MentalVoice’s podcast-serie med Pharfar i værtsrollen henter vidt forskellige musikere i studiet – men ofte med samme slags karriere-udfordringer og problematikker.

Lina Rafn, Skinz, Simon Kvamm, Yepha, Sanne Salomonsen, KIDD, Waqas, Lydmor, Jesper Binzer  – en virkelig farverigt sammensat buket af ungdom og erfaring, vidt forskellige musikalske stilarter og baggrundsmiljøer. Og en masse andet. Men alle har været i studiet til MentalVoice’s podcast-serien ”Pharfar ta’r musikbranchen bagfra”, hvor musikeren og produceren taler med de indbudte gæster om deres musikerkarrierer: hvordan de kom ind i den, hvad der formede dem – og så karrierens op og nedture og de erfaringer det har givet dem.

Podcast-serien er del af MentalVoice-organisationens arbejde, der arbejder på at rette øget fokus på musikernes mentale sundhed. Søren Schou – alias musikeren og produceren Pharfar – bød sig til i værtens rolle, fordi han gennem sin 30 år lange karriere vitterlig selv har prøvet både sol- og skyggesider af musikken – og masser af gange har haft brug for at få boostet sin musikalsk-mentale tilstand. Men uden at have nogen at gå til:

Hvordan kom du på ideen med at lave en podcast om musikerskæbner – om det at leve i en musikverden?

 – Det gjorde jeg, fordi jeg selv gik og boksede med en masse følelser over min egen tilstand. Jeg havde oparbejdet en masse vrede, som jeg ikke rigtigt kunne komme af med – jeg var et sted, hvor jeg syntes, at det var alle mulige andres skyld – og jeg kunne mærke, at jeg havde rigtigt meget brug for at snakke om det. Hver gang jeg begyndte at snakke om det, så kunne jeg blive ved og ved og ved, Og især, hvis jeg fandt nogen, der havde det ligesom mig – så kunne vi blive ved med at snakke, og der tænkte jeg bare: ”Det her, det er større end mig. Det er noget, som vi har brug for at snakke om i branchen”. Og når jeg gjorde det , så fik jeg også løst op for min vrede, for der er jo ikke nogen specifikke, som jeg kan gå og blive vred på. Alle spiller jo bare det samme spil, og så gør man det så godt, som man nu kan. Så det var en stor glæde for mig, at jeg fik lov til at ytre mig.

Hvad var det der gik dig på?

– En af de ting der gik mig på, var at al den erfarenhed jeg havde om branchen, var svær at udnytte. Et eksempel: En dag mødte jeg en fyr i byen, der finder ud af, at jeg er Pharfar – som siger: ”Er det ikke bare pissehamrende fedt at være Pharfar? Er det ikke det vildeste? Du er jo en legende”. Men det var frustrerende at høre, for hvordan skal jeg betale min husleje med legende-status. Han selv var biokemiker, og så jeg sagde jeg til ham: ”Forestil dig, at du har været biokemiker i 25 år, og du har lavet de bedste biokemiske formler, som igen og igen har revolutioneret branchen – og har vundet alt, hvad der er af priser for dit arbejde, og så står du nu, hvor de skal lave en ny biokemisk formel 25 år efter, og så ringer de til en 21-årig, uden erfaring. Min erfarenhed i den her branche, peger kun hen på, at jeg er gammel”.

En karriere med knald på og fremdrift

Som musiker har Pharfar bl.a. haft succes med dancehall-gruppen Bikstok Røgsystem og dansktoppopulære Humørekspressen. Han har produceret for Natasja, Wafande, Shaka Loveless og et hav af andre navne – og har også medvirket i børne-tv og andet.

På den måde virker det som om, han har haft en karriere med knald på samt drive og fremdrift i. Så de tanker om at være overset og føle sig gammel, vil nok overraske?

– Det tror jeg er rigtigt, for der er nok mange, der går og tror, at når man har været i fjernsynet en gang og har haft en sang på hitlisterne, så er man sat for livet og kører rundt i en kæmpe dollargrin og bor i en stor villa i Rungsted og lever det vilde liv med kaviar og champagne. Og det er ligesom svært at fortælle folk, at sådan er virkeligheden langt fra. At man er kun så god som ens sidste hit.

