argentiner, men bor i Spanien – og som mener at ikke bare det kulturelle område, men hele den nordiske samfundsmodel med ligeret, antikorruption m.v. er et stort forbillede og en stor inspiration for mange.

Foruden det danske dossier har Días Nórdicos også lavet et særfokus på Norge. Og vil gerne lave større præsentationer af de øvrige nordiske lande også – eller nordiske byer – men det kræver selvfølgelig finansiering. Og det gælder også sitets fortsatte og generelle dækning af Norden og nordisk kultur i det hele taget.

Denne nye opdaterede danske udgave er blevet til med hjælp fra den Den Danske Ambassade i Madrid.