Folk-punk-trioen provokerede sig vej ind i hjerterne på de musik-kendte elever på Orkesterefterskolen i Holstebro

Af Kristine Dybdal

På Bisgårdmark 18 i Holstebro, i flotte og hyggelige omgivelser, ligger Danmarks eneste musikefterskole, der udelukkende har fokus på unge med interesse for klassisk musik og folkemusik. Sidste onsdag, 21. april, fik Trio Svin og ROSAs E-Tur lov til at give eleverne en koncert-oplevelse udover det sædvanlig: En koncert som eleverne, ifølge deres egne ord, sent vil glemme.

Violinisten og sangeren Thyge Søndertoft: – Vi vil gerne trække den, så langt vi kan…. (Foto: Gitte Buus Andersen).

Orkesterefterskolen er grundlagt af Charlotte Borchorst Faurschou i 2004/5. Hun havde en drøm om at skabe et sted for unge, hvor de kunne opleve og udleve musikken hver dag – i et helt år ad gangen. Og det var tydeligt at mærke, at ROSA og Trio Svin var varmt velkomne på skolen, både fra undervisere og elever. Der var linet stole op i corona-venlig afstand i efterskolens egen lille koncertsal, og det summede af forventningens glæde blandt eleverne. Man kunne hurtigt mærke den gode atmosfære som efterskolen emmede af.

– Det har været så fedt at være på E-Tur, ikke bare fordi det er et privilegium at spille live-koncerter i denne tid, men også fordi det har været en lærerig oplevelse for oslød det fra trioen, da vi snakkede med dem inden koncerten. Trio Svin skulle egentlig have afholdt deres E-Tur tilbage i januar, men blev stærkt forsinket af pandemien. Derfor var det med stor glæde, at de onsdag aften kunne spille den sidste af otte E-Tur-koncerter, på Orkesterefterskolen.

Koncertsalen på Orkesterefterskolen var kort efter kl. 20 fuld af liv og snakken fra de musikinteresserede elever. Eleverne er vant til koncerter på skolen, men de andre koncertoplevelser har været af en lidt anden karakter:

Eleverne havde bare en fed aften – fra venstre: Andrea Vinther Larsen, Kristine Birkwald, Nicolas Pajaniaye og Katrine Snedker Damgaard. (Foto: Katrine Dybdal).

Ikke vant til at grine højt og komme med tilråb
– Vi er ikke vant til at kunne grine højt og komme med tilråb under en koncert. Og vi er slet ikke vant til den tone, de kom med. De bandede osv, og vi grinede og hujede – vi er vant til klassiske koncerter, og man sidder ikke ligefrem og råber til en violinkoncert, fortalte eleven Kristine Birkwald grinende.

De øvrige elever, vi snakkede med efter koncerten, var også meget begejstrede for den anderledes musikoplevelse:

– Vi elsker også de andre slags koncerter, men den her optræden matchede faktisk også stemningen og energien her på skolen godt – vi er glade og meget åbne, lyder det fra en anden af eleverne, Andrea Vinther.

Ja, Trio Svin er normalt bramfri og lettere provokerende i deres interaktion med publikum:
– Vi vil gerne trække den, så langt vi kan, men uden at gå over stregen,  lød det kækt fra Thyge Søndertoft, som er violinist og ”forsanger”. Udover Thyge består trioen af Magnus Heebøll på slagtøj og Søren Vinther på guitar. De tre musikere mødte hinanden på Skurups højskole i Sverige i 2011, hvor der hurtigt opstod en fælles mission imellem dem.

Folkemusik behøver ikke være fint og poleret
Den fælles mission de tre musikere havde/har er, at de gerne vil understrege, at folkemusik ikke kun behøver at være fint og poleret. De vil gerne skubbe til nogle grænser, samt forestillingen om at folkemusik skal være lige så pænt og rent som den klassiske musik, for at overleve:

– Det er så ærgerligt, at man har den opfattelse om folkemusik, for folkemusik kan så meget. Vi synes gerne det må kradse lidt, være lidt funky og skævt. Vi tilføjer noget ægthed, fastslår Magnus, og trommer på bildøren til venstre for ham.

Energien og koncentrationen oser ud af gruppen. (Foto: Kristine Dybdal).

– Den her koncert med Trio Svin bliver noget af det, vi vil snakke om, når vi ser tilbage på året her på skolen, lød det fra eleven Nicolas Pajaniaye. Nicolas’ med-elev, Katrine Snedker, supplerede glad:  Det var så fedt, at det var så energifyldt. Vi er vant til de lange stykker i klassisk musik, hvilket også er fedt, men det her var bare uforudsigeligt og en overraskelse. Det var fedt at være så meget en del af det, og at de snakkede til os under koncerten.

Alle fire elever vi snakkede med, var enige om, at de skulle høre mere til Trio Svins musik fremover. For udover den usædvanlige oplevelse med denne form for  folkemusik, så vandt Trio Svin også deres musikalske-hjerter.

Provokation og seriøsitet går hånd i hånd
– I løbet af de sidste par år har vi også prøvet at ”rebrande” os lidt i det vi gør. Nogle folk ser os stadig som nogle bonderøve, der skaber sig lidt på scenen, men den musik vi spiller, er jo faktisk mega seriøst og professionelt. Vi mener det, når vi provokerer, men vi mener det også med musikken”siger Thyge og de to andre giver ham helt ret. Man kan godt konkludere, at trioen netop lykkedes med begge dele under deres vellykkede besøg på Orkesterefterskolen, som blev en afslutning på en fantastisk E-Tur.

– – –
Foto i top: Energi, provokation, musikalitet og masser af spilleglæde er ingredienserne, når Trio Svin spiller. (Foto: Gitte Buus Andersen).