Af Per Bloch

Sidste år støttede ROSA fem arrangementer som en del af vores open call “Share your space”. Vi opfordrede musikere til at udarbejde anderledes koncertformater. Nye og overraskende måder at præsentere og iscenesætte musikken på – gerne i en alternativ ramme. Account the Beats’ arrangement “Lyrik & Metal” er ét af de fem, som vores kunstneriske udvalg valgte at støtte.

Arrangementet består af koncert og talk og finder sted fredag den 4. marts kl. 19 i Musikcaféen i København.

Fire af landets dygtigste sangskrivere og eksperter indenfor dansksprogede metaltekster vil sammen snakke om foreningen imellem metalmusikken og den dansksprogede lyrik. Samtidig vil man kunne opleve de to metalbands (0) og Ættir (foto øverst), som giver koncert.

Idéen til arrangementet kommer fra management-bureauet Account the Beat, som skriver:

“Lægger du mærke til ordene i dit yndlings-metalnummer? Og hvilket sprog det er på? Eller synes du egentlig bare at metal er uforståeligt larm?”

“I metalmusiken benyttes vokalteknikkerne growl og scream, og det kan derfor være svært for det utrænede øre at høre lyrikken, men sætter man sig ned og læser teksterne og dykker ned i dem, så åbner der sig en helt anden dimension af metalmusikken, hvor lyrik, poesi og hårdtslående beats mødes. Musikken er med til at skabe følelser og formidle fortællinger, og disse forstærkes af lyrikken”.

Bandet (0) forsøger med deres musik at nedbryde grænserne mellem black metal, progressiv metal, drone og post-metal. På ep’en fra 2017 legede bandet med forskellige genrer og i april 2020 udgav (0) debut-albummet SkamHan på Napalm Records. Albummet er en dansksproget drømmende rejse pakket ind i bandets lydmur af guitarer, growlende vokal og dronet melankoli.

Bandet Ættir fusionerer melodiske tunge metalharmonier fra guitar, bas og trommer med melankolsk cello og æterisk overjordisk sang som veksler imellem mørke og lys og mellem urkraft og fordybelse.

Læs mere om arrangementet hér

Læs mere om “Share your space” her

Pengene til “Share your space” kommer fra Statens Kunstfond. Som konsekvens af covid-19 fik genreorganisationerne færre ansøgninger i 2020 til deres internationale transportstøtteordninger end normalt. Efter aftale med Statens Kunstfond er midlerne i stedet kanaliseret over i en række open calls hos genreorganisationerne. Projekterne har til formål at styrke musiklivet efter nedlukningen og har en fælles mission om at bringe den danske musik tilbage i den kollektive bevidsthed hos publikum og samarbejdspartnere i Danmark og resten af verden.

Foto øverst af Nanna Barslev fra Ættir er taget af fotograf Lars V. Andersen.