Lørdag samles 18 deltagere i Randers til årets Pop-Pilot Camp for piger i alderen 14-19 år – til en uge hvor fokus er på musik og samvær. Dopha ville hélt klart have deltaget på Pop-Pilot, hvis musiklejren havde eksisteret dengang, hun startede med musikken, fortæller hun.

– Spring ud i det – tør at drømme uanset dit miljø eller dit køn. Man skal virkelig gøre det, man har lyst til. Man ved jo ikke, hvad der vil ske, før man prøver det. Alle skal starte et sted – så det er aldrig for sent at starte med at spille et instrument, eller at producere eller skrive sange, lyder Dopha’s råd til de 18 piger som i morgen starter på årets Pop-Pilot Camp i Randers.

I dag fremstår hun som en af de seneste års store stjernskud på den danske musikhimmel, kendt for hits som ”Happy For Me” og ”The Game” – men at det skulle gå sådan, anede Sofie Daugaard Andersen (Dophas rigtige navn) selvfølgelig intet om, da hun allerede som barn startede med musikken:

– Jeg elskede bare at synge, og optræde derhjemme på værelset. Og det startede for alvor, efter jeg fik et karaoke-anlæg af mine forældre som otte-årig. Så kunne jeg stå oppe ved det anlæg og synge og lave mærkelige historier – som jeg stadig har på bånd, smiler Dopha, som efterfølgende begyndte at spille klaver og lære akkorder fra 10-årsalderen, begyndte at skrive sange for alvor som 13-årig og siden fik skærpet musikinteressen på Vestbirk Efterskole:

– Så da jeg kom i gymnasiet, startede jeg et band, hvor vi spillede mine sange, så gik jeg på MGK i en periode – inden jeg flyttede til København og skrev en pladekontrakt, opridser hun lynhurtigt sin vej ind i musikken

Piger i musikverdenen
Men der er noget med piger og musik – der er ikke så mange der gør det. Følte du selv, at du var i gang med noget særligt?

– Jeg kendte mange, der spillede klaver og mange der sang, men ikke ret mange, der skrev sange på den måde. Eller spillede andre instrumenter. Altså som var interesseret i selve håndværksdelen. Jeg tænkte nok bare, at det var sådan, det var. Det var først senere, at det gik op for mig, at det var wierd – for hvis jeg som 13-årig havde set op til nogen kvinder, der havde spillet andre instrumenter, så var jeg måske selv begyndt at spille bas, trommer eller noget helt andet…

Dopha har ALDRIG fortrudt at hun valgte musikken
– Jeg har ALDRIG fortrudt, at jeg gik ind i musikken, understreger Dopha: – Jeg har virkelig været glad for, at jeg turde at satse, og jeg tror, at det er godt – uanset hvad man laver – at satse, for så er der også en chance for, at man får rigtigt meget tilbage, siger Dopha inden hun afslutter:

– Hvis der havde været Pop-Pilot, dengang jeg var ung pige og startede med musikken, så havde jeg nok syntes, at det var det fedeste – jo tidligere du kan møde folk, der har samme passion som dig, jo tidligere bliver du også inspireret til at lave alle mulige forskellige ting. Det er min erfaring…

Årets camp i Turbinen og Randers Musikskole
Dopha er i øvrigt fra Romalt – lige uden for Randers, hvor årets Pop-Pilot Camp foregår på Randens Musikskole og Turbinen/Værket i efterårsferien – fra lørdag og syv dage frem.

Det er 9. sæson med camps, og de 18 tilmeldte piger er fra Jylland, Fyn og Sjælland – i alderen 14-19 år – kommer til spille musik, lære om musikkens verden og i øvrigt hygge sig med hjælp fra seks dygtige kvindelige professionelle musikere.

Stærkt instruktørteam
Instruktørerne, der vil lære fra sig og rådgive, er seks dygtige og professionelle kvindelige musikere. De har forskellig erfaring med sig fra livet som kvindelig musiker. Men fællesnævneren er at de alle ser vigtigheden i at dele deres erfaringer med de unge piger på campen. De seks instruktører er Gurli Octavia, Sarah Ziebe (Bbybites, China, Barbro), Luna Ersahin, Cecilie ’Cille’ Dyrberg (tidl. Dúné), Mia Nyløkke og Kamilia Amélie.

Pigerne vil vise hvad de har lært, når campen afrundes med en afslutningskoncert, hvor familie er velkommen.
– – –

Pop-Pilot Camp er for piger, transkønnede og ikke-binære i alderen 14 – 19 år.

Pop-Pilot er arrangeret af ROSA i samarbejde med Turbinen/Værket i Randers, Randers Musikskole og med støtte fra KODA Kultur, DMF og DAF.