Tyskland kæmper med UK om at være verdens tredjestørste musikmarked, og efter Brexit har mange musikere rettet blikket mod det tyske marked, pga. de nye restriktioner i UK. Men hvordan får man hul igennem hos vores nabo mod syd? Vi har talt med A Mess:  – Der sker ikke noget, med mindre du selv gør det!

A Mess har i et stykke tid haft fokus rettet mod Tyskland. Vi tog en snak med Dorte Hartmann som er frontfigur i bandet om planlægningen af en tour, og om hvad der kræves for at få hul igennem til et nyt musikmarked

Dorte har en baggrund som antropolog, og har arbejdet i musikbranchen på flere niveauer – hun er desuden ejer af musiklaboratoriet Puffin Artlab (som består af tre afdelinger, der har fokus på booking, projektledelse og konsulentvirksomhed). Og så er der A Mess, som netop nu er midt i planlægningen af en tour i Tyskland, hvor de som optakt har fokuseret på at markedsføre sig som nyt band siden 2020.

A Mess spiller rå indierock, og består af Dorte Hartmann, en badass solo kvinde-hær, bevæbnet med distorted guitar suppleret af Silas Lind på trommer. Ærligt, konfronterende med et fokus på kønsbalance og sex. Dorte har boet i Schweiz og Tyskland, og har derfor et godt indblik i hvordan den tyske branche er indrettet.

Skil dig ud fra mængden
Hvordan griber I det an når i skal booke en tour i Tyskland?

– Det er rigtig vigtigt at man har sin historie 100% klar – hvordan skiller man sig ud fra mængden. Man skal få så meget kendskab til markedet som muligt, og finde ud af, om der er et miljø til den musik du laver. Er der et publikum til din musik?

– Dernæst skal man finde gode samarbejdspartnere. Et bookingbureau, blogs der er interesserede i at skrive om dit projekt, og gerne et godt PR-bureau, som du kan lave en aftale med.

– Vi har hyret en dansk freelance-partner ind, som kender det tyske marked, og har gode kontakter. På den måde kan vi sikre, at vi får den tyske branche i tale. I forhold til PR, er det vigtigt at have en tysktalende partner. Vi har et samarbejde med ROLA Music, der arbejder ud fra Østrig, og er erfaren i at bryde grænsen til Tyskland.

Omtaler og airplay
I det første PR-rul fik ROLA 12 omtaler og airplay på 20 radiokanaler, og det skal der bygges videre på op til turen. 

– Det er også vigtigt selv at lave research på, hvor andre bands fra Danmark får omtale i Tyskland. For dér er muligheden for at få hul igennem typisk størst, siger Dorte Hartmann.

FOTOS: Tor Kolding

Gør dit hjemmearbejde
– Du skal være indstillet på at lave alt PR materiale selv, så du har det klar til bureauet. Alt fra digitale plakater, pressefotos og grafik til videomateriale. Det er med til at sikre at de, der skal hjælpe dig, har det de skal bruge, for at kunne udføre deres arbejde bedst muligt, siger Dorte Hartmann og fortæller videre:

– Når det kommer til koncerterne, er det en god ide selv at forsøge at trække publikum, presse og branchefolk til fra afstand. Lav research på de byer du skal besøge, og send materiale og invitationer ud til relevante folk, som et supplement til hvad dit bureau gør.

Så skal du selvfølgelig søge puljer i Danmark, for at få økonomisk støtte til dit fremstød. Det er jo en no-brainer, men det skal gøres. Heldigvis er der gode muligheder for danske bands, så det er bare med at komme i gang.

Håber på en distributionsaftale
Hvad er det primære formål med turen?

– Det vigtigste for os er at få en tysk samarbejdspartner på vores plade. En distributionsaftale ville være nøglen, for at vi kan bide os fast i det tyske marked. Vi er ikke interesseret i majors nu – det skal give mening, og man skal være realistisk. Det er også rigtig vigtigt for os, at vise os frem for den tyske branche. De skal komme til vores shows, så vi kan møde dem direkte.

 

55 fondsansøgninger…
Hvordan hænger økonomien sammen?

– Siden vi startede på at fokusere på Tyskland, har vi lavet 55 fondsansøgninger, og vi har fået et positivt udfald på 10 af dem. Så de penge er investeret i projektet, og der er også lidt indkomst på vores jobs. Men det er ikke en overskudsforretning – det er en investering.

Har du nogle gode råd til andre, der vil forsøge sig med det tyske marked?

 – Der sker ikke noget, med mindre du selv gør det, så lav en langsigtet plan og følg den målrettet.

Husk at du selv skal sørge for dit PR-materiale. Det forventer bureauerne i Tyskland, at du har klar.

Investér alle de penge du kan i projektet og vær vedholdende.

Som en ekstra udfordring har Corona været skyld i at koncertrækken på 17 jobs udskydes til senere på foråret 2022, men det stopper ikke A Mess: De holder fast og arbejder videre på at lave hul i lydmuren til Tyskland i løbet af foråret.

 A Mess får support til  den kommende Tysklands-tur fra ROSAs internationale transportstøtte. 

Søg transportstøtte her: https://rosa.org/stoettemuligheder

facebook.com/amesssound

www.puffinartlab.dk