En bevilling på 200.000 kr. fra KODA Kultur gør det muligt at fortsætte Kunst & Kultur i Balance – et projekt, der samler 31 partnerorganisationer på tværs af dansk kulturliv i en fælles indsats for mere diversitet, inklusion og mangfoldighed i dansk musikliv.
De fire genreorganisationer, Snyk, JazzDanmark, Rosa og Tempi, lancerede sammen med Roskilde Festival og Dansk Komponistforening projektet Kunst & Kultur i Balance ved udgangen af 2020. Projektet blev skabt som en reaktion på den aktuelle debat om sexisme og magtmisbrug i kunst– og kulturbranchen. Målet var at skabe positiv adfærdsforandring, idéudvikling og kompetenceudvidelser for kunst– og kulturbranchen på tværs af aktører og miljøer.
Ny bevilling gør det muligt at fortsætte arbejdet
Med en bevilling fra KODA Kultur bliver det nu muligt for projektets styregruppe at søsætte en række nye aktiviteter, som udover at styrke projektets unikke tværfaglige netværk, skal styrke danske kulturaktørers evne til at skabe positiv adfærdsforandring.
Ambitionen er at gøre flest mulige kulturaktører – fra freelancere til topledere – til aktive forandringsagenter, der arbejder for en mere ligestillet og inkluderende branche. Dette ved at implementere nye metoder og strukturer i deres virke og organisationer, så de på sigt kan dokumentere, at der er sket en positiv forandring i forhold til større ligestilling, ligeværd og diversitet og ikke mindst mindre negativ magtanvendelse.
Initiativ med stor tilslutning
31 kunst– og kulturinstitutioner fra hele landet og fra alle kunstarter tilmeldte sig projektets partnerkreds – og 200 mennesker fra over 100 forskellige kulturelle organisationer og arbejdspladser tilmeldte sig uddannelsen. Tilslutningen var så stor, at folk måtte skrive sig på venteliste.
Kunst & Kultur i Balances første initiativ var et online uddannelsesforløb fra december ’20 til marts ’21 med fokus på adfærdsdesign og konkrete redskaber til at skabe forandring. Læs om forløbet her.
Kunst & Kultur i Balance har fem overordnede fokusområder:
-
- At skabe viden og indsigter blandt alle, der arbejder i kunst– og kulturbranchen
- At skabe reelle forandringer i adfærd, kultur og systemer
- At facilitere læring gennem praktiske metoder og eksperimenter i det daglige arbejde
- At indsamle læring og erfaringer på tværs – bruge det, der virker og ændre det, der ikke virker
- At samskabe en fælles branche-ressource med praktiske tiltag, redskaber og metoder
- At skabe viden og indsigter blandt alle, der arbejder i kunst– og kulturbranchen
Evalueringen af Kunst & Kultur i Balances
første del viste, at:
-
- 82% af deltagerne har idéer til, hvordan de kan bruge nogle af de redskaber, de er blevet introduceret til.
- Omkring 60% af de adspurgte deltagere har brugt konkrete redskaber fra uddannelsesforløbet, der italesætter god adfærd eller adfærd, der skal ændres.
- En tredjedel af de adspurgte deltagere har afprøvet konkrete redskaber fra uddannelsesforløbet, der reducerer sexisme, diskrimination og eksklusion i udvælgelses-, vurderings- og beslutningsprocesser.
Genreorganisationerne står sammen om en inklusion og kønsbalance i dansk musikliv
Med afsæt i mange års erfaringer bl.a. fra projekter som JazzCamp for Piger, Pop-Pilot, Repertoirestatistikken mv., arbejder genreorganisationerne nu i fællesskab på strategiske projekter, som undersøger og håndterer udfordringer og potentialer for et mere inkluderende og balanceret musikliv i et langsigtet perspektiv.


Kunst & Kultur i Balance er støttet af Koda Kultur i perioden 2021-2022