I går var der koncert i Bagsværd. 77-årige Annegrete havde smilende stillet kaffe og marcipantærter på bordet i boligen tæt på bydelens centrum, hvor hun selv sad ved spisebordet sammen med besøgsvennen Namarda. Overfor de to sad Marcus Winther-John med guitaren og sang numre fra hans omfangsrige bagkatalog og med vippende strømpefødder som lydløs percussion.

Jo, projektet Musikalske Besøgsvenner, som ROSA arrangerer i samarbejde med landets besøgstjenester, ér kommet i gang,. Alene denne uge har budt på seks koncerter, og torsdag kl. 13 i Bagsværd var det blevet Annegretes tur. Hun har altid sat pris på musik – ikke bare pop men også opera og operetter – men fysikken er ikke længere til ture i koncertsalene. Så i stedet bringer Musikalske Besøgsvenner musikken hjem til folk i hendes situation.

Marcus Winther-John – fokuseret på sin opgave.

Det var en varm, intim oplevelse. Marcus Winther-John bandt sangene sammen med små fortællinger om, hvordan de var blevet til: Hvordan Peter Belli fik ”Papa Ka’ Kun Li Rock’n’Roll” (børnene kalder ham Papa), hvordan Sanne Salomonsen faldt for ”Hjem” (selv om hun ikke ville have sange om at kæmpe sig tilbage), hvordan opbrudssangen ”King’s Garden” til Tim Christensen blev til (udgangspunktet er egentlig Kongens Have i København) osv. Alle sange, som Marcus enten har skrevet selv eller sammen med andre. Og så kommenterede Annegrete med mellemrum med egne personlige minder, som musikken genfremkaldte i hende, eller nynnede med – eller rakte bare armene i vejret, som tegn på glad jubel.

Værten kendte måske ikke alle numrene. Men det var ikke det væsentlige her. Det vigtige var det helt specielle samvær. Samhørigheden. Nærheden. Følelsen af at opleve sammen – og opleve noget specielt. I en lille flok: Annegrete og indiske Namarda – de to er koblet sammen via Elderlearn, hvor en ældre borger matches med en udlænding til gensidig deling af samvær, erfaring og her snak om det danske sprog. De er så at sige hinandens besøgsvenner. Skuespilleren og forfatteren Pelle Hvenegaard var der også – en meget ivrig fortaler for vigtigheden af besøgsvenne-tjenesterne i det hele taget – og som med det samme slog til, da ROSA kontaktede ham om dette nye besøgsven-initiativ. Og derudover projektassistenten Amalie Munk Andersen fra Visuel Antropologi ved Aarhus Universitet plus ROSAs udsendte.

– Ja, jeg har ikke spillet for så mange tilskuere i over et år, lød en sigende bemærkning til de fem tilhørere fra Marcus Winther John – som understregede corona-periodens mangel på samvær.

Den halve times musik gik hurtigt. Kun 10. og sidste sang var ikke selvskrevet: The Beatles’ ”Something” – og Annegrete nynnede glad med.

Annegrete lyttede koncentreret. Jo, hun er glad for musik.

Kriller i maven
– Det har været fantastisk. Lidt kriller i maven på forhånd af spænding over det hele. Men…. ej, for pokker. Jeg har ikke været til musik længe. Det er faktisk meget lang tid siden. Nu hører jeg det mest i radioen. Så at have musikken så tæt på – det gør en glad indvendig….. Jeg har selv sunget i kor, og de første penge, jeg tjente var ved musik. Jeg gik på Niels Brock og tjente mine første 300 kr. der. Så musik har jeg altid været interesseret i, sagde hun, og fortalte at der helt sikkert vil være efterspørgsel på flere af denne slags oplevelser:

– De er “misundelige” alle ollekollerne herude over, hvad der sker her, for vi har sådan et fælles lokale, og de spurgte, om der ikke kunne være koncert der? Men det er jo ikke lige meningen – ikke i denne omgang, som jeg forstår det. Jo, der er helt klart mange, der gerne vil opleve det….

Annegrete gav også lidt mundgodt til Marcus Winther-John, da det hele var overstået.

Intimt og intenst
Med jobbet hos Annegrete har Marcus Winther-John nu spillet tre af sine 10 koncerter i forbindelse med Musikalske Besøgsvenner. Hvordan har han det med at spille intime optrædener?

