Hvad gør man når covid betyder at musikeres transportstøtte ikke kan blive brugt? Så giver man dansk musik mulighed for at komme ud i spansktalende lande, og bruger støttemidlerne til det i stedet

Af Per Bloch

I sommeren 2021 lancerede ROSA to open calls: “Share your space” og ¿Qué pasa en Dinamarca? (spansk for ‘Hvad sker der i Danmark?’) som havde deadline i august. “Share your space” har vi skrevet om her og ¿Qué pasa en Dinamarca? henvendte sig til artister som har spillet festivaljobs eller turneret i Spanien, Latinamerika eller de spansktalende områder af USA. Til musikere og bands som havde en udgivelse på vej eller på andre måder har momentum på det spansktalende marked.

Formålet er at styrke deres musikalske tilstedeværelse og promovere sig i spansktalende områder via en video- eller audio/podcast-præsentation på onlineplatformen Días Nórdicos Magazine.

ROSA har gennem mange år samarbejdet med kulturfestivalen Días Nórdicos, som præsenterer nordisk kultur i Spanien og Latinamerika. Días Nórdicos Magazine er Días Nórdicos’ eget onlinemagasin, www.diasnordicosmagazine.com, der præsenterer ny nordisk kultur for en tusindtallig læserskare i de spansktalende lande og områder.

Vi fik mange spændende ansøgninger og lod vores kunstneriske udvalg vælge fem artister/projekter. Ud over økonomisk støtte får de gavn af ROSAs netværk og kommunikations- og produktionsapparat.

De fem artister er: Lydmor, Asger Techau, Mambe & Danochilango, Teitur og The Courettes (på billedet i toppen).

Pengene kommer fra Statens Kunstfond. Som konsekvens af covid-19 fik genreorganisationerne færre ansøgninger i 2020  til deres internationale transportstøtteordninger end normalt.  Efter aftale med Statens Kunstfond er midlerne i stedet kanaliseret over i en række open calls hos genreorganisationerne. Projekterne har til formål at styrke musiklivet efter nedlukningen og har en fælles mission om at bringe den danske musik tilbage i den kollektive bevidsthed hos publikum og samarbejdspartnere i Danmark og resten af verden.