Hvad gør man når covid betyder at musikeres transportstøtte ikke kan blive brugt? Så beder man musiklivet tænke kreativt og skabe nye og anderledes koncertformater, som støttemidlerne i stedet kan bruges til

Af Per Bloch

I august 2021 havde ROSA deadline for ansøgninger til vores open call “Share your space”. Vi opfordrede musikere til at udarbejde anderledes koncertformater. Nye og overraskende måder at præsentere og iscenesætte musikken på – gerne i en alternativ ramme.

Set i en konstruktiv optik har lockdown givet anledning til at gentænke den traditionelle koncertramme og de kunstneriske processer. Det søger ROSA at stimulere via “Share your space”, med det mål at udfordre og udvikle det traditionelle koncertformat.

Vi fik mange spændende ansøgninger og lod vores kunstneriske udvalg vælge fem artister/projekter. Ud over økonomisk støtte får de gavn af ROSAs netværk og kommunikations- og produktionsapparat.

De fem artister og projekter er:
Sound of Silence – billedkunstnere skaber en fælles tegning inspireret af livemusik
Jomi Massage – livekoncert hvor publikum skaber gipsafstøbninger af sig selv til musikken
(O) – Koncert og talk som vil undersøge trådene mellem metalmusik og poesi
Lydmor – Solo-performancekoncert med lys, publikumsindragelse og installation i Vega
Anna Scharling – “Sange fra det indre/ydre rum”, koncert og astrologi i observatorium

Pengene kommer fra Statens Kunstfond. Som konsekvens af covid-19 fik genreorganisationerne færre ansøgninger i 2020 til deres internationale transportstøtteordninger end normalt. Efter aftale med Statens Kunstfond er midlerne i stedet kanaliseret over i en række open calls hos genreorganisationerne. Projekterne har til formål at styrke musiklivet efter nedlukningen og har en fælles mission om at bringe den danske musik tilbage i den kollektive bevidsthed hos publikum og samarbejdspartnere i Danmark og resten af verden.

Billedet øverst er fra Lydmors koncert i Vega og er taget af Kristian Gade