– Jamen, det er jo, som du siger det, intimt – jeg vil sige en god blanding af intimt og intenst. Intenst fordi det er meget en-til-en, men jeg kan rigtigt godt lide, når der opstår den her snak mellem numrene. Det er jo på en hélt anden måde end til en koncert med 100 mennesker, fortæller Marcus Winther-John, som lige inden coronaen brød løs havde prøvet at spille nogle stue-koncerter for ca. 25 mennesker, hvor han ”fortalte lidt om, hvad det er jeg render og laver som sangskriver”:

– Men dét her – det bliver jo meget mere en samtale, end mig der står og fortæller. Og nej, det er ikke for tæt på. Det var jeg måske også lidt spændt på inden starten. Men jeg vil sige, at de folk jeg har været ude at spille hos, har jo været meget åbne omkring deres dagligdag – det gør kommunikationen lettere. Og at det er ældre borgere, som måske ikke kender alle sange, er ikke noget problem – det er jo det sjove: Når man er ude og bare sidder med en guitar og synger, så er det sangen, der skal stå alene. Og så har jeg bevidst også valgt numre, som måske spilles på P4 og P5 – sange som kunne være dukket op i deres radio. Om det er mine greatest hits, jeg leverer? Nok i forhold til, hvad jeg selv synes ,jeg kan levere bare med en guitar…

Pelle Hvenegaard og Annegrete – fik begge en helt speciel koncert-oplevelelse.

Pelle Hvenegaard: En stærk og specieloplevelse:
For Pelle Hvenegaard var det også en speciel eftermiddag:

– Jamen, da jeg hørte om det, greb jeg straks chancen og spurgte, om jeg ikke kunne komme med. Jeg var jo egentlig ikke så overrasket over hvor fint det var, og tænkte, at ”det vil jeg gerne høre og opleve”. Jeg synes jo det er enormt privilegeret for Annegrete og hendes indiske veninde, at de får den oplevelse – og for mig at få lov til at komme og opleve det sammen med dem.

– For det var jo en meget speciel oplevelse – meget stærkt. Nu var Marcus jo også god til at fortælle anekdoter indimellem – man føler det jo næsten, som om han har skrevet musik for alle sangere i Danmark. At få de her små personlige anekdoter er meget specielt … for hvor mange koncerter, er det egentlig, at man  lige gå i dialog med musikerne undervejs? Det var enormt intimt. Og smukt. Og jeg måtte også lige hive min mobil-telefon frem og filme lidt, for tårerne var virkelig ved at løbe. Bl.a. da han spillede det nummer, han havde skrevet til Sanne Salomonsen, der hedder ”Hjem”. Det var meget, meget rørende, også med de kommentarer fra sit eget liv, som Annegrete havde til den sang. Det blev meget personliggjort. Og man kan jo mærke det nu på Annegrete bagefter. Hun er jo ”løftet”, sagde Pelle Hvenegaard, som ivrigt advokerer netop for rollen som besøgsven i video-indslag for Røde Kors – bl.a. ud fra erfaringer han selv har haft ved at arbejde med ældre på plejehjem. Pelle Hvenegaard delte straks efter sin oplevelse på Instagram – og ser frem til at følge projektet i fremtiden.

Efter den varme afsked med Annegrete drager Musikalske Besøgsvenner videre i de kommende uger. allerede tirsdag spiller Ester Brohus i Allingåbro. Se den foreløbige turné-plan nedenfor:

Maj 2021:
11. maj: Ester Brohus, Alingåbro (2 koncerter)
11. maj: Ester Brohus, Ørsted
18. maj: Rikke Thomsen, Allingaabro (2 koncerter)
19. maj: Ester Brohus, Thisted (4 koncerter)
19. maj: Marcus Winther-John, Gentofte
20. maj; Marcus Winther-John, Kastrup
21. maj: Marcus Winther-John, Kbh S.
25. maj: Rikke Thomsen, Rask Mølle
25. maj: Rikke Thomsen, Odense
27. maj: Marcus Winther-John, Høje Gladsaxe
27. maj: Rikke Thomsen, Juelsminde
27. maj: Rikke Thomsen, Barrit

Juni 2021:
1. juni: Rikke Thomsen, Odder
1. juni: MC Hansen, Grenaa (3 koncerter)
2. juni: MC Hansen, Horsens
2. juni: MC Hansen, Grenaa (2 koncerter)
2. juni: MC Hansen, Ebeltoft
9. juni: Ester Brohus, Juelsminde
9. juni: Ester Brohus, Tørring
14. juni: Luna Ersahin, Malling
14. juni: Luna Ersahin, Them (2 koncerter)
15. juni: Luna Ersahin, Bryrup
15. juni: Luna Ersahin, Herning
24. juni: Luna Ersahin, Silkeborg

Musikalske Besøgsvenner 2021 arrangeres af ROSA i samarbejde med ÆldreSagens og Dansk Røde Kors’ besøgstjenester samt Elderlearn, Gladsaxe Besøgsvennetjeneste, Besøg på Modersmål samt Aarhus Universitet – Department of Anthropology – med støtte fra Region Midt.

ROSA  støttes af  Statens Kunstfond.