E-Tur lagde for allerførste gang vejen forbi ISI Idrætsefterskole i Ikast mandag aften, hvor hele skolen var samlet for at opleve popsangerinden Bbybites.

Popsangerinde Martha Maj Hauptmann, bedre kendt under kunstnernavnet Bbybites, har vellykket sparket denne års sæson af E-Tur i gang.

ISI Idrætsefterskole er en ny destination på vores E-Tur, og kort efter ankomsten var det også tydeligt, at idræt vægtes meget højt og er omdrejningspunktet for eleverne. Da vi ankom, var en håndfuld elever i gang med golftræning, og som vi nærmer os salen hvor aftenens koncert skal foregå, passerer vi skolens fitnesslokale, hvor stort set alle motionscykler og vægte var i brug. Så vi stillede op til aftenens koncert til lyden af elever som dansede og trænede til popmusik. Det var tydeligt at musikken fra fitnesslokalet hjælper med at få pulsen op, og på plænen ved siden af, var en gruppe elever i færd med at øve en danserutine.

Endelig mulighed for en ægte koncertoplevelse
Det er ikke alle elever der kender til popsangerinden i forvejen. Eleverne virker nysgerrige og spændte, som Bbybites bliver præsenteret af en underviser, der blandt andet forklarer, at hun bliver spillet rigtig meget i radioen. Bbybites indtager scenen, og publikum står lidt usikkert et par meter fra hende, hvorefter hun beder publikum om at træde nærmere. Og især da koncerten lakker mod enden, er der ikke meget plads tilbage mellem scene og publikum.

Bbybites slutter af med nummeret ”bby” som virker genkendelig for mange af eleverne. Koncerten kulminerede også med dette nummer, da eleverne trådte op på scenen og sang og dansede sammen med Bbybites.

Efterskolelærer Kamilla Schmidt har været med til at stå for aftenens arrangement. Hun forklarer, at hun bevidst valgte, at koncerten skulle foregå i en af skolens mindre sale, fremfor gymnastiksalen. Hertil forklarer hun, at hun gerne ville give eleverne mulighed for at få en rigtig koncertoplevelse, nu når det endelig er tilladt at være samlet mange mennesker efter de mange COVID-19 restriktioner er ophævet. I salen hvor koncerten fandt sted, stod eleverne tæt, og der kom også hurtigt en god varme i rummet. Det var netop Kamillas hensigt at skabe denne stemning og give eleverne oplevelsen af, at være til en rigtig koncert.

Live musikken som fællesramme
Vi tog en kort snak med Kamilla omkring livemusikkens rolle i forhold til at få rystet eleverne godt sammen her i begyndelsen af skoleåret.

Kamilla mener, at der på en efterskole som ISI er et behov for at skabe nogle anderledes arrangementer som eleverne er fælles om. ISI har et stort fokus på forskellige sportsgrene, hvor eleverne har hver deres faste idrætslinje at fokusere på. Ifølge Kamilla er det gået stærkt med at etablere et fællesskab på de enkelte linjer, men det har også krævet, at der blev skabt nogle helt andre arrangementer end idræt, for at ryste eleverne sammen på tværs af grupperne. Og det mener Kamilla helt sikkert at livemusikken kan være med til, særligt en aften som denne, hvor Bbybites fik eleverne til at klappe i hænderne, hoppe og danse.

Fra højre ses Tobias, Felix og Daniel, tre begejstrede elever som stod forrest under hele koncerten. De kendte ikke til Bbybites i forvejen, men de vil bestemt lytte til hendes musik fremover. Tobias forklarer eksempelvis ”Ja der skal helt sikkert et af hendes nummer på når vi varmer op til volleyballkampen.”

Eleverne lidt tilbageholdne – i starten
Efter koncerten tog vi en snak med Martha, om hvordan det er at optræde for et publikum, på en efterskole som ISI,  hvor idræt er omdrejningspunktet. Hun svarede, at hun på E-Turen har oplevet en tendens som går igen. Nemlig at eleverne er lidt tilbageholdne i starten og står i nogle mindre grupper, men efterhånden får de hinanden med og fællesskabet dannes. Og det gjorde sig også gældende blandt eleverne denne aften.

Meget tyder på, at det ikke er sidste gang, at ISI Idrætsefterskole benytter livemusikken som skolens fælles omdrejningspunkt for de mange elever.

Martha (i midten) tog sig tid til en snak og fik skudt nogle billeder sammen med eleverne efter koncerten.