Bredt samarbejde præsenterer syv vidt forskellige bud på dansk kvalitetsmusik på Altonale Festivalen i Hamborg

Programmet kan ikke være mere alsidigt og forskelligt, når syv navne fra Danmark sætter sig på hele weekendfladen 24.-25. juni i Christianskirche i forbindelse med den store Altonale Festival i Hamburg.

Med JJ Paulo, Ginne Marker, Kenneth Dahl Knudsens ATLAS, Mambe & Danochilango, Maria Klippel, AddisAbbabaBand og Tingo på plakaten præsenteres tilskuerne for et kalejdoskop af musikalske farver og udtryk, som viser, at dansk musik har meget mere at byde på ud over million-succeserne Lukas Graham og Volbeat.

Det danske program er kurateret af de stærkeste arrangører inden for genren, nemlig Aarhus-spillestedet Turkis, som via det turkise telt i Aarhus Festuge og Roots & Hybrid-festivalerne gennem de seneste mange år har vist, at de har fingeren på pulsen, når det gælder folk og roots-musikken – og alle genrens nybrud og videreudviklinger.

I det hele taget er de to dages program resultat af et bredt samarbejde: Koncerterne er del initiativet NEUSTART*, der gennem 2022 skal rebooste udvekslingen mellem det danske og tyske musikmarked oven på corona-pandemien – og samtidig præsenteres musikken som led i Aarhus Kommunes samarbejde med Altonale Festivalen, der blev etableret i 2020. Så det hele kan lade sig gøre, fordi Tempi, ROSA, Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune og Kulturministeriet har puljet kræfterne i samarbejde med musiknetværket Promus, Music Cities Network og Altonale Festivalen.

Musikfremstødet ligger også i tråd med, at Aarhus har titlen som Music City 2022. Alsidigheden i de danske navne, som deltager på Altonale Festival, vækker glæde hos den øverste politisk leder for kulturen i Aarhus. Ikke mindst da flere af navnene har tilknytning til byen.

– Musik udgør en kæmpestor del af Aarhus’ DNA. I Aarhus har vi fokus på den kunstneriske kvalitet – vi skelner ikke mellem brede og smalle genrer. Derfor er jeg glad for, at Turkis har udvalgt nogle navne, som blandt andet viser mangfoldigheden i det aarhusianske musikliv, siger Rabih Azad-Ahmad, der er rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune.

ROSAs leder Conny Jørgensen siger:
– Tyskland er verdens 3. største musikmarked og bliver i stadig stigende grad brugt som springbræt, når artister vil bygge internationale karrierer op – i stedet for England. Samtidig er det tyske marked via sin størrelse også grobund for mange forskellige musikalske nicher, og derfor giver Neustart-samarbejdet og deltagelsen på Altonale Festivalen i høj grad giver mening,

Ud over de to dage med dansk musik optræder den dansk/islandske folk og roots-sanger Kajsa Vala ved selve Altona Festivalens åbning 17. juni på Platz der Republik.

Altonale Festivalen varer i 2 ½ uge og fremstår som en af Nordeuropas største kulturfestivaler med et bredt varieret programudbud.

Selve rammen for de syv danske koncerter, Christianskirche, er i øvrigt bygget til Kong Christian VI – dengang Altona stadig hørte under den danske krone. Men det er jo en helt anden historie…

De to dages musik
– JJ Paulo blander smittende Tanzania-stemning med hiphop og RnB. Ren Hakuna Matata!
Ginne Marker mixer singersongwriting med jazz.
– Kenneth Dahl Knudsens „ATLAS“ lader traditioner møde nutid og improvisation – med musikere fra Syrien, Armenien,  Israel, Rumænien, Ukraine og Danmark.
– Mambe & Danochilango  får folk-, tribal og Balkan-elementer til at swinge med hiphop og elektroniske klange.
Mirja Klippel er garant for moderne folk/americana med kraftig smag af Finland og Nordens vilde natur.
AddisAbabaBand inviterer til afrojazz og  funk med dansable rytmer.
TINGO står på skuldrene af den nordiske folkemusiktradition og blander op med jazzens improvisation.

Foto i top: Ginne Marker (Foto: Grit Sanders), JJ Paulo (Foto: Ezron Festo), Mirja Klippel (Foto: Kim Wendt).

Tingo (Foto: Ivan Riordan Boll)

Mambe & Dannchilango (Foto: Isabel N Wedin)

AddisAbbabaBand (Foto: Jonas Tryller)

Kenneth Dahl Knudsens „ATLAS“ (Foto: Lucas Illanes)

– – – –

* NEUSTART er et initiativ til reboost af dansk og tysk musiksamarbejde oven på corona. Initiativet løftes af dansk musiks fire genreorganisationer, JazzDanmark, ROSA, Art Music Denmark og Tempi plus MXD – Music Export Denmark, i samarbejde med Den Danske Ambassade i Berlin og med støtte fra Kulturministeriet og Statens Kunstfond.