Et sikkert sted for kunstneren
Hvad er det for ting, du gerne vil ind til hos dine gæster i podcast-serien?

– Der er to ben på det. Det vigtigste er, at vi – Mental Voice – give folk et forum, hvor det er et sikkert sted, at snakke om de her ting, for dem der allerede føler det. Der skal være en sund dialog og snak om de svære ting. Den anden ting er, at hvis vi kan hjælpe folk, der lige er begyndt eller ved at begynde i branchen….  hvis vi kan hjælpe dem med at tage stilling, og måske gøre deres vej nemmere ved at give dem noget information, der gør at de ikke står med bukserne nede, så er meget godt. Og en tredje at ting er at vise folk udadtil, at vi faktisk også bare er mennesker. Vi er ikke det der glansbillede, som man får serveret. Der er ligeså mange følelser og problemer og konflikter i vores liv.

– Har man først haft succes – der er ikke noget, der varer for evigt –  så bliver man på et tidspunkt sat ud på sidelinjen og får at vide, at du kan jo bare ringe igen, når du har genopfundet dig selv. Den virkelighed vi lever i – og fordi Danmark er så lille et land – er at der kun én hitliste, der tæller, og det er top 50 på Spotify. Der SKAL du ligge, hvis det skal have nogen relevans. Og dem der skaber den hitliste, det er unge mennesker på mellem 8 og 20 år, for det er dem, der lytter markant mest musik, og er den aldersgruppe, de gider høre et nummer flere gange om dagen i to uger f.eks.

– Desværre er der ikke så mange alternativer, når du er i den der ungdomsstyrede verden. Og den er svær at deale med, og især hvis du ikke har overvejet – mens du står på toppen af din succes – at det bliver nok ikke ved for evigt. Der er altså mange musikere, der bare vågner en morgen af en drøm – lige pludselig. Og så er det hele forbi, og så ved de ikke hvordan, de skal samle sig op bagefter.

Får du noget at vide af dine gæster, som du selv kan bruge?

– Ja, for det første får jeg  at vide, at vi er meget mere ens, end vi måske går og tror. Og at jeg ikke er alene om at gå med alle de her følelser – og føle mig afvist eller utilstrækkelig eller afvist af det gode selskab. Det er vi mange, der har prøvet at føle – så det er en følelse af at vi som musikere kan bruge hinanden til noget.

 Sæson 2 under overvejelse
Hvor mange afsnit skal serien indeholde

– Der er 10 i den første sæson. Og så går vi og brygger på, om jeg skal gå i gang med at lave en sæson 2. Indholdet er jo ikke det samme, og folk tackler det også på forskellige måder.

Men i de her podcast er der en ting, der går igen. De siger: ”Det er jeg aldrig blevet spurgt om før” – selv om jeg ikke synes de spørgsmål er på månen. Men der er bare en ting, man ikke bliver spurgt om, og som man ikke beskæftiger sig med  – end andet om det hvad der er rigtigt fedt ved at være stjerne.

– Så det er spændende, også at være med til at bygge et fundament op. Jeg har jo ikke noget imod at sidde og fortælle om mig selv eller hvad jeg synes der er svært. Eller fortælle om de dumme valg, jeg har taget. Eller fortælle om de dumme følelser, jeg har inden i. Det kan måske inspirere andre til at sige: ”Når han tør det, så tør jeg også”. Og så starter vi en eller anden bevægelse  – hvis vi er rigtigt gode – hvor man inspirerer hinanden til at starte den her dialog. Og den er altså ikke så farlig, som man skulle tro. Den er MEGET bedre end den er dårlig, den her snak.

”Pharfar ta’r musikbranchen bagfra” kan høres på iTunes og Spotify

Spotify: https://open.spotify.com/show/76ZetKoY1g21YoMAEUUfAr?si=Pf7o3fuMSFidUt2ahZIL-A&dl_branch=1